D-prvky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
CHEMIE
Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky
REDOXNÍ DĚJ RZ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Voda v anorganické chemii
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
CHEMICKÉ REAKCE.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
řada napětí kovů Řada napětí kovů – Beketovova řada kovů
REDOXNÍ DĚJ.
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Chalkogeny Richard Horký.
Opakování -Beketovova řada kovů
Chemická vazba.
Kovy – nekovy polokovy RZ
PSP a periodicita vlastností
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Redoxní vlastnosti kovů
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
Chemická vazba v látkách III
D – P R V K Y.
Ionty.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Elektrochemie Vědní disciplína, která se zabývá rovnováhami a ději v soustavách obsahujících elektricky nabité částice.
Periodická soustava prvků
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Elektrodový potenciál
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
Chrom.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Rudy, suroviny Úprava na koncentráty HydrometalurgiePyrometalurgie Rafinace Finální produkty Základní metalurgické operace.
Měď Cu.
VODÍK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Oxidačně redukční reakce
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Elektrochemická řada napětí kovů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Redoxné reakcie Anna K..
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Transkript prezentace:

d-prvky

Obecná charakteristika také „přechodné prvky (kovy)“ tvoří přechod mezi s- a p- prvky dochází u nich k postupnému zaplňování d-orbitalů ve skupinách stoupá stálost vyšších oxidačních čísel nejstálejší Cr III x W VI je patrná výrazná podobnost mezi prvky 5. a 6. periody Cr x Mo, W

Obecná charakteristika vykazují fyzikální a chemické vlastnosti kovů elektricky a tepelně vodivé vytvářejí ochotně kationty sloučeniny v nižších oxidačních číslech mají částečný iontový charakter vytvářejí kovovou krystalovou mřížku

Kovová vazba je typická pro kovy a jejich krystalové mřížky atomy jsou pravidelně uspořádány v krystalové mřížce valenční elektrony nejsou lokalizovány na spojnicích jader, ale chaoticky se pohybuj po celé krystalové mřížce => vytvářejí elektronový plyn animace

Kovová vazba je příčinnou typicky kovových fyzikálních vlastností kujnost a tažnost (díky absenci lokalizovaných vazeb se kovová mřížka snadno deformuje) elektrická a tepelná vodivost kovový lesk (volné elektrony snadno pohlcují a zpětně vyzařují viditelné záření)

Výroba kovů těžba a úprava rudy (čištění, pražení,...) redukční procesy za vysokých teplot aluminotermie, magneziotermie, přímá redukce (C), nepřímá redukce (CO), redukce vodíkem,... elektrolýza zejména u elektropozitivnějších kovů rafinace – čištění výsledného produktu

Řada reaktivity kovů = elektrochemická řada napětí kovů = Beketovova řada slouží k porovnání reaktivity kovů řadí prvky podle jejich standardních elektrodových potenciálů proti vodíkové elektrodě jak ochotně odštěpují valenční elektrony jak silné jsou jejich redukční vlastnosti

Řada reaktivity kovů K Na Ca Mg Al Zn Fe Pb H Cu Ag Hg Au Pt ---------- neušlechtilé kovy ---------- --- ušlechtilé kovy --- kovy vlevo odštěpují elektrony snáze než vodík čím více vlevo, tím silnější redukční účinky

Řada reaktivity kovů K Na Ca Mg Al Zn Fe Pb H Cu Ag Hg Au Pt můžeme ji použít k: porovnání reaktivity kovů posouzení, kdy elementární kov může vytěsnit jiný z jeho soli odhad, zda bude kov reagovat s neoxidující kyselinou Zn + KNO3 → ? Fe + CuSO4 → ? Ca + HCl → ? Ag + HCl → ?