VY_32_INOVACE_10_GAS_593_Mel Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_593_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět Technika obsluhy a služeb První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Káva – výroba kávy Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit původ, tržní druhy, výrobu a přípravu kávy. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období) 22. září 2013 Ověřeno 15. října 2013
KÁVA
Klíčové pojmy Původ kávy Pěstování a druhy kávy Složení kávy Výroba kávy Balení kávy
Historie kávy Začátky cca v Jemenu již v 6. století legendy o kávě: O Mohamedovi O šejku Omarovi Do Evropy se dostala v 17. století díky benátským kupcům. Pití kávy se stalo důležitou politickou a společenskou událostí.
Charakteristika Káva, je pecka plodu rostlina Coffea, rodu Rrubiaca; domovinou je považován kraj Kaffa v Etiopii; kávovník je stále zelený listnatý keř; ve volné přírodě dorůstá 10-12 m (na plantážích 2-3 m); existuje cca 60 druhů kávovníků.
Druhy rostlin kávy: Coffea Arabica (kávovník arabský) Coffea Canephora – Robusta (kávovník mohutný) Coffea Liberica (kávovník liberijský) Zajímavost: Cibetková káva, Blue Mountain, Kona
Charakteristika kávovníků: ARABICA 70% světové produkce, jemná, voňavá a mírně nakyslá, obsah kofein 0,8 – 1,7% přináší plody po 3 – 4 letech, plodí cca 25 let sklízí se 3 – 4 x ročně a ručně plody zrají až 9 měsíců ROBUSTA 25% světové produkce silnější a hořká chut obsah kofeinu1,7 – 3,5% foto autora foto autora
Obr. 1 Průřez plodem kávovníku Plod kávy 1. Centrum - řez 2. Semínko 3. Stříbrná vrstva 4. Pergamen (tenká kožovitá vrstva) 5. Obal semínka 6. Dužina 7. Exocarp (venkovní vrstva) Obr. 1 Průřez plodem kávovníku
látka, která potlačuje pocit únavy, zesiluje srdeční činnost, Složení kávy: 2,5% kofeinu, 15% bílkovin, 15% tuku, 12% cukru, 27% celulózy, ostatní % tvoří voda. Kofein: látka, která potlačuje pocit únavy, zesiluje srdeční činnost, náhražky kávy se vyrábějí z: čekanky, curkové řepy, z fíků, pražené obilí. ÚČINKY KÁVY: ? klipart
Hlavní oblasti pěstování kávy Obr. 2 Oblasti pěstování kávy
Výroba kávy SBĚR ZPRACOVÁNÍ A SUŠENÍ VYLOUPÁVÁNÍ PRAŽENÍ EXPEDICE foto autora foto autora
Uhodnete, co je na obrázku? foto autora
Balení kávy vakuové balení balení v ochranné atmosféře kapsle sáčky dózy
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 1996, 149-152 s. ISBN 80-716-8333-7. Použité zdroje: Obr. 1 Průřez plodem kávovníku URL: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coffee_Bean_Structure.svg?uselang=cs >; [cit. 2013-10-15] Obr. 2 Oblasti pěstování kávy URL: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carte_Coffea_robusta_arabic.svg?uselang=cs >; [cit. 2013-10-15] Použitá obrázková dokumentace je pořízena se souhlasem p. Michala Křižky, kurz Barista (14. 10. - 15. 10. 2013). Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.