Elektronická podpora předmětu „Lékařská mikrobiologie“ pro anglicky hovořící studenty Ondřej Zahradníček Mikrobiologický ústav lékařské fakulty Masarykovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 3.
E-learningové kurzy BC Primary Essentials TKT Essentials Learning Technologies for the Classroom CLIL Essentials.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
1 Informace o studiu. 2 Počty přihlášených uchazečů PrF B-PSP MPS kombin. 398 PrF B-PSP OPS kombin. 544 PrF B-PSP VYJU kombin. 366 PrF B-VS TPTSP kombin.
Cisco Networking Academy
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské komise. Tato publikace odráží pouze názory autora a Evropská komise nemůže být zodpovědná za.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Studijní IS a e-learning Patrícia Eibenová
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
E-learning ve výuce na SŠ
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
ERASMUS.  Obor předškolní pedagogika je vyučován pod Fakultou sociálních studií (Department of Social Education) v malebném městě Odense  V závislosti.
Praha, 23. ledna  Zahájení (Štěpán Blahůšek)  Studijní opory a jejich závazná osnova (Vladimír Kaucký)  Přestávka  Editace interaktivní osnovy.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Distanční kurz Základy fyziky v kombinované formě studia J. Kopečný, M. Kopečná, H. Tomečková, J. Trojková VŠB -Technická univerzita Ostrava,
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Nápadité studijní prostředíMediaSite na FMV VŠESnímek 1 MediaSite na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze doc. Ing. Tomáš Kubálek,
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Zkušenosti z vyučování chemické teorie a jeho administrativa v e-prostoru Masarykovy univerzity Pavel Kubáček Katedra fyzikální chemie.
Hodnocení pedagogické činnosti studenty 2005/2006.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
1 Použití kapesních počítačů (PDA) při testování studentů 5. ročníku Rajdl D., Racek J. Ústav klinické biochemie a hematologie LF UK v Plzni.
Úvod Proč studovat informatiku?
Plošná inovace předmětů s využitím e- learningových nástrojů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU)
Specializační kurz Interní základ
E-learning na Pedagogické fakultě MU z hlediska potřeb studentů a učitelů Tamara Váňová, KAJ PdF MU.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Tvorba e-learningových kurzů v LMS Moodle
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Fyzická geografie Podzim 2014 Z0026/2 – čtvrtek 18 – 18.50, Z4 Z0026/3 – čtvrtek 19 – 19.50, Z4 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Fyzická geografie Podzim 2013 Z0026/4 – pondělí 13 – 13.50, Z3 Z0026/5 – pondělí 12 – 12.50, Z3 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Písemná forma zkoušení z klinické biochemie ÚBAP 3.LF UK Laburda M., Čechák P., Hátle K., Nováková H.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Důležité aplikace v IS MU semestr 2011/2012. Struktura a plán semestru 8 hodin 8 hodin 2x2h (6h) 2x2h (6h) 1x80min(2h) 1x80min(2h) 1. Úvod, organizace.
Prezentace k řešení projektu FRVŠ 1013/2011/F5/b - "Příprava nového kurzu Technika odborné práce" Řešitel: Doc. R. Chlup, PhD. (ÚFaR FFUK) Spoluřešitelé:
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Důležité aplikace v IS MU
Elektronické žádosti na studijní oddělení
Bakalářský studijní obor OPTIKA A OPTOMETRIE garantuje KPO
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Nová závěrečná zkouška Komentář
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Důležité aplikace v IS MU
Cisco Networking Academy
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Možnosti e-learningu v IS MU a ukázky tvorby multimediálních učebnic
Transkript prezentace:

Elektronická podpora předmětu „Lékařská mikrobiologie“ pro anglicky hovořící studenty Ondřej Zahradníček Mikrobiologický ústav lékařské fakulty Masarykovy University Mefanet 2013

Lékařská mikrobiologie (všeobecné lékařství) a Lékařská orální mikrobiologie (zubní lékařství) Dvousemestrální kurs skládající se z přednášky a praktika. Oba obory mají českou i anglickou verzi Dvousemestrální kurs skládající se z přednášky a praktika. Oba obory mají českou i anglickou verzi Praktická část probíhá formou blended learningu, podmínkou zápočtu je kromě účasti a napsání závěrečného testu také průběžné vyplňování „kontrolních otázek“ (= selfesting) Praktická část probíhá formou blended learningu, podmínkou zápočtu je kromě účasti a napsání závěrečného testu také průběžné vyplňování „kontrolních otázek“ (= selfesting) Veškerá organizace i podporav výuky probíhá v prostředí IS MUNI (plní i funkci LMS, obhospodařuje systém „e-techniků“, „is-techniků“ a „s-techniků“) Veškerá organizace i podporav výuky probíhá v prostředí IS MUNI (plní i funkci LMS, obhospodařuje systém „e-techniků“, „is-techniků“ a „s-techniků“)

