Na ČVUT potřebujeme koncepční plánování a řízení Václav Hlaváč za komisi pro rozvoj a vědu Akademického senátu ČVUT (KRaV) Předneseno na shromáždění ČVUT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ČVUT1 Jak podat žádost na MŠMT o dofinancování projektů mezinárodní spolupráce ve VaV K AM PUŠ+
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CASLIN 2006 Mechanismus změn v Městské knihovně v Praze … aby zrcadlo zrcadlilo… Jaroslava Štěrbová.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
marketingové poradenství
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Personální strategie mezinárodní firmy
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Prof. Ing. Vladimír Kučera, DrSc. Dr.h.c. ČVUT: certifikované vzdělání, manažerské řízení.
ČVUT V PRAZE 2005 Co dál? Jak dál? Co mohu nabídnout? Internacionalizace, Kvalita a excelence akademických činností Kvalita a kultura akademického života.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Strategie regionu, obce
václav havlíček uchazeč o volbu kandidáta na rektora čvut v praze
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Transkript prezentace:

Na ČVUT potřebujeme koncepční plánování a řízení Václav Hlaváč za komisi pro rozvoj a vědu Akademického senátu ČVUT (KRaV) Předneseno na shromáždění ČVUT

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT2 KRaV, co je, cíle  Hledání koncepčních představ a cílů.  Být partnerem vedení ČVUT a iniciátorem změn.  Pomoci komunikaci mezi AS a vědeckou radou.  Komunikovat se členy akademické obce i fakultními senáty.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT3 Strategické plánování na ČVUT  Stále velmi zanedbané, a to na úrovni ČVUT, fakult, kateder (i když lze pozorovat zlepšení).  ČVUT setrvává v klidu a nečinnosti nepřiměřené situaci a vnějším podmínkám.  Konkurence = MU Brno, VUT Brno, ZČU Plzeň, TU Liberec nás dojíždí a předjíždí.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT4 Nálada na ČVUT  Velká svoboda jednotlivce (např. mladého odborného asistenta, doktoranda).  Skepse díky špatně fungujícím mechanismům a omezením příčícím se zdravému rozumu.  Pocit „institucionální nemohoucnosti “.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT5 Skepse – příklady (1)  Skepse prorektora - u 70 % jeho aktivity je předem jasné, že skončí v šuplíku.  Skepse děkana – nevěří, že integrita školy může mnohé přinést.  Skepse mladého odborného asistenta – nevěří podle příkladů kolem sebe, že „řehole vědy“ se dlouhodobě vyplatí.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT6 Skepse – příklady (2)  Skepse magisterského studenta – raději budu při škole pracovat. Studium na ČVUT si plnou pozornost nezaslouží.  Skepse adepta studia, gymnazisty – mám jít na FEL ČVUT, kde vzali každého? Nepůjdu raději na MFF UK?

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT7 Důsledky  Atomizace ČVUT místo potřebné integrity.  Uzavřenost = většina z nás se stará především o sebe.  Hlavní starostí managementu fakult a kateder je „boj o dotace“ a „boj o předměty“.  ČVUT stojí mimo hlavní proud vývoje.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT8 Věkové složení obyvatelstva

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT9 Zpráva EUA  Vyvážená, moudrá, podnětná.  Obsahuje rozhodující doporučení.  Placená konzultantská zpráva, nechť se čtenář nenechá její „hladkostí“ odradit.  Jak bude využita při vytváření strategie ČVUT?

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT10 Zpráva EUA a strategický plán  „ČVUT má vytvořit strategický plán s jasně určenými prioritami místo seznamu přání.“  Strategický plán má být spojen s opatřeními a zdroji na ně.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT11 KRaV: ČVUT potřebuje strategii  Základní strategie má vycházet z několika málo jednoduchých principů.  Principy mají být snadno formulovatelné.  Je potřebné se na principech a prioritách shodnout a uvést je v život.  Protipříklad: Generel ČVUT

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT12 P1: Výzkum základem rozvoje  Výzkum je základem pro kvalitu, a to i v učení.  Kdo má vědecké renomé, o toho se svět zajímá.  Stejná kritéria jako svět - časopisy, SCI, peníze z průmyslu na výzkum.  Výzkumný výkon  povyšování.  Přivést studenty k výzkumu.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT13 P2: Transfer technologií  Na ČVUT nefunguje, není jediná spin-off firma.  Licenční politika, patenty = rizikové podnikání. Technologický park.  Hospodářské smlouvy mají vysoké odvody.  Rozhodující transfer nelze udělat přes soukromé aktivity jednotlivců.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT14 P3: Podpora inovací Dva aspekty: Vně: velký přínos může být z drobného vylepšení stávajícího postupu/produktu  nutno znát potřeby průmyslu. Uvnitř: inovace se týkají i všech procesů uvnitř ČVUT.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT15 P4: Lidské zdroje  ČVUT potřebuje špičky, i z ciziny.  Na ČVUT má mít možnost plnohodnotně pracovat i ten, kdo neumí česky.  ČVUT má dost peněz a prostoru na zaplacení nejlepších lidí.  Nebát se diferencovat.  Posilovat mobilitu pracovníků.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT16 P5: Integrita  Zvýšit horizontální prostupnost mezi fakultami, katedrami, týmy a studenty.  Oslabit finanční hranice.  Cesty: Umět si účtovat za služby. Programy ČVUT pro podporu integrity.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT17 P6: Otevřenost struktury  Nebát se zakládat nové jednotky a rušit nefunkční.  Začít v malém, nechat růst.  Podporovat interdisciplinaritu.  Rotace vedoucích.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT18 P7: Masová x výběrová výuka  ČVUT si zvolilo těžiště ve špičkovém magisterském a doktorském studiu.  Bakalářské studium bude masovější, ale není hlavním cílem. Přechodový děj.  Masovost i kvalitu nelze dosáhnout jedním mechanismem.  Potřebná zvláštní péče o talentované studenty.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT19 P8: Mobilita studentů  Magisterské studium na ČVUT by mělo přilákat bakaláře z jiných škol.  Počet zahraničních studentů je nízký.  Mobilita během studia.  Protipříklad: učitelé bez zahraničních kontaktů.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT20 P9: Výuka k větší univerzálnosti  Naši magistři (až na architekty) jsou příliš specializovaní.  Snižme počet oborů.  Podpořme univerzitní charakter studia.  Stačí studenty naučit na několika málo příkladech, jakou pracovat na detailu.  Projektová výuka. Učme se od Fakulty dopravní.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT21 P10: Řízení kvality  Zavést zpětné vazby.  Autoregulační mechanismy.  Předpoklad: umět sbírat informace o sobě. Schopnost analýzy.  Více využít informační systém.  Příklad: bodování vědy na FEL.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT22 Co činí KRaV ?  Naslouchá vám - členům akademické obce.  Bude podněcovat, aby se na funkce rektora a děkanů hlásili špičkoví uchazeči.  Spolupracuje s vedením ČVUT na dlouhodobém záměru.  Předkládá vedení ČVUT strategické problémy v menších dávkách, vyžaduje postoje vedení k nim včetně konkrétních řídicích kroků.

Václav Hlaváč, KRaV AS ČVUT23 Děkuji vám za pozornost.