Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vendulka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vendulka."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka Ottová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_8 ČÍSLO DUM: 10 TÉMA: Renesanční evropská literatura ROČNÍK: 8. OBDOBÍ REALIZACE: 5/2013

2 Anotace Prezentace v PowerPointu žákům rozšiřuje znalosti o představitelích renesanční, konkrétně západoevropské, literatury. Seznámí se tak stručně s životem a dílem Villona, Rabelaise, Cervanta a taky Shakespeara. Hojnost děl posledně jmenovaného autora je žáky využita k doplňovací zábavné hře.

3 Renesanční evropská literatura
Soubor:Raffael 051.jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z:

4 FRANCIE

5 François VILLON (asi 1431 – 1463) /fransoa vijón/
francouzský básník rodným příjmením de Montcorbier nebo des Loges vyrůstal v chudobě, později se ho ujal bohatý kněz Guillaume de Villon (gijóm d vijón/ (odtud básníkovo příjmení), který ho finančně podporoval na studiích na Sorbonně v Paříži přesto vedl básník bohémský život hraničící s životem kriminálníka (výtržnictví, loupeže, vražda)  odchází z Paříže a jeho další životní kroky již neznáme

6 Dílo psal především balady, které podle jím dané formy nazýváme villonská balada  BALADA: lyrickoepický útvar s ponurým dějem a tragickým koncem VILLONSKÁ BALADA: balada, která se skládá ze 4 slok první 3 sloky mají 8 – 12 veršů, čtvrtá (závěrečná) sloka se nazývá poslání a má poloviční počet veršů (4 – 6 veršů), poslední verš u všech slok je vždy stejný (tzv. refrén) sb. básní Velký testament (Závěť) – vysmívá se době i sobě samému Soubor:Francois Villon 1489.jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z: Ach, kdybych já byl studoval v svém mládí bláznivém, můj Bože, a na dobré se mravy dal, teď měl bych dům a měkké lože. Však způsobné já dítě? Cože? Já za školu jen chodil, běda. To slovo bolí jak hrot nože a skoro dál mi psát už nedá.

7 Závěr… Villon je pro svůj způsob života a své dílo označován jako první prokletý básník jeho život a dílo popsala v životopisném románu Navzdory básník zpívá JARMILA LOUKOTKOVÁ uk. Soubor:Pisanello 010.jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z: Františku, už tě nepotěší, že Francouz jsi a ze vsi zdejší; teď na krk oprátku ti věší; ať pozná, oč je zadek těžší.

8 François RABELAIS (asi 1494 – 1553) /fransoa rablé/
„Smích je pro člověka nejvyšší dobro.“ François RABELAIS (asi 1494 – 1553) /fransoa rablé/ francouzský prozaik původně kněz, posléze lékař nejznámější dílo: GARGANTUA a PANTAGRUEL /gargantya a pantagryel/ – pětidílný román o putování hl. hrdiny po Francii a jiných (fiktivních) zemích; celé dílo je parodií na středověkou literaturu a ostrou satirou (kritikou) společnosti – vysmívá se církvi, soudům školství; podporuje vlastní rozum a logiku „Život je možná fraška, ale stojí za to jej žít. Jen nuda v něm nemá místa.“ Soubor:Francois Rabelais - Portrait.jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z: „A hola! Vězte: na zábavu máte celý život, a celou smrt na odpočívání.“

9 Obr Pantagruel na cestách…

10 ANGLIE

11 William SHAKESPEARE (1564 – 1616) /vilijem šejkspír/
anglický herec, básník a především dramatik světového formátu je mu připisováno autorství 37 divadelních her, 154 sonetů a 2 epických básní Soubor:Shakspeare signature.jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:Hw-shakespeare.png. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z:

12 Život… střídavě trávil ve svém rodném městě v Stratfordu a v Londýně
Soubor:William Shakespeares birthplace, Stratford-upon-Avon 26l2007.jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z: Život… střídavě trávil ve svém rodném městě v Stratfordu a v Londýně byl ženat, měl 3 děti, ale dospělosti se dožily jen 2 dcery přesto zůstává několik nezodpovězených otázek: Mohl jeden člověk napsat sám tak rozsáhlé dílo? Byl (vzhledem k obsahu milostných básní) Shakespeare skutečně heterosexuál?

13 Dílo… nejvýznamnější jsou jeho dramata: SEN komedie: Zkrocení zlé ženy
Sen noci svatojánské Veselé paničky windsorské Jak se vám líbí Večer tříkrálový tragédie: Romeo a Julie Hamlet Othello Macbeth Král Lear a spousta dalších… SEN LEAR ROMEO VÁM ŽENY VESELÉ VEČER

14 Shakespeare řekl… Je cosi shnilého ve státě dánském.
Moudrá slova pospí si v uších hlupáků. Nad všecko věren buď sobě samému. A z toho pojde pak jako z noci den, že nebudeš nikomu nevěren. Nic není buď dobré nebo špatné, naše myšlení dělá věci dobrými nebo špatnými. Být či nebýt, to je oč tu běží. (Hamlet) Dobré srdce ženy než pěkná tvář upoutá mou lásku. Chyť okamžik za pačesy! Když jsou dva na koni, jeden musí sedět vzadu. Lépe být dobře oběšen než špatně ženat. Mnohem lepší je žít bez štěstí než bez lásky. Nemoc je nakažlivá, kéž by byla i láska. Odvaha roste s příležitostí. Víme, co jsme, ale nevíme, co můžeme být. V srdci lidském je stálý boj dvou nepřátel: zlé vůle a dobroty.

15 ŠPANĚLSKO

16 Miguel de CERVANTES y SAAVEDRA /migel de servantes/ (1547 – 1616)
španělský spisovatel román Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha /don kichot de la manča/ - pomatený zchudlý šlechtic se rozhodl dle rytířských románů – se svým sluhou Sancho Panzou cestuje a snaží se konat dobré skutky, aby získal lásku smyšlené dívky Dulciney  sklízí posměch a zjišťuje, že jeho ideály nelze uskutečnit Soubor:Cervates jauregui.jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z:

17 Víte, že… …Důmyslný rytíř Don Quijote je druhou nejpřekládanější knihou světa? …označení "donkichot" se vžilo pro lidi, kteří se, podobně jako tento rytíř, snaží dosáhnout nemožného, věčně sní a nedívají se na realitu? …jako "boj s větrnými mlýny" se pak myslí nějaká zbytečná snaha, nerovný boj nebo boj s fiktivním nepřítelem? Soubor:Honoré Daumier 017 (Don Quixote).jpg. Wikipedia. org [online]. [cit ]. Dostupné z:

18 Zdroj ostatní použité obrázky jsou součástí programu Microsoft Office
peare obrazové materiály jsou citovány v průběhu prezentace (pod každým obrazem) ostatní použité obrázky jsou součástí programu Microsoft Office

19 KONEC


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vendulka."

Podobné prezentace


Reklamy Google