Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vítejte v POJIŠTĚNÍ BOSKOVICE Kdo jsme? > největší makléřská síť v ČR > více než 20 let na trhu > jsme se světovou jedničkou Marsh > partner všech pojišťoven.
Advertisements

Pojištění odpovědnosti za škody Pojištění majetku Pojištění osob
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Druhy a možnosti pojištění 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace.
POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100304_Pojistovnictvi_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_02 Název materiálu: ZAJIŠTĚNÍ RIZIK Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Petr Machala. K čemu nám slouží pojištění? Napište co nejvíce příkladů. BANKA Haló, pane! Z banky? To Vás svlékly úroky? Myslím, že potřebujete vhodné.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_13 NázevZajištění Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční gramotnost.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Pojišťovnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
Ing. František Řezáč MASARYKOVA UNIVERZITA T – 5 Pojištění managementu firem.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pojištění – sociální, zdravotní, komerční N á zev sady: Výuka občanské.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO59 Název.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Pojištění Jaké změny v rozpočtu zřejmě způsobí: 1) dorůstání,
Úrazové a další doplňkové pojištění v rámci pojištění osob Marián Belko Petr Slezák.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstupZákladní orientace v nejčastěji využívaných druzích.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
EU_62_A_sada 2_13_M_Druhy pojištění_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Finanční gramotnost: Rizika a jak se proti nim zabezpečit.
Nenadálé životní situace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
Transkript prezentace:

Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008

Finanční produkty POJIŠTĚNÍ

V životě nám hrozí i určitá rizika ( ztráta příjmů nebo ztráta majetku ), musíme tedy přemýšlet o jejich zajištění a to ve třech oblastech: Náhrada příjmů Obnova majetku Ochrana proti vzniku výdajů K tomu nám poslouží následující druhy pojištění:

Životní pojištění Zaručí ochranu v případě nenadálých životních událostí ( úraz s dočasnými či trvalými následky nebo i úmrtí následkem úrazu). Výhody – možnost spoření a daňového zvýhodnění. Lze doplnit o širokou škálou připojištění (pobyt v nemocnici, denní odškodné za dobu léčení úrazu, pracovní neschopnosti pro nemoc…).

Základní kategorie Kapitálové životní pojištění (kombinace pojištění a investování, pojišťovna vložené prostředky dále investuje, pokud klient dožije, vyplatí se mu sjednaná částka včetně podílů z tohoto investování). Investiční životní pojištění (podobné předchozímu, ale klient si sám volí, kam bude jeho prostředky pojišťovna investovat, jde o podílové fondy s různou mírou rizika ).

Úrazové pojištění Kryje riziko zranění, jejich následků, smrti, ale nemá výhody předchozích dvou (je součástí životních pojištění). Mělo by být samozřejmostí pro každého. Vyplácí se v případě, že následkem úrazu je smrt trvalé následky tělesné poškození pracovní neschopnost pobyt v nemocnici

Pojištění majetku Pojištění nemovitosti (hradí škody na bytu, domu, chalupě, ale ne na věcech, které jsou uvnitř, příčinou může být požár, povodeň, blesk, vloupání vichřice...). Neočekávejte ale, že pojišťovna pojistí dům v záplavové oblasti. Pojištění domácnosti ( hradí škody na věcech, které jsou součástí nemovitostí- nábytek, elektronika, cennosti…).

Pojištění motorových vozidel Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla =tzv. povinné ručení ( je skutečně povinné, za nesjednání hrozí pokuta,  kryje škody, které jste přivodili někomu jinému ). Havarijní pojištěni ( je dobrovolné, řidiči, i přestože zaviní nehodu, pojišťovna zaplatí škody na autě, finanční prostředky vyplácí i v případě ztráty automobilu. Doplňkově lze zařídit asistenční služby, úrazové pojištění pro posádku vozidla…

Cestovní pojištění Uzavírá se, pokud se chystáte vycestovat z ČR. Mělo by pokrývat léčebné výlohy v zahraničí a riziko úrazu ( dále lze připojistit i zavazadla či odpovědnost za škodu ). Naše pojišťovny hradí ošetření pouze do výše platby u nás v ČR, v cizině bývá ale ošetření dražší, proto je dobré bez tohoto pojištění do ciziny nevyjíždět.

Pojištění odpovědnosti Pojištění za škody z občanského života (škody, které pojištěný občan způsobí další osobě např. na majetku, zdraví…). Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou výkonem povolání (neúmyslné škody způsobené pojištěným zaměstnancem zaměstnavateli ).

Penzijní připojištění Nejedná se o pojištění, které přímo kryje určitá rizika, ale zajišťuje doplňkový příjem ke státem vyplácenému důchodu. Toto připojištění zajišťují penzijní fondy Určitou částku nám přispívá i stát Daňové zvýhodnění Může nám přispívat i zaměstnavatel Podíly na zisku fondu

Slovníček pojmů Pojištěnec –  osoba, na jejíž život, zdraví, majetek, odpovědnost nebo jiné hodnoty se pojištění vztahuje Pojistitel – právnická osoba, která je oprávněna provozovat pojišťovací činnost, poskytuje plnění (pojišťovna) Pojistník – osoba, která s pojistitelem uzavřela pojistnou smlouvu (platí pojistné) Pojistné plnění - částka, která je vyplacena v případě pojistné události Oprávněná osoba - osoba, které v důsledku pojistné události vznikne právo na pojistné plnění