Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS. Základní údaje o PlayPumps Je to vodní pumpa, která využívá energie dětí při hře Pracuje podobně jako větrný mlýn,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS. Základní údaje o PlayPumps Je to vodní pumpa, která využívá energie dětí při hře Pracuje podobně jako větrný mlýn,"— Transkript prezentace:

1 4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS

2 Základní údaje o PlayPumps Je to vodní pumpa, která využívá energie dětí při hře Pracuje podobně jako větrný mlýn, avšak je poháněna vodním čerpadlem Díky PlayPumps je zajištěna pitná voda pro více než milion chudých lidí v Africe (více než 1800 pump v Subsaharské Africe) Vhodné pro základní školy na místech, kde je podzemní voda přístupná až do hloubky 100 m, cena cca 14000 USD Výrobek jihoafrické společnosti Roundabout Outdoor R.O. - nezisková org., založená Trevorem Polem a mezinárodní neziskovou org. PlayPumps.

3 R.O.: zabývá se vodním hospodářstvím v celé Subsah. Africe a vyrábí, instaluje i udržuje PlayPumps. Vodní systémy PlayPumps byly r. 2007 nominovány na prestižní Národní cenu za design a již v r. 2000 získaly ocenění Světové banky (World Bank Development Market place Awards) jak pro svou účinnost při čerpání vody, tak i pro informační billboardy pro veřejnost o HIV/AIDS. Jsou zaměřeny na řešení jednoho z nejpalčivějších problémů čisté vody v poloměstských a venkovských oblastech Afriky. Do roku 2008 se podařilo instalovat 1000 PlayPumps v 5 zemích jižní Afriky a do r. 2010 byl stanoven cíl instalovat až 4000 PlayPumps v 10 afrických zemích.

4 Jak PlayPumps fungují…?

5 PlayPumps vodní systém vypadá jako kolotoč na dětském hřišti, který je spojen s vodním čerpadlem. Rotující pohyb čerpadla načerpá podzemní vodu a vede ji potrubím do nádrže o objemu 2 500 l, která se nachází ve výšce sedm metrů nad zemí. Voda v nádrži je pak vedena k vodovodnímu ventilu, kde si ji snadno natočíte. Přebytečná voda je pak odvedena zpět pod zem. http://www.youtube.com/watch?v=Rfhfx_cc3Do&feat ure=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=Rfhfx_cc3Do&feat ure=player_embedded

6 Nádrž na vodu má 4 reklamní panely. Dva z nich jsou použity na propagaci produktů a dalších reklamních sdělení, lidé tak získávají peníze na údržbu čerpadla. Zbylé dva jsou věnovány zprávám o zdraví s tématy jako je HIV/AIDS.

7 Kritika PlayPumps PlayPumps = špatné řešení problému. Děti si nehrály podle očekávání → PlayPumps zůstaly stát netknuté delší dobu. Pro starší ženy = těžká práce roztočit pumpy samy → chtěly zpět své staré ruční pumpy, které byly mnohem jednodušší. Reklamy na nádrži také nevynášely dostatečně, aby pokryly náklady na údržbu vodního čerpadla. Byla vybrána nevhodná místa pro instalaci. Můžou fungovat jen ve velmi specifických podmínkách: - na místech s dostatečnými zásobami kvalitní podzemní vody - u velkých škol, kde je dostatek velkých dětí, které by hru na čerpadle zvládly

8 Kritika PlayPumps Jádro problému často tkví v nedostatku vody. PlayPumps se tedy ukázaly být na některých místech neprospěšné a samy o sobě nejsou schůdným řešením. Také musí být v prostředí, kde nabídka může uspokojit poptávku. V případě, že tomu tak není, je zde reálná hrozba zneužívání dětí. Pomalé (nebo někdy vůbec žádné)řešení problémů s PlayPumps, když se pokazily → demoralizace lidí a nedůvěra v PlayPumps Většina lidí si myslí, že je to spíše skvělý vedlejší zdroj pitné vody a chtějí své staré ruční pumpy zpět.

9 Zdroje: The PlayPump: What Went Wrong? http://blogs.ei.columbia.edu/2010/07/01/the- playpump-what-went-wrong/ http://blogs.ei.columbia.edu/2010/07/01/the- playpump-what-went-wrong/ PBS FRONTLINE World Video | Play Pump http://www.youtube.com/watch?v=wrmQ9s2t1Jw &feature=related http://www.youtube.com/watch?v=wrmQ9s2t1Jw &feature=related Problem with the PlayPump http://www.theworld.org/2010/06/problem-with- the-playpump/ http://www.theworld.org/2010/06/problem-with- the-playpump/ Roundabout Water Solutions http://www.playpumps.co.za/?p=96 http://www.playpumps.co.za/?p=96


Stáhnout ppt "4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS. Základní údaje o PlayPumps Je to vodní pumpa, která využívá energie dětí při hře Pracuje podobně jako větrný mlýn,"

Podobné prezentace


Reklamy Google