Studium lékařské mikrobiologie (Všeobecné lékařství) a lékařské orální mikrobiologie (Zubní lékařství) v angličtině a češtině Velké množství dostupných materiálů v angličtině, různého rozsahu, úrovně a míry shody s „learning outcomes“ předmětu Praktická část shodná s českojazyčnými studenty už kvůli přípravě cvičení Mnohem menší počet dostupných titulů v češtině, zato jde alespoň zčásti o tituly psané přímo učiteli předmětu, a tedy více „šité na míru“ potřebám konkrétního předmětu. Nicméně ani zde není shoda absolutní, zvláště v případě praktik Mnohem menší počet dostupných titulů v češtině, zato jde alespoň zčásti o tituly psané přímo učiteli předmětu, a tedy více „šité na míru“ potřebám konkrétního předmětu. Nicméně ani zde není shoda absolutní, zvláště v případě praktik

Studijní opory praktické části předmětu Protokoly ke cvičením ke stažení Studijní opory ve formě upravených proklikávacích prezentací Kontrolní otázky pro vlastní kontrolu při samostudiu a zároveň pro kontrolu, že student pracuje, vytvořené v prostředí IS MUNI Videa k některým tématům Vše zasazeno v interaktivní osnově, členěné podle výukových týdnů („učitel tento týden doporučuje studovat…“)

Anglické vs. české verze Od začátku jsme se snažili o to, aby obě jazykové mutace byly „zrcadlové“ – jednak z důvodu stejných témat a stejně připravených úkolů, ale především i proto, abychom studentům nabídli rovnocenné studijní opory v obou jazykových formách studia Výjimky platí pro – Téma „anglická terminologie v mikrobiologii“ – toto téma je z pochopitelných důvodů dostupné pouze v češtině – Výjimečně jsou pouze v češtině některé slovní hříčky (i když se snažíme je převést) a některé „poznámky pod čarou“, které by hůře vybavené anglickojazyčné studenty mátly – Pouze v češtině jsou zatím také některé tzv. bonusové materiály, které se dosud nestihly přeložit

Pouze v češtině Na úvod: Bylo nevlídno, že by PSAE ven nevyhnal… (PSAE – zkratka pro Pseudomonas aeruginosa)

Letošní novinky Důležité při přípravě e-learningových materiálů: neopomenout obsah pro formu. Proto letos probíhá úprava celého systému praktik ve prospěch klinické mikrobiologie (tedy to, co lékaři budou více potřebovat) včetně zahrnutí zárodků „problem based“ přístupu, i když omezeného na mikrobiologii. Samozřejmě i toto existuje zrcadlově v obou jazykových verzích Důležité při přípravě e-learningových materiálů: neopomenout obsah pro formu. Proto letos probíhá úprava celého systému praktik ve prospěch klinické mikrobiologie (tedy to, co lékaři budou více potřebovat) včetně zahrnutí zárodků „problem based“ přístupu, i když omezeného na mikrobiologii. Samozřejmě i toto existuje zrcadlově v obou jazykových verzích Zároveň se snažíme alespoň v rámci ústavu zajistit recenzi materiálů – mají-li být považovány za oficiální, měly by být recenzované. (Do budoucna  Mefanet?) Zároveň se snažíme alespoň v rámci ústavu zajistit recenzi materiálů – mají-li být považovány za oficiální, měly by být recenzované. (Do budoucna  Mefanet?)

Day 0. (specimen of stool) Negative result is ready after 48 h Positive in 72 h or more selenit 24hod 48hod identification Endo XLD MAL MCs KA NaCl CCDA CIN + 72hod 42°C28°C *If not written differently, culture runs at 37 °C Ukázka: Stool cultivation Selenite, XLD, MAL – for salmonella CIN – for yersinia CCDA – for campylobacter NaCl – for staphylococci MCS – for some STEC strains Endo – for various enterobacteria KA – for some more bacteria

Ukázka interaktivní osnovy

Kontrolní otázky – ukázka 1

Kontrolní otázky – ukázka 2

Výsledky kontrolních otázek Jak je vidět, anglické verze využívají i čeští a slovenští studenti k procvičení mikrobiologie a zároveň angličtiny

Výsledky kontrolních otázek (2)

Plány do budoucna Vytvořit anglickou verzi i u drilových učebnic (paměťové učení typu „spaced repetition“) Vytvořit anglickou verzi i u drilových učebnic (paměťové učení typu „spaced repetition“) Doplnění anglických verzí i u chybějících bonusových materiálů Doplnění anglických verzí i u chybějících bonusových materiálů Další aktualizace a větší důraz na „problem based learning“ Další aktualizace a větší důraz na „problem based learning“ Nové typy kontrolních otázek pro Zubní lékařství vytvořili univerzitní servisní technici s finanční podporou z ESF

Děkuji za pozornost