Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/34.340526 Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.15 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní velkých písmen II Typ: DUM - kombinovaný.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
32_04_34 Renesance - shrnutí Anotace Renesance - shrnutí
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby M. Cervantese …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Popíše vlastnosti postavy rytíře a pokusí se.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ČJ.8.16_Miguel de Cervantes,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Renesance a humanismus
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Renesance a humanismus
Španělská renesanční literatura
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
MOJŽÍŠ – CESTA VÍRY III Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Humanismus.
Soubor testů 3 Mgr. Ludmila Růžičková
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Renesance – Itálie, Francie, Španělsko
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Bůh je silou mou 1. Není to náhoda, že život mám, Bůh je silou mou. (2x) Ref: Chci s Vámi být každý den, chci s Vámi být každý den, chci s vámi být každý.
Španělská renesance.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období renesance.
Technika - stavitelství Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ROMÁN Žánr velké epiky delší časový úsek Pozadí společenských událostí doby Druhy románu: společenský, dobrodružný, fantastický, sci-fi, milostný, psychologický,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_26-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_20_LITERATURA.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Významní představitelé renesanční literatury
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
Literatura období renesance
Renesance Mgr. Hana Šenková.
Literatura v období renesance
RENESANCE A HUMANISMUS V EVROPSKÉ LITERATUŘE
Transkript prezentace:

Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český jazyk a literatura Tematický okruh:Renesance a humanismus v evropské literatuře Téma:Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha - test Ročník:1. Jméno autora:Petra Hanzlíčková Datum tvorby:září 2013 Anotace:Test slouží k prověření znalostí významného díla renesanční literatury.

Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha Miguel de Cervantes Saavedra Test

Doplň chybějící výrazy tak, aby vznikla celková výpověď o románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha: Jedná se o …………..dílný renesanční román, který vznikl původně jako satira na…………………….. román. Hlavní hrdina, zchudlý vesnický zeman, ……………………….., čte vášnivě dobrodružné romány. To ho přivádí o rozum. Rozhodne se obnovit slávu rytířství. Na koni jménem ……………………… jde za dobrodružstvím. Dívkou jeho srdce je prostá děvečka, kterou pojmenuje ……………….. Jeho pomocníkem je ……………………………..

Don Quijote označuje v ukázce sám sebe jako rytíře Smutné podoby. Co se za tímto označením skrývá? Z uvedených slov a slovních spojení vyber ta, která nejlépe vystihují hlavního hrdinu: mladý rytíř stojící nohama na zemi nejmodernější výzbroj budící posměch vyzáblý stárnoucí hrdina tlouštík bývá zesměšněn vznešený a silný kůň herka ušlechtilost snílek chatrná zbroj zbabělost obvykle vítězí mající respekt prospěchář odvaha

 Vysvětli, co znamená „bojovat s větrnými mlýny“?  Charakterizuj postavu Sancho Panzy.  Popiš stručně děj příhody s galejníky.  Na závěr se můžeš pokusit nakreslit postavu dona Quijota a jeho sluhy

Řešení: Jedná se o dvoudílný renesanční román, který vznikl původně jako satira na rytířský román. Hlavní hrdina, zchudlý vesnický zeman,don Quijote de la Mancha, čte vášnivě dobrodružné romány. To ho přivádí o rozum. Rozhodne se obnovit slávu rytířství. Na koni jménem Rocinante jde za dobrodružstvím. Dívkou jeho srdce je prostá děvečka, kterou pojmenuje Dulcinea z Tobosa. Jeho pomocníkem je Sancho Panza.

Řešení:  budící posměch, vyzáblý, stárnoucí hrdina, bývá zesměšněn, herka, ušlechtilost, snílek, chatrná zbroj, odvaha  marný, zbytečný boj  tlouštík, jezdící na oslu, praktický člověk, netouží po dobrodružství, ale chce vést poklidný život, není prospěchář, pod vlivem svého pána mravně dospívá

Řešení:  Don Quijote a Sancho Panza potkávají na cestě trestance. Don Quijote se domnívá, že se jedná o galejníky, kteří jsou někam vlečeni proti své vůli, proto se rozhodne je osvobodit, což se mu také podaří. Na oplátku od nich potom žádá, aby se vypravili do města a pověděli vše dívce jeho srdce. Toto trestanci samozřejmě odmítají, neboť by ve městě byli opět chyceni. Načež se strhne bitka, při které utrží don Quijote i jeho sluha pěkných pár ran …

Použité zdroje:  pouze vlastní zdroje