INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Software start počítače a operační systém.
Složení počítače a základní pojmy
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Základní součásti PC Základní Škola.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_06 Název materiáluOperační systémy AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Operační systémy.
Operační systémy.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Srovnání operačních systémů
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Operační systémy.
Transkript prezentace:

INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1

2 Operační systém (OS) Je to ten nejdůležitější program v počítači, protože řídí a ovlivňuje všechny ostatní programy, které jsou v počítači nainstalovány… Právě OS zařídí, že když: Hnete myší na stole, posune se šipka na monitoru Na klávesnici stisknete klávesu s písmenem A, zobrazí se na monitoru písmeno A Chcete hrát hru? Spustíte ji a nezajímá vás, kde je uložená, v kolika částech, kde má obrázky, videa, zvuky … to všechno si pamatuje OS.

3 Operační systém provádí například následující:  Zajišťuje vstup dat z klávesnice (ty data předává konkrétním programům)  Komunikuje s uživatelem (na základě jeho pokynů vykonává požadované akce)  Organizuje přístup a využívání zdrojů počítače (čas procesoru, přistup do paměti RAM, přístup k CD/DVD jednotkám apod..)  Spravuje komunikaci s externími zařízeními ( spravuje tisk na tiskárnu, citlivost myši apod..)  Reaguje na chybové stavy programů ( tak, aby tyto chyby nezpůsobily destrukci systému) Uživatelské rozhraní OS – INTERFACE Je prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje a pomocí kterého komunikuje s počítačem 1. Textový režim – je prostředí složené výhradně z příkazového řádku a znaků(tj. písmen a číslic) v tomto režimu neuplatníte myš, převážně klávesnici 2. Grafický režim – veškerá komunikace s uživatelem probíhá v graficky pěkně ztvárněném prostředí (jsou zde ikony, obrázky, symboly, tlačítka atd..) v tomto režimu používáte především myš, klávesnici používáte k zadávání textových a číselných údajů

4

5

6 Druhy operačních systémů Windows MacOS (Macintosh Operating Systém) Unix Linux MS-DOS BeOS Mobilní operační systém

7 I. OS Windows -Dnes je nejrozšířenější a nejpoužívanější -Plně ho vlastní firma Microsoft -Celý systém se ovládá v grafickém prostředí se spoustou ikon a obrázků, standartní operace jsou kopírování, mazání nebo přesun souborů Nejpoužívanější verze systému jsou:  Windows 2000  Windows XP (eXPerience)  Windows Vista  Windows 7

8

9 II. Mac OS Tento systém je určen pro počítače typu „Apple Macintosh“ Jedná se v podstatě o systém podobný Windows, ale s tím rozdílem, že jej lze nainstalovat pouze na počítače tohoto typu. V současné době je k dispozici verze:  Mac OS X Lion  Mac OS X Tiger  Mac OS X Leopard

10

11 III. OS Unix Je víceuživatelský a více úlohový operační systém Na trhu vycházejí tyto úspěšné systémy vycházející z Unixu: o HP-UX (Hewlett Packard) o Sinix (Siemens) o Solaris (Sun)

12 IV. OS Linux Jedná se OS velmi stabilní spolu s Windows nejvíce šiřitelný Systém může plnohodnotně pracovat v textovém i grafickém režimu Je neobyčejně stabilní, variabilní a konfigurovatelný Jeho obrovskou výhodou je skutečnost, že je k dispozici ZDARMA – nic se za něj neplatí K nejznámějším patří:  KDE  Gnome  Gentoo

13

14 OS MS-DOS Jeden z prvních OS pro osobní počítače MS-DOS pracoval v textovém režimu, tj. veškeré ovládání spočívalo v zadávání příkazů s parametry Na základě příkazů počítač provedl požadovanou operaci Dnes se už skoro nepoužívá!

15 Be OS  Jedná se spíše o okrajově zastoupený operační systém  Je dobře vybaven pro práci s multimédií (zpracování zvuku a videa), ale není k dispozici dostatek aplikačního softwaru Mobilní OS OS u mobilních telefonů (např. MP3, telefon, přehrávače, fotoaparát, videokamera, navigace, Internet, mobilní televize, herní konzola atd…) Rozšířenou řadou pro účely mobilních zařízení je např. systém Windows Mobile nebo Symbian

16