Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie.
Advertisements

OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Abiotické podmínky života
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Země ve vesmíru.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Základní ekologické pojmy
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Rychlost světla a její souvislost s prostředím
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sluneční energie.
Infračervené záření.
Zpracovala: ing. Alena Pawerová
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Světlo.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Ultrafialové záření.
Světlo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Vliv zeměpisné polohy a klimatu na intenzitu a spektra slunečního záření A5M13VSO-2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Světlo, sluneční záření
Složky krajiny a životní prostředí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
JÁTRA Trávicí soustava.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Využití energie Slunce
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Vznik a vývoj atmosféry Země
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - SVĚTLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Jednotky světla a osvětlení Elektromagnetické vlnění o vlnové délce 400 až 720 nm – Ultrafilaové → gama záření.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Světlo Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. L. KašparJméno: Vojtěch Bezděk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
FILTRY Jedná se o zařízení, které filtruje světelné paprsky.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektromagnetické vlnění
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
FVE.
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Zpracovatel dat: Ing. Roman Musil
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Abiotický faktor světlo
SPJ TEPELNÁ DYNAMIKA BUDOV V LETNÍM OBDOBÍ
Problémy Ozónové vrstvy.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
FOTOMETRICKÉ VELIČINY
Transkript prezentace:

Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1) 2. Sluneční záření

Oslunění Proslunění

Stavební světelná technika OSLUNĚNÍ = přímý dopad slunečních paprsků. DENNÍ OSVĚTLENÍ = osvětlení interiérů denním světlem, na kterém se účastní jak přímé sluneční záření, tak sluneční světlo rozptýlené v atmosféře.

Sluneční záření

Sluneční záření

Sluneční záření

Sluneční záření

Proč je obloha modrá a slunce při západu červené

Ultrafialové záření 100 – 380 nm akutní účinek – solární zánět kůže následným ochranným zesílením svrchní vrstvy kůže a pigmentací chronický účinek degenerativní změny kůže včetně tvorby zhoubných nádorů. UV záření neproniká až k sítnici oka a ne-může ji poškodit. metabolismus kalcia: UV záření je nezbytné pro tvorbu vitamínu D v lidském organismu. Nedostatek tohoto vitamínu se může projevit onemocněním kostí.

Ultrafialové záření 100 – 380 nm Baktericidní působení – likviduje choroboplodné zárodky (viry a baktérie). Desinfikuje interiér. Průchodem přes zasklené okno se tento účinek zeslabuje až 100 x. Přesto v interiéru toto působení neztrácí svůj význam. Chemické změny materiálů a povrchů (umělé hmoty, nátěry, potraviny, chemikálie…)

Viditelné záření = světlo 380 - 770 nm Přímé i rozptýlené v atmosféře je zdrojem denního světla pro interiér. Má příznivý vliv na psychiku uživatelů. Přímé záření může být příčinou zhoršení zrakové pohody protože způsobuje vysoký kontrast jasů mezi ozářenými a neozáře-nými plochami a oslňuje odrazem od lesklých ploch.

Infračervené záření 770 – 1400 nm Člověk je vnímá převážně povrchem těla jako působení tepla. V chladných obdobích roku, je zdrojem energetických zisků a může přispívat k vytápění budovy. Naopak v letních mě-sících může být příčinou nadměrného vzestupu teploty ve vnitřním prostoru budovy.