1 Podmínky pro přijetí koncepce SOCIÁLNÍ EKONOMIKY v České republice Doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. vedoucí Katedry studií občanského sektoru Fakulta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Komunitární program PROGRESS
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Obecná část rozpočtového práva III
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Dobrovolnictví v české společnosti
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
ÚVOD Management a marketing
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Základní principy sociálního podnikání
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Síťování neziskových organizací Tereza Pospíšilová Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova.
Společenská odpovědnost organizací
Typologie neziskových organizací v ČR
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
OBCHŮDKY NA TENKÉM LEDĚ? VÝZVY A BARIÉRY DOBROČINNÝCH OBCHODŮ V ČESKÉ REPUBLICE Bakalářská práce Barbora Božková KES FSS MU Brno Termín odevzdání: Leden.
Co se naučit a na co se připravit.. 1.Prostor pro působení neziskových organizací 2.Základy teorie a typologie NO 3.Historie NO 4.Mezinárodní rozměr NO.
Český neziskový sektor před rokem republika: dobrovolných neziskových organizací, z nichž nejznámější je Československý červený kříž,
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Typologie neziskových organizací v ČR
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Český neziskový sektor
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
Marketing neziskových organizací
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

1 Podmínky pro přijetí koncepce SOCIÁLNÍ EKONOMIKY v České republice Doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. vedoucí Katedry studií občanského sektoru Fakulta humanitních studií Univerzita Karlova v Praze © Marie Dohnalová, leden 2007

2 Obsah 1/ Sociální ekonomika 2/ Argumentace problému 3/ Návrhy na řešení

3 Třetí sektor: sociální ekonomika TRH TŘETÍ SEKTOR STÁT

4 Subjekty sociální ekonomiky nestátní ne-ziskové institucionalizované podíl dobrovolníků vícezdrojové příjmy finanční příjem z velké části reinvestují ve prospěch svých činností

5 Ekonomická a sociální role poskytují služby nebo výrobky občanům v regionu zaměstnávají osoby z “rizikových“ skupin vytvářejí nová pracovní místa Plní cíle Evropské unie: zvyšování zaměstnanosti snižování sociální exkluze LISABONSKÁ STRATEGIE

6 Subjekty sociální ekonomiky v zahraničí asociace nadace vzájemné společnosti družstva

7 „VÝZVY“ x „OMEZENÍ“ Podmínky v České republice: a/ ekonomické b/ legislativní c/ společenské

8 Subjekty v ČR I. občanská sdružení evidované církevní právnické osoby nadace nadační fondy obecně prospěšné společnosti (OPS) II. družstva

9 „VÝZVY“ přijetí koncepce

10 Ekonomické podmínky občanská sdružení, církevní právnické osoby, nadace, nadační fondy, OPS: počet subjektů dotační politika z veřejných rozpočtů Nadační investiční fond zaměstnanost

11 Počet subjektů v letech 1997 – 2006 Typ subjektu občanské sdružení církevní právnické osoby x nadace nadační fond x OPS x

12 Dotační politika z veřejných rozpočtů v mld. Kč , 140 3, 340 3,190 3,820 4,350

13 Nadační investiční fond Česká národní rada zřídila zákonem Nadační investiční fond (1991): 1 % akcií z druhé vlny kupónové privatizace I.etapa (1999) rozděleno 484 mil. Kč II.etapa (2001) rozděleno 849,3 mil. Kč

14 Zaměstnanost: Centrum pro výzkum neziskového sektoru (CVNS) občanská sdružení x x církevní právnické osoby x x nadace a nadační fondy x 400 x OPS x 650 x Rada vlády pro nestátní neziskové organizace v roce 2003 uvádí zaměstnanců.

15 Legislativní podmínky Přijaté zákony novela občanského zákoníku o sdružování občanů (1990) o obecně prospěšných společnostech (1995) o nadacích a nadačních fondech (1997) o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností (2002) o veřejných sbírkách (2001) o dobrovolnické službě (2002)

16 „OMEZENÍ“ přijetí koncepce

17 Ekonomické podmínky občanská sdružení, církevní právnické osoby, nadace, nadační fondy, OPS: odchod zahraničních dárců nerozvinutá firemní filantropie nízká profesionalizace vztah s veřejnou ekonomikou: „nákup služeb u státu“? společné projekty pro evropské programy (princip partnerství)

18 Legislativní podmínky nejsou právně definovány pojmy: neziskový sektor, sociální ekonomika, sociální družstvo, sociální podnik není právně definována veřejná prospěšnost není legislativa pro ekonomické aktivity ve prospěch samofinancování není zákon o daňových asignacích

19 DRUŽSTVA Tradice svépomoci (160 let družstevnictví) Počet družstev: Počet zaměstnanců:

20 Tradice pro sociální ekonomiku ekonomické myšlení spolková činnost, dobrovolnictví družstevnictví a svépomoc

21 Karel Engliš

22 František Cyril Kampelík

23 DRUŽSTVA vznik podle Obchodní zákoníku - podnikatelský subjekt chybí legislativa pro sociální družstvo nedůvěra v družstva (předchozích 40 let) očekávání vzniku družstev v nových oblastech služeb členství Družstevní asociace ČR v mezinárodních organizacích

24 Společenské podmínky - vnější členství v Evropské unii (Evropská stálá konference družstev, vzájemných společností, asociací a nadací, 2000) evropské statuty konference o sociální ekonomice v Praze 2002

25 Economie Sociale Economie Solidaire Social Economy

26 Společenské podmínky - vnitřní tradice obnova občanské společnosti pro roce 1989 Rada vlády pro nestátní neziskové organizace reforma veřejné správy sebestrukturace „třetího“ sektoru podíl na plnění národních programů X neexistence instituce nebo agentury pro SE nečlenství v mezinárodní síti EMES

27 Společenské podmínky nedostatečná znalost koncepce sociální ekonomiky všeobecný nedostatek důvěry v solidární jednání vliv politické kultury z předchozího režimu nedocenění hodnoty alternativních organizací

28 Návrhy na řešení nová legislativa odvíjející se od nového občanského i obchodního zákoníku mechanismus přebírání některých ekonomických rolí veřejné ekonomiky sociální ekonomikou efektivnější formy pro uspokojení rostoucího rozsahu a spektra sociálních služeb v době kompetitivní ekonomiky

29 Návrhy na řešení posilování důvěry v politickém prostředí a ve a veřejném mínění - příprava strategických dokumentů oživování forem občanské společnosti zároveň s demokratizací a se "znalostní" multikulturní společností – globalizace nové formy sociální a ekonomické koordinace zároveň s posilováním odpovědnosti a trvale udržitelným rozvojem uvedení sociální ekonomiky v rámci výzkumu v sociálně-ekonomických vědách – sociální ekonomie

30 Zdroje číselných údajů Centrum pro výzkum neziskového sektoru, Brno Český statistický úřad Družstevní asociace ČR Fakulta humanitních studií UK v Praze Rada vlády pro nestátní neziskové organizace