Rudolf II. (1576–1611) Skutečné i domnělé problémy jedné vlády

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Rudolf II. Jana Havlová.
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Hospodářské a společenské proměny v českých zemích 16. století Vlivy z evropských zemí.
Způsoby vlády Ferdinanda I. v českých zemích 1526–1564
České země po husitských válkách
Císař Rudolf II. Habsburský
Nástup Habsburků Dějepis 2. stupeň
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
Evropa po třicetileté válce
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Evropa na počátku novověku
České země v předbělohorském období
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
ČESKÝ STÁT ZA JAGELLONCŮ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Doba jagellonská.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
ČESKÉ ZEMĚ.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Nástup Habsburků na český trůn
Katedra historie FP TUL
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
České dějiny novověké (DNC, DNCE)
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Počátek vlády Habsburků
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
České země po nástupu Habsburků
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Renesance a humanismus
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Digitální učební materiál
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Renesance a humanismus
Vzdělání ve středověku
Rudolf II. Habsburský.
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Rudolf II. (1576–1611) Skutečné i domnělé problémy jedné vlády

Historiografické práce A. Gindely: Rudolf II. und seine Zeit, I-II, Prag 1868 J. B. Novák: Rudolf II. a jeho pád, Praha 1935 K. Vocelka: Rudolf II. und seine Zeit, Wien 1984 R. J. Evans, Rudolf II and his World (č. Rudolf II. a jeho svět, Praha 1998) J. Janáček, Rudolf II. a jeho doba, Praha 1987 E. Fučíková a kol., Umění doby Rudolfa II., Praha 1991 Rudolf II. a Praha jako rezidenční město, Praha 1997 J. Hausenblasová – M. Šroněk, Gloria et miseria; Urbs aurea DČVU II/1, Praha 1989

Pojetí Rudolfa II. a jeho vlády 2 extrémní teze: a) „šílenec na trůně“, neschopný, hamižný diletant v umění a vědách b) neobyčejně úspěšný panovník vliv médií na prožívání historie a vytváření soukromého i veřejného povědomí: do poč. 20. stol. beletrie (J. Svátek ad.) od 30. let 20. stol. divadelní a filmové zpracování (odlišná typologie postavy: Werich, Řehoř, Růžek, Landovský, Čepek, Hrušínský)

Panovník (1552–1612) vzdělaný, jazykově nadaný (lat., nj, šp., franc., it.) dg.: maniodepresivní psychotik manuálně zručný 1563-1571: španělská (katolická) výchova 1572: král uherský, 1575: král český 1583: hlavní sídlo v Praze relativně nábožensky umírněný soustředění sbírek („Kunstkomora“) dle jednotícího filozofického principu makro- a mikrokosmu umělecký okruh pražského manýrismu (malíři, sochaři, rytci…)

Vládní obtíže diplomatické tlaky: španělští a rakouští příbuzní, římská kurie, kurfiřti v říši, katolíci komplikace v zahraniční politice: arcivévoda Matyáš v Nizozemí 1577 rozdělení sfér vlivu sourozenců: Matyáš Horní Rakousy, Arnošt Dolní Rakousy konflikt s Turky 1593–1606 („Patnáctiletá válka“) české snahy o legalizaci nekatolických církví české politické konflikty: panovník vs. šlechtic (Lobkovicové 1593, Vchynští 1586, Žerotín 1598) výrazná změna po 1600

Střet s Turky a nabídka míru pohraniční šarvátky, od 1593 válka 1604: turecké podmínky smíru: Habsburkové vrátí pevnosti dobyté jejich vojsky na Turcích H. zaplatí tributy i za dobu průběhu války habsburské podmínky míru: Turci vrátí uchvácené pevnosti zaplatí nedoplatky za trvání 15leté války

Tradice a inovace, obyvatelstvo, myšlení, umění Kultura českých zemí Tradice a inovace, obyvatelstvo, myšlení, umění

Staré vs. nové České země a Praha jako mocenské centrum Pražská univerzita a její konkurence Měšťanstvo: řemeslníci, obchodníci, lichváři Domácí obyvatelé vs. cizinci (bi- a trilingvismus) Šlechta: cestování jako „modernizační činitel“ Podnikání jako nový zdroj příjmů (úvěr, úrok, konkurence měst a šlechty, obchod, dolování, sklárny, hamry) Prolínání a proměna stavebních slohů a životních stylů Konfesijní pluralita, „nadkonfesijní myšlení“

Postupné proměny Šlechtické rody v zemských úřadech: Pernštejnové, z Hradce, Trčkové z Lípy, Rožmberkové, Smiřičtí, Žerotínové vs. Lobkovicové, Lichtenštejnové, Ditrichštejnové, Černínové Města a městečka ZKČ: r. 1600 ca 1000

„Renesance jako změna kódu“: Proměny poznání Knihtisk: J. Melantrich, D. A. z Veleslavína Historiografie (kroniky), kartografie (mapy ZKČ), teologie („Šestidílka“), právo (městská práva) Literatura: cestopisy, deníky, poezie, drama, poučné texty (náboženské, lékařské, mineralogické, montanistické) Práce a čas: Dvorské a městské festivity světské i církevní Humanistické myšlení: porozumět světu (vztahy lidské-božské, makro- a mikrokosmos, hledání řádu a harmonie) Poznání vzešlé z experimentu: přírodní i umělé (lapis philosophorum, elixír mládí), magický svět poznatelný vědecky i umělecky, sbírky jako odraz světa, „nevědecké“ prolínání oborů: astrologie-astronomie, filozofie-okultismus, přírodní vědy-ezoterika Smysl všeho snažení: obecná náprava společnosti (eschatologické vize)

Kultura rudolfinského dvora Laboratoř (astronomové, matematici) Muzeum (sbírky) Dílna (sochařství, malířství, grafika) Kvintesence vlivů: Holandsko, Itálie, německé země Podnět k nápodobě na aristokratických dvorech (česká a moravská šlechta)