FONIO HUSKING MACHINE 4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL V SASKU
Ječmen jarní sladovnický
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Středisko podpory poradenských služeb
VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
Přelidnění planety.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Nauka o podniku Seminář 6..
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Výkon elektrického proudu
Naše firma už vynalezla spousty vynálezů nezbytných pro náš život např:super rychlá auta se kterými jste v práci za minutku,robota ZATO který umí péct.
Centralizované zadávání a elektronizace nákupů v Ostravě Ing. Petr Kajnar primátor města Ostravy.
SOBĚSTAČNÉ TECHNOLOGIE Tereza HYPIUSOVÁ KONZERVACE POTRAVIN A POMŮCKY DO DOMÁCNOSTI.
Gabriela Tomešová, MRS. Základní údaje o PlayPumps Je to vodní pumpa, která využívá energie dětí při hře Pracuje podobně jako větrný mlýn,
Přímá úměrnost - opakování
Projektování výrobních procesů
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
ENCYKLOPEDIE FORMULE 1 Stanislav Kolman 4.B 2013/
Omega 2.B Václav Ezr & Pavel Špecht & Oldřich Linhart
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast: Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Plánování pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
 Běžné používání  Ochrana proti padělání  Základní vlastnosti bankovky 500,- Kč a další zajímavosti  Dozor nad vydávání peněz do oběhu Zdroj: Petr.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Téma : Veřejné zakázky Úvodní prezentace Ing. Renata Aulová
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Obiloviny – druhy, význam
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
1 Ochrana kovových dílů proti korozi je velmi důležitá, ale také drahá Zákazníci požadují vysokou kvalitu Konkurence vás nutí minimalizovat výrobní náklady.
Sklopný držák dýchacích
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Aneb recyklujeme se žížalami snadno a rychle
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Spotřeba a využití energie
Test č.3  Binomické rozdělení pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_21-17.
Mladší doba kamenná - Neolit
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Vápno pro speciální účely - měkce pálené
Dělba práce Pavel Šuranský.

ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Podstatná jména látková. Látková podstatná jména mají zpravidla jen tvary jednotného čísla a označují se jimi jak část, tak i celek, tedy látku samu bez.
Potravinářské zbožíznalství
Základy firemních financí
ENERGIE.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

FONIO HUSKING MACHINE Gabriela Tomešová, MRS

Sanoussi Diakité Senegalský strojní inženýr (36 let), který vystudoval Národní školu pro vyšší technické a odborné studium v Dakaru a v r vynalezl Fonio Husking Machine = stroj na vylupování semen Fonio. V r získal ve Švýcarsku cenu Rolex za svůj vynález. Poprvé vyzkoušen r v jeho rodném městě a nyní se vyrábí v Dakaru. V současnosti funguje více než 20 strojů v 8 zemích západní Afriky. Diakité usiluje o získání finančních prostředků na zřízení výrobního závodu pro velkosériovou výrobu těchto strojů.

Fonio Obilí známé především v západní Africe, kde se pěstuje více než 500 let. Často označováno jako "nejchutnější obilí v Africe". Je velmi zdravé, bohaté na vlákninu, nejvíce se konzumuje jako kaše nebo kuskus, dělají se z něj knedlíky, těstoviny či lívance. Velmi dobře snáší záplavy i suché a chudé půdy, kde je velmi málo srážek, nepotřebuje žádné hnojivo. Rostlina roste jako tráva, tak rychle, že se může sklízet až 3 krát do roka. Ale po celá staletí má Fonio jednu zásadní nevýhodu → jeho sklízení obnáší až dvě hodiny ručního mlácení a následného třídění, před samotným vařením je potřeba odstranit slupky ze dvou kilogramů obilí.

Fonio husking machine Zrnka fonia jsou tak malé, že je obtížné odstranit jejich křehkou slupku. (1 zrno=necelý mm, 1 g fonia obsahuje přes 2000 semen) Spotřebuje se téměř 15 l vody na odstranění písku. Díky tomuto stroji byl celý proces sklízení fonia snížen z 1- 2 h práce na pouhých 6-8 minut. Nyní je možné vyrobit asi 75 kg za 2 hodiny, a tím zvýšit efektivitu a produktivitu. = dobrý příklad appropriate technology díky své schopnosti řešit závažný problém v rozvojových zemích a snadné výrobě.

Fonio husking machine Ohebné plastové desky přístroje rotují po obilí a odstraní slupky, aniž by poškodily měkké semeno uvnitř. Po několika prvnotních pokusech se výkon stroje postupně zlepšoval a nyní zpracovává 5 kg za 8-10 minut. Nedávná studie také zjistila, že stroj odstraní slupku z cca 99 % obilovin. Cena stroje: € s elektromotorem a € 1,750 s chodem motoru na benzín a olej. Stroj v Africe funguje skvěle a Diakité navazuje nová partnerství s klienty, cestuje do sousedních zemí a zjišťuje, jak jsou lidé s jeho strojem spokojeni a zda nejsou nějaké problémy.

Fonio husking machine V současnosti zavedlo několik zemí programy zaměřené na obnovu pěstování fonia. Benin vlastní těchto strojů několik, protože se vláda rozhodla, že toto obilí je důvěryhodnou alternativou během potravinové krize a jejich cílem je vyrábět t fonia v průběhu příštích tří let. V Senegalu bylo fonio zařazeno do plánu, s cílem uspokojit potrav.potřeby země. Diakité tento plán uvítal a nabídl jim své stroje k dispozici zdarma. Díky tomu, že Fonio Husking Machine se dá vyrobit v krátkém čase a za nízkou cenu, by měl mít tento projekt významný dopad na zemědělství celé v Africe.

Zdroje: Sanoussi Diakite laureates/sanoussidiakite-the-project.jsp laureates/sanoussidiakite-the-project.jsp Fonio pulses/cereals-fonio.html pulses/cereals-fonio.html species.org/documents/PUBLICATIONS/rv.pdf species.org/documents/PUBLICATIONS/rv.pdf