FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Množiny Přirozená čísla Celá čísla Racionální čísla Komplexní čísla
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Operace s vektory.
Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
VEKTOR A POČETNÍ OPERACE S VEKTORY
Skalární součin a úhel vektorů
Obvody střídavého proudu
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Mechanika tuhého tělesa
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Lineární algebra.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Vektory v geometrii a ve fyzice
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Číselné obory Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Analytická geometrie pro gymnázia
Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto.
ZÁKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE.
(snímek 5): Ujasněte si pojmy, které nejsou přesně definovány.
Téma 7, ODM, prostorové a příčně zatížené prutové konstrukce
polohový vektor, posunutí, rychlost
2. Statika v rovině Autor: Ing. Jitka Šenková
Vektorové prostory.
Mechanika a kontinuum NAFY001
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Pythagorova věta.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Jaký je skalární součin vektorů
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Technická mechanika Statika Soustavy sil 03 Ing. Martin Hendrych
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní grafické konstrukce
Operace s vektory Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Obecná rovnice přímky v rovině
Materiály jsou určeny pro výuku matematiky:
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
VEKTORY.
Skalární součin 2 vektorů
Repetitorium z fyziky I
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Číselné obory 9.ročník Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
KOMPLEXNÍ ČÍSLA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Matematika pro ekonomy Jaro 2012 Ivana Vaculová
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
1 Lineární (vektorová) algebra
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
1. přednáška Úvod, vektorový počet, funkce více proměnných
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Fyzikální veličiny Míry fyzikálních vlastností: X = x [X]
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů APLIKOVANÁ MECHANIKA VEKTOROVÝ POČET Prof. Ing. Josef Jíra, CSc. Fakulta dopravní ČVUT Praha Na Florenci 25, Praha 1 Tel. 224 214 605 E-mail jira@fd.cvut.cz 1 Prof. Ing. Josef Jíra, CSc. Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika VEKTOROVÝ POČET VEKTOR Uspořádaná trojice reálných čísel, pro kterou je definována rovnost, součet a součin se skalárem. Značíme ho např. A nebo . Vektor se znázorňuje úsečkou určité délky a určitého (orientovaného) směru. Délkou (modulem) vektoru nazýváme jeho absolutní hodnotu Nulové vektory mají absolutní hodnotu rovnou nule a směr neurčitý. Radiusvektory jsou vektory s počátečním bodem v počátku souřadnic. Jednotkové vektory mají absolutní hodnotu rovnou jedné. Kolineární vektory jsou rovnoběžné a touž přímkou. Opačné vektory jsou si rovny, mají-li stejné délky a stejné (orientované) směry. 2 Doc.Ing. Michal Micka, CSc. Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika VYJÁDŘENÍ VEKTORU POMOCÍ SLOŽEK x y z Ax Ay Az A Průměty vektoru A do tří os soustavy souřadnic x,y,z dávají vektorové složky vektoru A, které se označují Ax, Ay, Az. Má-li počáteční, resp. koncový bod vektoru A souřadnice x1, y1,z1, resp. x2, y2, z2, platí Čísla Ax, Ay, Az se nazývají souřadnice vektoru A. Píšeme také Obdobně pro jednotkové vektory Vektor A můžeme tedy zapsat těmito způsoby: Absolutní hodnota (Pythagorova věta v prostoru) 3 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika SMĚROVÉ KOSINY Úhly, které svírá vektor A s kladnými směry os souřadnic, dostaneme z tzv. směrových kosinů vektoru A x y z Ax Ay Az a b g 4 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ VEKTORŮ Součet, resp. rozdíl vektorů ve složkovém vyjádření má tvar Graficky se k vektoru A připojí vektor B rovnoběžným posunutím. Spojí-li se počáteční bod vektoru A s koncovým bodem vektoru B, dostaneme součet vektorů Odečítání jednoho nebo několika vektorů se převede na sčítání opačných vektorů: A B S=A+B C D E S=A+B+C+D+E -B D=A-B 5 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Komutativní zákon sčítání Asociativní zákon sčítání NÁSOBENÍ VEKTORŮ Násobení vektorů skalárem představuje vektor, který je s vektorem A kolineární (n je libovolné reálné číslo) dává vektor nA, který má s A týž směr dává nulový vektor dává vektor nA, který má vůči A opačný směr 6 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Skalární součin Definice: kde a je nejmenší z úhlů, o který je třeba otočit jeden z vektorů, aby byl rovnoběžný s druhým. Skalární součin je sám skalár. Komutativní zákon Distributivní zákon Asociativní zákon neplatí. Pro A ↑↑ B platí Pro A ↑↓ B platí Pro A B platí Pro jednotkové vektory platí 7 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Z toho plyne vyjádření skalárního součinu ve složkách úhel mezi dvěma vektory 8 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Vektorový součin Definice: Vektorovým součinem rozumíme vektor C, který má délku je kolmý k oběma vektorům A, B, přičemž vektory A, B, C tvoří pravotočivou soustavu Distributivní zákon Pro A ↑↑ B a A ↑↓ B platí Pro A B platí Pro jednotkové vektory platí 9 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Vyjádření vektorového součinu pomocí složek nebo Číselně je délka vektorového součinu rovna obsahu vektorového rovnoběžníka. A B a 10 Přednáška 1.

FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů - Statika Smíšený součin tří vektorů je skalár Absolutní hodnota smíšeného součinu je rovna objemu rovnoběžnostěnu vytvořeného ze tří vektorů A,B,C vycházejících z jednoho bodu. Smíšený součin je kladný, jestliže A, B, C tvoří pravotočivou soustavu. Platí A B C Platí 11 Přednáška 1.