Životní zkušenosti se stigmatem a diskriminací. Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodbo ď Stigma a diskriminace osob s duševním onemocněním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

FARNÍ CHARITA Karlovy Vary
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_16.
Michal TICHÝ, Martin ZEMAN Krajská zdravotní, a.s.; Č R UJEP Ústí nad Labem; Č R FZaSP TU Trnava; SR PILOTNÍ PROJEKT ADAPTACE BRITSKÉ METODIKY „MUST“ DO.
Etická hlediska péče o staré občany
Úvod Tuning obrázky LOGAN AT Č lánek o tuningu BMW O Motorech Co pat ř í k tuningu Odkazy.
Jana Janoušková Gymnázium U Balvanu 16 3.ročník
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
Choroby člověka a jejich prevence Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské nám ě stí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Název.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
… jiné je tvé dít ě. Jiné ve svém duševním bohatství, jiné v rozvoji svých schopností, jiné ve vztazích ke sv ě tu, jiné ve svém jednání i po č ínání,
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
Srpkovitá anémie.
Celorepublikové sdružení uživatel ů psychiatrické pé č e.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Problematika eutanázie
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.14-Postižené dítě a jeho okolí název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví.
Vertebrogenní poruchy-hyperlordóza, funkční poruchy páteře
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
P ř íle ž itosti a rizika procesu transformace Ostrava
Kulhánková Adéla, C4A.  Ř ecké ethos = zvyk, oby č ej, charakter  Praktická filosofie – morální jevy  Deskriptivní etika – mravní jednání a hodnoty.
Oční vady Milan Suchý X33BMI.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Kritické poznámky k novele Zákona o sociálně právní ochraně a dopadech v praxi MUDr.F.Schneiberg Společnost sociální pediatrie ČLS JEP Poslanecká sněmovna.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Terapeutické komunity
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Vliv reklamy na společnost
Speciální psychiatrie – MKN 10
ETIKA Jana HOROVÁ.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Hledáme klíč k právům dětí
Ing. Stanislava Správková
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Transkript prezentace:

Životní zkušenosti se stigmatem a diskriminací. Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodbo ď Stigma a diskriminace osob s duševním onemocněním.

Stigma a diskriminace Stigma: brání nemocnému vrátit se do spole č nosti jako svébytný jedinec, snižuje jeho p ř íležitost pracovat, zhoršuje jeho nad ě ji na dobrou domluvu s ostatními lidmi, snižuje pravd ě podobnost uspokojení chorobou navozených pot ř eb. Snižuje mnohdy jeho víru v sebe a v úzdravu, jeho motivaci k lé č b ě. Zvyšuje situa č ní zát ě ž, která je v psychiatrii č asto spoušt ě cím momentem relapsu. (Prof. MUDr. Jan Libinger DrSc. ) Zdroji stigmatu jsou vzájemn ě propojené faktory: skute č ná odlišnost duševn ě nemocných p ř edsudek nároky a hodnoty prost ř edí „ Stigma duševního onemocn ě ní vede k diskriminaci. To má zcela konkrétní podobu: nižší zam ě stnanost, sociální izolaci, zhoršení kvality života v d ů sledku poklesu sebev ě domí a také indukci pocit ů viny v nejbližším okolí nemocného. Vede k nep ř íznivému pr ů b ě hu onemocn ě ní, což znamená dissimulaci (zatajování p ř íznak ů nemoci), vyšší riziko relapsu, delší a závažn ě jší funk č ní omezení a také vyšší mortalitu.“ ( Prof. MUDr. Jan Libinger DrSc. )

Diskriminace a stigma v mém životě Rodinné stigma Mýtus: Schizofrenie je č ist ě d ě di č ná nemoc. nebo Za schizofrenii m ů že rodina. Fakta: Genetické dispozice p ř edstavují riziko onemocn ě ní 13 % v p ř ípad ě jednoho schizofrenního rodi č e, 24 % u obou rodi čů, pod 3 % u vzdálen ě jších p ř íbuzných. Nicmén ě kolem 80 % pacient ů schizofrenní poruchu v rodinné anamnéze nemá. Tento mýtus využil i nacistický režim pod názvem Eutanázie a do roku 1941 tak bylo zavražd ě no tis. osob s mentální retardací, schizofrenií, epilepsií a další.

Diskriminace a stigma v mém životě První hospitalizace – o m ě beze m ě Nej č ast ě ji porušovaná práva psychiatrických pacient ů : právo na informovaný souhlas (nedobrovolná hospitalizace a lé č ba) právo na styk s nezávislým orgánem pro podávání stížností (na uzav ř eném odd ě lení to č asto není možné) právo na soukromí a lidskou d ů stojnost právo na ú č ast v soudním ř ízení a soudní ochranu (sem spadá nap ř. i problematika posuzování zp ů sobilosti k právním úkon ů m č i výkonu opatrovnictví)

Diskriminace a stigma v mém životě Diskriminace v práci MÝTUS: „Lidé se schizofrenií se nejsou schopni zapojit do b ě žného života.„ PRAVDA: "65% nemocných schizofrenií je schopno se p ř i vhodné lé č b ě a sociální pomoci zapojit do b ě žného života.„

Diskriminace a stigma v mém životě Diskriminace ve vzd ě lání Mýtus: Lidé nemocní schizofrenií jsou mentáln ě retardovaní. Skute č nost: Schizofrenie a mentální retardace jsou naprosto odlišné stavy. Schizofrenie se objevuje u lidí všech úrovní inteligence, č asto u talentovaných a tv ů r č ích osob. Schizofrenie opravdu zp ů sobuje n ě které problémy v oblasti rozpoznávání, jako nap ř íklad špatné soust ř ed ě ní a potíže s abstraktním myšlením. Neovliv ň uje však celkovou inteligenci.

Další informace

Děkujeme vám za pozornost Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodboď