Novinky z ČHMÚ OR pro konvektivní sezónu 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Racionální preskripce - MINULOST
Podprogram pro začínající včelaře Číslo podprogramu: PF
Radarová meteorologie – dopplerovské radary
Scia - Nemetschek Postavení SCIA v holdingu Nemetschek
Marketingový výzkum v dopravě Autobusová linka Praha - Brno
Stav k 20. červenci 2007 (29. týden) týdenní výstupy z Centrálního registru řidičů odbor dopravně správní oddělení agend řidičů, evidencí a statistik.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
SkyWarn CzechoSlovakia
Josef Keder Hana Škáchová
Josef Keder Hana Škáchová
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Webová aplikace: Publikační systém. Členové týmu Jan Suchan Štěpán Hašek Jakub Hušek Petr Horský Bc. Petr Salač (SI2)
1 Mechanika s Inventorem 4. Prostředí aplikace Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty.
HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI LETECKÉHO METEOROLOGICKÉHO PERSONÁLU Odbor letecké meteorologie,ČHMÚ, Praha 2013 HODNOCENÍ AMP V ROCE 2013.
Stav k 17. srpnu 2007 (33. týden) týdenní výstupy z Centrálního registru řidičů odbor dopravně správní oddělení agend řidičů, evidencí a statistik.
2.2. Pravděpodobnost srážky
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce ve vektorovém editoru Autor:
Seminář synoptků - Radostovice HODNOCENÍ SIVS Arnošt Šír Centrální předpovědní pracoviště - ČHMÚ Praha.
2006 Bleskové zpravodajství pomocí RSS/RDF/Atom – roční bilance Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
MANET … přehled dostupných modulů …. MODULARITA: MANET je plně modulární což značí jeho otevřenost dalšímu rozvoji. V okamžiku vzniku nového modulu lze.
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 2
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_244 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Problematika lavin Lavinu lze definovat jako každý náhlý a rychlý sesuv sněhové hmoty na dráze delší jak 50m. Sesuvy na kratší vzdálenosti se nazývají.
Setkání informačních center Zlínského kraje Vizovice
Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické.
Vyhodnocení SIVS včetně předpovědi z hlediska bouřkových jevů za rok 2012 Použité podklady: Výstupy z aplikace „Hodnocení předpovědí“ – předpověď pro ČR.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
Základy zpracování geologických dat
Generování sítě MIDAS GTS. Prvky pro generování sítě MIDAS má několik typů prvků, jež využívá pro generování sítě. Každý prvek je určen svými uzly (konstrukčně).
Vyhodnocení JSWarnView 2012 Předpověď konvektivních jevů – Tomáš Mejstřík.
Kreslení valivých ložisek, jejich TĚSNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MYCZECHREPUBLIC.EU Statistika návštěvnosti Prosinec
Česká Republika.
1 Bleskové zpravodajství (RSS, RDF, Atom) Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o. Problém: obsah webu je strojově čitelný, ale není strojově pochopitelný.
Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek
Tvorba modelu prostředí pro mobilní roboty Petr Kolman.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Laser Simulation DSS Ing. Jana Hájková Doc. Ing. Pavel Herout, Ph.D.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Střednědobápravděpodobnostníhydrologickápředpověď v prognózní praxi ČHMÚ.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
DE’LONGHI KOMFORT TRRS0715C – TRRS0920C – TRRS1225C OLEJOVÉ RADIÁTORY
Geografické informační systémy
DE’LONGHI KOMFORT TRRS0510M – TRRS0715C – TRRS0920 – TRRS1120 –TRRS1225 OLEJOVÉ RADIÁTORY MAXIMÁLNÍ SÍLA VYHŘÍVÁNÍ: verze od do 2500W 3 nastavení.
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
DE’LONGHI KOMFORT TRRS0510M – TRRS0715C – TRRS0920 – TRRS1120 –TRRS1225 OLEJOVÉ RADIÁTORY MAXIMÁLNÍ SÍLA VYHŘÍVÁNÍ: verze od do 2500W 3 nastavení.
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Mgr. Josef Smékal Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Pavel Lipina Rozšířená porada vedoucích ÚMK
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Územně analytické podklady
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Novinky z ČHMÚ OR pro konvektivní sezónu 2013 RNDr. Petr Novák, PhD. petr.novak@chmi.cz, radarové oddělení, Český Hydrometeorologický ústav

