Marihuana a zákon seminář PS PČR 15. 06. 2001 Mgr. Josef Radimecký ředitel sekretariátu Meziresortní protidrogové komise vlády ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Advertisements

Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
N N N NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA P Č R N P C S K P V.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Trestní právo procesní I.
Subjekty trestního řízení
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Základy správního práva trestního
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Úvodní výklady, subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
VĚZEŇSTVÍ A VAZEBNICTVÍ Vypracovala: Kristýna Kučerová, 2. C.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Rizika ohrožující zdraví
STRATEGIE ČIŽP Rob Bakx
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Základní zásady TPP a TŘ
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Protidrogová politika České republiky a pozice ČR v rámci Valného shromáždění OSN o globální protidrogové politice
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Marihuana a zákon seminář PS PČR Mgr. Josef Radimecký ředitel sekretariátu Meziresortní protidrogové komise vlády ČR

Národní strategie protidrogové politiky SWOT analýza oblasti legislativy –slabé stránky: Nedostatečné rozlišení drog podle míry jejich společenské nebezpečnosti

Krátkodobý cíl Rozlišit postih za držení a distribuci drog podle míry jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti.

Zákonný status marihuany v euroamerické civilizaci (I): prosazovaná trestní represe (princip legality) stíhání za držení jakéhokoli množství drogy orgán činný v trestním řízení je povinen stíhat všechny trestné činny, o nichž se dozví (ČR, TŘ §2 odst.3, např. Finsko, Řecko)

Zákonný status marihuany v euroamerické civilizaci (II): neprosazovaná trestní represe (princip oportunity) v zákoně zakotvená možnost nestíhat určité trestné činy, není-li to ve veřejném zájmu (B,NL,D) konopí zůstává nelegální látkou konzumenti nejsou trestáni za držení pro vlastní potřebu; v některých zemích jsou „konopné trestné činy“ prohlášeny příslušným ministerstvem za „nejnižší prioritu“ policejní práce zabránit zdlouhavým a nákladným procesům zabránit stigmatizaci

Zákonný status marihuany v euroamerické civilizaci (III): dekriminalizace užívání a držení konopí konopí zůstává nelegální látkou zákon rozlišuje drogy podle míry jejich rizika pro zdraví: –akceptovatelné/ neakceptovatelné –nízké/ vysoké –velmi nebezpečné (nepoužívá se pro konopí) není trestáno jeho užívání a držení malého množství pro osobní potřebu

Zákonný status marihuany v euroamerické civilizaci (IV): dekriminalizace užívání a držení všech nelegálních drog pro osobní potřebu konopí a všechny ostatní drogy zůstávají nelegálními látkami, ale jejich držení nepodléhá trestnímu zákonu (Itálie, Španělsko, Portugalsko) není trestáno/ je tolerováno jejich užívání a držení

Současný stav v EU nárůst uživatelů drog kontrolované užívání (konopí, Extasy) součást životního stylu mladých lidí nebezpečné formy užívání drog diskuse o postoji ke konopí = přizpůsobení protidrogových politik zemí EU současnému stavu poznání

Co znamená legalizace? vyjmutí konopí ze seznamu zakázaných látek (zákon 167/98 Sb.o návykových látkách) zařazení do seznamu zakázaných látek vyplývá z mezinárodních konvencí OSN, k nimž se ČR zavázala

Česká republika rozlišit OPL v z.č. 167/1998 o návykových látkách nestíhání držení konopí pro vlastní potřebu sjednocení praxe v postupu orgánů činných v trestním řízení (Policie ČR, státní zastupitelství)