Klub důchodců v Lesních Albrechticích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Ovoce – Význam ve výživě
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Celer.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa - Zelenina
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Český jazyk a literatura 3. ročník
Potravinářské zbožíznalství
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Klub důchodců v Lesních Albrechticích D Ý Ň O V Á N Í S H O K K A I D O 2012 Eliška Binarová Pavla Lindovská Klub důchodců v Lesních Albrechticích dobrovolníci

Klub důchodců v Lesních Albrechticích vás zve na D Ý Ň O V Á N Í S  H O K K A I D O v sobotu 27. 10. 2012 od 14:00 hod. v Kulturním domě v Lesních Albrechticích Představení dýně Hokkaidó spojené s ochutnávkou jídel z této populární zeleniny. Možnost zakoupení výrobků z dýně (čatný, marmeláda, dýně, podzimní dekorace s dýničkami). Pro děti jsou připraveny soutěže, výtvarná dílna – malování na textil, ukázka spřádání ovčí vlny na kolovrátku, včelař s výukovým úlem a samozřejmě občerstvení. Přijďte s námi příjemně prožít pozdně říjnové sobotní odpoledne. Kde nás najdete: na hlavní silnici I/57 mezi Hradcem nad Moravicí a Fulnekem, ve směru z Opavy odbočit vpravo za označením obce Březová - Lesní Albrechtice, ze směru od Fulneku odbočit vlevo za autobusovými zastávkami.

To, co neznáme nemusí být špatné, je to pouze JINÉ …

Dýně Hokkaido se neloupe, jen se před použitím opláchne.

Dýně Hokkaido Chutí je Hokkaido blíže bramboru než dýni běžně pěstované u nás sytá, moučná, sladší, s nižším obsahem vody (její chuť lze též přirovnat k jedlému kaštanu). Je většinou menší, běžně váží 0,7 – 2,5 kg, ale někdy se nám podaří vypěstovat i dýni o váze 5 kg (dle našich zkušeností na chuti svou rozměrností neztrácí). Široké uplatnění nalezne Hokkaido při přípravě jak slaných, tak sladkých jídel.

Účinek na lidský organismus Dýně obsahuje téměř všechny vitaminy (zejména pak A, betakarotén, B1, B2, B3), z minerálních látek především draslík, hořčík, železo a měď a to v optimálním poměru. Semena dýní, jsou velkou zásobárnou zinku, dále hořčíku, vápníku, železa a fosforu. • používá se k léčbě poruch funkce žaludku, sleziny a slinivky břišní, k léčbě cukrovky

• vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku činí z dýňové dužiny výborný lék na srdeční a ledvinové poruchy • má močopudné a žlučopudné účinky • snižuje hladinu cholesterolu v krvi • mírně opražená loupaná semínka příznivě ovlivňují problémy s prostatou • posiluje organismus, pomáhá při jeho detoxikaci (váže toxické látky, rozpouští je a usnadňuje jejich vyloučení z těla), je zdrojem vlákniny • pro nízký energetický obsah ji lze doporučit do jídelníčku redukčních diet

Jak a kdy sklízet dýně? Když dýním ponecháte alespoň 5 cm dlouhé stopky, vydrží déle. Pozor, aby se stopka při manipulaci neodlomila, vzniklé místo by bylo vstupní brankou pro mikroorganismy, jež podnítí rozklad.   Dýně se sklízejí již začátkem podzimu, protože i první lehké přízemní mrazíky by je mohly poškodit. Měly by však být dobře vyzrálé. Slupka zralých plodů je velmi tvrdá, matná (oproti nezralým lesklým plodům). Na stonku se tvoří malé suché praskliny a postupně zasychá.

Jak skladovat dýně Dobře uskladněná dýně může vydržet dle našich zkušeností v nezměněném stavu do další sklizně (některé až 13 měsíců). Je zcela výjimečná svou trvanlivostí a schopností uchovat si původní vlastnosti po celou dobu skladování. Vhodné je sušší, chladné místo (bez mrazu), bez větších výkyvů teplot, ideální teplota pak kolem 10 °C. Osvědčily se suché sklepy či suterény, neobývané místnosti nebo chodby.. zdroje: http://www.prodamy.cz/dynova-posedlost www.dynovysvet.cz/ bio-life.cz kucharka.cbmonitor.cz/ • Zapálená kuchařka Lenka Požárová: Dýně (v edici Což takhle dát si …) http://www.zapalena-kucharka.cz/ • Iva Chourová: Makrobiotická kuchařka, Vyšehrad 2000 • Margit Slimáková, Josef Jonáš: Jonášův průvodce zdravou kuchyní, Eminent

Ochutnávka a prodej dýňových produktů

Ochutnávka Na této akci jsme mohli OCHUTNAT: Dýňovou polévku Dyňové čatni Topinkovou pomazánku Dýňovou přesnidávku Kandovanou dýni Džus Dýně pod maso Moučník z dýně

Prodej K zakoupení bylo hodně krásných dekorací z dýniček Dýňová přesnidávka Dýňové čatní Topinková pomazánka Perníčky

Soutěžíme s příslovím

pro pírko i přes plot skočí. Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí. Hospodyňka, na kterou se hodí toto přísloví, je šetrná. V její domácnosti nesmí nic přijít nazmar.

Nosit dříví do lesa. Ten, kdo nosí dříví do lesa, dělá zbytečnou práci. Je to stejné, jako kdyby nosil sovy do Atén.

Ten, kdo není líný, bude mít bohatou sklizeň. Komu se nelení, tomu se zelení. Ten, kdo není líný, bude mít bohatou sklizeň.

Hledat jehlu v kupce sena. Hledáte-li jehlu v kupce sena, budete hledat něco nebo někoho, co/koho není snadné najít.

Babka kořenářka

Lesní skřítek Albrechtík

Malování na textil

Malování na textil. - místo, kde chceš malovat voskovkou, fixem nebo foukacím fixem podlož kartonem /vlož karton do tašky/, aby se ti barva nepřenesla na zadní stranu, - vybarvi si obrázek, nech si ho zažehlit a můžeš pokračovat v malování na druhou stranu tašky. I druhý obrázek si nech zažehlit. - teď už máš vlastnoručně namalovanou tašku, kterou si v případě ušpinění můžeš vyprat v ruce ve vlažné vodě a obrázek zůstane pořád pěkný.

Přišli jsme, viděli jsme, a bavili jsme se

☺ Děkujeme za pozornost ☺