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView http://rd.chmi.cz/rad/czrad_ext/

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView MAX_Z_3D a PseudoCAPPI-2km Generovány jednotně v OR z objemových dat českých radarů a radarů získaných z bilaterální mezinárodní výměny (SK: Malý Javorník; PL:Pastewnik, Ramza, Bzucharnia; D: Dresden, Neuhaus, Eisberg) Porovnání se „starou rozšířenou sloučenkou“ sloučenky obsahuji jednotný radarový produkt ze všech radaru (u současné je to mix maximálních odrazivosti a nizkohladinové odrazivosti) vyšší kvalita dat – lepší prostorové a datové rozlišení (hlavně u německých radarů + implementace RLAN/WIFI filtru pro všechny radary (pomáhá hlavně pro polské a slovenské radary) nové sloučenky jsou k dispozici cca o 5 minut drive (cca v 6. minutě po nominálním čase místo cca 11. minutě) možnost kombinace MAX_Z a PseudoCAPPI2km v prohlížeči zatím bohužel nejsou k dispozici objemová data z rakouských radaru, rakouské radary tak nejsou obsazeny v nove sloučence

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Nové rozšířené sloučené radarové informace v JSCzradExtView

Sledování nových prvků v JSWarnView Změny provedeny dle požadavků CPP-RPP – ze zápisu: e) zobrazovat informace o výskytu krup (pravděpodobnost výskytu = 100%) v intervalu po 5min - Novák f) zapojit informace ze systému detekce blesků do výstražného systému ČHMÚ. Stanovit kritéria pro hustotu (intenzitu) blesků pro kategorie nízký, vysoký a extrémní stupeň nebezpečí ve tvaru „počet blesků/plocha území/časový interval“. Byla navržena plocha území 5km x 5km a časový interval 5min. Definitivní kritéria budou stanoveny do 10.12.2012 – Novák, Šálek, Sandev, Kyznerová, Púčik g) byla diskutována vizualizace informací z bodů e) a f). Je preferována varianta zobrazení jako součást JSWV (jako další vrstvy v JSWV) před samostatnou aplikací. Kroupy by se mohly zobrazovat jako bílá kolečka, blesky jako čtverec (černě ohraničen) v barvě odpovídající intenzitě (dle kritéria)

Sledování nových prvků v JSWarnView http://rd.chmi.cz/rad/warn/

Sledování nových prvků v JSWarnView

Sledování nových prvků v JSWarnView

Sledování nových prvků v JSWarnView Limity pro blesky – dna základě dlouhodobého zpracování CELLTRACK dat (Kyznarová) – navrženy (Sandev): Toto odvozeno pro počty jednotlivých výbojů (strokes) – operativní data pro JSWarnView počítány na základě blesků (flashes) – v rámci jednoho bleskového kanálu může proběhnout několik výbojů - časově a prostorově blízké výboje jsou proto spojovány do jednoho blesku

Sledování nových prvků v JSWarnView Na základě dat z minulých let průměrná multiplicita blesků cca 2 Limity pro blesky jsou proto poloviční než navržená kritéria Limity pro kroupy – první nástřel

Sledování nových prvků v JSWarnView Stále možné zobrazovat i verzi pouze pro sledování srážek Aby korektně fungovala nová verze může být třeba restart prohlížeče. Případně nahrát stránku http://rd.chmi.cz/rad/warn/okr.svg a dát reload. PŘIPOMENUTÍ: JSWarnView nebylo vyvinuto jako nástroj pro přesný monitoring srážek (a dalších prvků), ale jako pomůcka prognostika, která automaticky a jednoduše upozorní na místa s potenciálně možným problémem. Pro získání prostorově detailnějších a číselně přesnější hodnot by měly být použity jiné nástroje.