SVATÝ VALENTÝN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA

Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
krásný rok, kdy jsme dovršili naši lásku sňatkem.
Vypracoval: Michal Klaus
Den Země. Den Země v datech  Roku 1970 poprvé slaven v Americe.  Rok poté začala Den Země slavit OSN.  Jakožto mezinárodní den se začal slavit roku.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Aj 4.-5.r. St. Valentine´s Day - reálie
Pohané v polovině února uskutečňovali oslavy, které nazývali „Lupercalia.“ Tyto slavnosti oslavovaly především lásku, plodnost, ale také přírodu.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Veselé Vánoce Ahoj 5.c, přeji vám všem hodně štěstí, zdraví, pohody do nového roku Hlavně hodně dárků…… Vám přeje Kristýna
Valentýn Svátek sv. Valentýna je rozšířený po celém světě a v posledních letech se stále více slaví i u nás, i když se tomu Češi stále ještě brání a 14.
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Valentýnské srdce Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Úspěchy žáků Školní zápis Dnes učí rodiče Pálenice má talent Recitační soutěž Novinky z ředitelny Rubrika Sv. Valentýn Co nás dnes čeká:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
překlad: Jiřina Markovová
EDUARD BASS 9. ročník.
Yucatán je jedním z 31 mexických států, rozkládající se na stejnojmenném poloostrově. Nedaleko města Cancun se rozkládá národní park Xcaret. Jedním z jeho.
Tady je něco pro tebe k Našemu 9 měsíci Našeho vztahu…
PČ_025_Valentýnské srdce
Kalendář - květen Petr Machala.
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Svátek Valentýna Hudba.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceKníže Břetislav a sv. Vojtěch Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci jsou schopni zrekapitulovat.
8. ročník Novověk.
KARIN   Kalendář mi dneska praví,    že se tvůj svátek slaví,    proto spěchám napsat přání,    hodně dárků k pomilování.    Hlavně štěstí, lásku a to.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
BOBY.
Vánoční přání pro radost
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Miluj svého muže.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Mikuláš Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Výchova k občanství RODINA
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
AnotaceNáměty činností pro připomenutí květnových tradic. Využití filmů a literatury. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětVlastivěda Očekávaný výstupObjasní.
Svátek sv. Valentýna TÉMA PRŮZKUMU: Svátek sv.Valentýna 2016 – bleskový průzkum REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VÁNOCE - RUSKO.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Vánoční přání pro radost
Krásné vánoční svátky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2011
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Golden czech hands, s.r.o.

Hádej, kdo to dneska slaví, komu přejeme hodně zdraví
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
JEDNOU ZA ROK PŘIJDOU VÁNOCE   .
Transkript prezentace:

SVATÝ VALENTÝN

DEN SVATÉHO VALENTÝNA SVÁTEK ZAMILOVANÝCH SLAVÍ SE 14.2. SLAVÍ SE HLAVNĚV ANGLOSASKÝCH ZEMÍCH V ČESKU (a kontinentální EVROPĚ) SE ZAČAL SLAVIT AŽ PO R.1990 – komerční důvody ZAMILOVANÍ SI DÁVAJÍ DROBNÉ DÁRKY A PŘÁNÍČKA (původní tradice je trochu jiná – anonymní přání)

HISTORIE STAROVĚKÝ ŘÍM - SVÁTEK LUPRECALIA V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény mladých dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

HISTORIE Svatý VALENTÝN je historicky doložená postava. Žil v 3.století v Itálii. Pocházel z města TERNI nedaleko Říma Byl biskupem. Zemřel 14.2. roku 269.

SV. VALENTÝN – patron zamilovaných TAJNĚ ODDÁVAL VOJÁKY, ABY JE CHRÁNIL PŘED ODCHODEM DO VÁLKY (sňatky a zásnuby vojáků byly zakázány) → NA ROZKAZ CÍSAŘE CLAUDIA II. BYL ZATČEN, MUČEN A POPRAVEN – 14.2.269 Svátek Luprecalia pak splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna

OBNOVENÍ TRADICE Tradice svátku sv. Valentýna byla obnovena v USA počátkem 20. století (1907), když se Walter Scott, známý výrobce vánočních přáníček, ocitl na prahu bankrotu. Začal tedy vyrábět VALENTÝNSKÉ POHLEDNICE A PŘÁNÍ. Do dvou let své zisky ztrojnásobil.

VALENTÝNSKÉ TRADICE „VALENTÝNKY“ – anonymní přáníčka podepsaná Tvůj VALENTÝN (Takto podepsaný dopis prý napsal uvězněný Valentýn před popravou dceři žalářníka, která se do něj zamilovala)

VALENTÝNSKÉ TRADICE DROBNÉ DÁRKY, KVĚTINY „VALENTÝNSKÝ TOUST“ S MÁSLEM A SKOŘICÍ K SNÍDANI KVĚTINY A SLADKOSTI PRO RODIČE ZA JEJICH LÁSKU A VĚRNOST ČERVENÁ STUHA NA KRK ZVÍŘECÍM MAZLÍČKŮM

VALENTÝNSKÉ SYMBOLY SRDCE (PROSTŘELENÉ ŠÍPEM) KVĚTINY (RUDÉ RŮŽE) BŮŽEK LÁSKY AMOR HOLUBIČKY LABUTĚ

LABUŤ – SYMBOL LÁSKY A VĚRNOSTI POVĚRA: LABUTĚ SI PRÝ V DEN SV. VALENTÝNA VYBÍRAJÍ SVÉHO PARTNERA, SE KTERÝM PAK ZŮSTÁVAJÍ PO CELÝ ŽIVOT.

ÚKOL: VALENTÝNKA TEXT: Krásného Valentýna přeje… PŘÁNÍ (Ať …, Buď…) Tvůj Valentýn Miluji Tě … Hádej, kdo tě miluje…