Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel ZÁVĚRĚČNÝ SEMINÁŘ 20.LEDNA 2011 V RCO V OLOMOUCI CZ.1.07/1.1.04/01.0194 INVESTICE DO ROZVOJE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ŘEMESLO OČIMA ŽÁKŮ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Informace o ukončeném projektu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel 5.workshop
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
Průvodce CR – specialista pro Jihomoravský kraj (CZ.1.07/3.2.04/ ) Regionální poradenské a vzdělávací centrum Akademie J.A. Komenského o.s., Malinovského.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Máme šanci tvořit svůj život rukama CZ.1.07/1.2.27/
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Cesta k modernímu vzdělávání
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Informační schůzka rodičů žáků 8. ročníků Vítám Vás!!! Mgr. Bc. Věra Václavíčková.
Základní škola Loštice:
Představení klubu manažerů
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Studijní obory  M/001 Strojírenství se zaměřením:  počítačová podpora konstruování  management jakosti  denní forma vzdělávání pro žáky 9. tříd.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel 7.workshop
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Realizace : – Všechno v mém životě.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Centrum ekonomického vzdělávání v Olomouckém kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Ing. Josef Peškar Obchodní akademie, Mohelnice, Olomoucká.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
„Okna technickým oborům dokořán“
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Plánování prvních kroků
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Setkání kariérových poradců
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel ZÁVĚRĚČNÝ SEMINÁŘ 20.LEDNA 2011 V RCO V OLOMOUCI CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Partneři projektu  Svaz průmyslu a dopravy České republiky  Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání „AEV“  Asistenční centrum a.s. Časový rámec realizace:

3 Vrátit řemeslu jeho ztracenou prestiž: hlavním úkolem projektu „Aktivní motivace žáků základních škol = jistota pro budoucnost řemesel“ je řešení potřeb firem s různým zaměřením pro získávání kvalitních technických a řemeslných pracovníků.

4 Cílové skupiny a výstupy projektu Žáci 7.-9.tříd základních škol 1800/3246 Výchovní poradci 20/29 Nové inovované produkty 3/3 webové stránky Katalog řemesel, Motivační filmy o řemeslech Metodika motivace k řemeslům ve volbě povolání žáků ZŠ

5 Výběr konkrétních aktivit  146 exkursí žáků 7.-9.tříd ZŠ do podniků okresů Olomouc,Jeseník,Přerov,Prostějov,Šumperk)  33 besed s profesním odborníkem  účastníků, z toho chlapců a dívek (na exkursích a besedách bylo také 167 rodičů  Kontinuální komunikace s představiteli podnikatelského sektoru, veřejné správy a školství  Šetření mezi výchovnými poradci na základních školách  Vlastní analýzy Asistenčního centra, a.s.

6 Web projektu Unikátní Počet Stránky návštěvy návštěv listopad listopad Celkem od počátku

 Nedostatečná podpora technických oborů na základních školách  Vysoké „jiné“ vytížení výchovných poradců na základních školách  Výchovní poradci nemohou sdílet zkušenosti s kolegy  Komunikace mezi základními a středními školami probíhá jen omezeně  Školám chybí finanční zdroje pro pořádání exkurzí  Problematická celospolečenská preference „čistě studijních“ oborů a jejich vysoká kapacita  Masivní odchody na víceletá gymnázia  Chybějící podpora žáků se studijními problémy na středních školách 7 Jaká omezení byla zjištěna?

Jaké jsou náklady veřejných rozpočtů na „neúspěšné žáky“?  Odhadujeme, že ročně je „dotace na přestupujícího žáka“ ve výši 6,8 mil. Kč vynaložena zbytečně  Pokud by se jen v jediném roce snížil počet přestupujících žáků o 1 p.b. (dle kvafikovaných odhadů ročně přestupuje 1,7 % žáků), došlo by jen v Olomouckém kraji k úspoře 10,4 mil. Kč.  Oproti tomu odhad ročních nákladů na zvýšení pracovního úvazku 20 výchovných poradců z Olomouckého kraje o 8 hodin týdně tvoří jen 1,2 mil. Kč! Údaje vycházejí z Analýzy ekonomických dopadů nevhodně zvolené vzdělávací cesty – kvantifikace neefektivně vynaložených veřejných prostředků na žáky přestupující v průběhu studia na jinou školu 8

Jaké jsou naše návrhy na změny?  Umožnění vyšší hodinové dotace výchovným poradců  Změna financování středních škol  Umožnění sledování výsledků žáka na střední škole původní základní školou  Zlepšení podmínek pro firmy poskytující praxe  Výhodnější zaměstnávání čerstvých absolventů  Zakotvení povinné školní docházky na veřejných středních školách 9

Projekt se umístil v celostátní soutěži na prvním místě ve veřejném hlasování z 32 soutěžních projektů a oceněn odbornou porotou NVF - na vyhlašovatelem soutěže Národní vzdělávací fondwww.topregion.cz  do soutěže doporučen jako jediný z Olomouckého kraje Radou pro rozvoj lidských zdrojů Olomouckého kraje  veřejné hlasování ukončeno v září 2010, projekt na prvním místě  v listopadu 2010 udělila projektu odborná komise NVF cenu za přínos pro rozvoj regionálního partnerství (oceněno 5 projektů z 32) Podrobně na Poděkování hlavně žákům základních škol za podporu projektu. Poděkování konkrétním osobám a předání Certifikátů s dárky. Asistenční centrum, a.s.10

Základní školy – osloveno přes 250 ZŠ, nejaktivnější v projektu – Trávník Přerov,Vítězná Litovel,Haškova Uničov,Hlavní Hanušovice, Javorník, Loštice, Olomouc-Holice,Olomouc- Zeyerova, Plumlov, Majakovského Prostějov,nám.Svobody Šternberk, Hlubočky, Lipová, Nábřežní Jeseník, Mikulovice,Česká Ves, Adolfovice, Demlova Olomouc,Štěpánov, Mlýnská Mohelnice, Jungmann.Litovel,Gorkého Olomouc Výrobní podniky – poděkování především - Ondřejovická strojírna a.s. Zlaté Hory, Panav a.s. Senice na Hané, Siemens Elektromotory s.r.o. Mohelnice, Nestlé Česko s.r.o., závod ZORA Olomouc, TOS Olomouc s.r.o., Honeywell Aerospace Olomouc s.r.o., DT- výhybkárna a strojírna a.s. Prostějov Střední odborné školy - SPŠS Olomouc, SOŠaSOU staveb.a strojírenská Jeseník, SŠT Mohelnice, SŠT Přerov, SŠOS Štursova Olomouc Asistenční centrum, a.s.11 Účast v projektu

Asistenční centrum, a.s.12 Děkujeme za vaši soustředěnou pozornost a inspirativní spolupráci

13 Asistenční centrum, a.s. Regionální kancelář Olomouc Kosmonautů Olomouc Ing. Hana Houšťová mobil: , Sídlo a centrála společnosti: Asistenční centrum, a.s. Sportovní Most Jméno: Ing. František Jochman Mgr. Helena Malíková Tel./fax: Regionální kanceláře: Most, Chomutov, Cheb, Plzeň, Praha, Hradec Králové, Liberec, Jihlava, České Budějovice, Brno, Hodonín, Olomouc, Ostrava,