Typografie, psaní textů na počítači

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafická a formální úprava písemných projevů
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Vybraná pravidla typografie
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
MS Office Word část, Jan Podloučka.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Typografické znaky 2012 O. Kánský. Pevná mezera předložkyv°lese tisíce, jednotky15°000°cm datumy16.° titulyIng.°Hruška CTRL + SHIFT + SPACE zúžená.
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Psaní textových dokumentů
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Zpracování textů počítačem
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Typografie, rozvržení textu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Lektor : Ing. Milan Hlavín © 2005, Masarykova ZŠ v Krupce, Ing. Milan Hlavín Základy typografie.
Jak napsat odbornou práci?
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Word – Zásady psaní textu
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Základní typografická pravidla
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
ZIHB – MS Word dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní pravidla typografie
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-16
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Typografie, psaní textů na počítači Informatika Typografie, psaní textů na počítači

Počítačová typografie nauka o tom, jak má vypadat tiskovina pravidla nejsou závazná, mají jen formu doporučení když už překročit, tak úmyslně, mělo by být poznat, že to je schválně dříve specialisté, dnes kdokoliv

Zpracování textu, programy Textové editory - editory obyčejných (plain) textových souborů bez možnosti formátování textu; Textové (slovní) procesory - možnost nastavit formát textu, vkládat obrázky apod.; Sázecí programy - tvorba složitějších textů s možností přesné sazby textu a vložených objektů;

Sazba – základní pojmy šablona – souhrn přednastavených vlastností dokumentu, slouží jako východisko pro tvorbu stejně vypadajících různých dokumentů; oddíl – část dokumentu, ve které je možno nastavit odlišně některé vlastnosti dokumentu (počet sloupců, záhlaví a zápatí, vzhled stránky, číslování stránek,…); odstavec – vymezený stiskem Enteru; styl – souhrn vlastností odstavce, příp. znaku (odstavcové a styly); záhlaví (zápatí) – vyskytuje se na stránce nahoře (dole) – nad (pod) vlastním textem stránky – obsahuje většinou číslo stránky, název kapitoly, apod.

Typy písma znaky, které charakterizují typ písma stínovaný tah osa stínu kolmá osa stínu šikmá nestínovaný tah znaky, které charakterizují typ písma způsob zakončení tahu (má / nemá patku) má-li patku, její přechod na hlavní tah (oblý / ostrý přechod) stínovaný / nestínovaný tah dřík – hlavní tah písma je-li tah stínovaný, směr stínování, kontrast mezi silným a slabým tahem

Klasifikace písem Proporcionální Neproporcionální Patkové písmo

Typografická pravidla I v dokumentu maximálně tři typy písma - fontů pokud jsou písma z různých skupin musí se výrazně lišit celkový počet řezů 6 – 8 velikost ne více než 3 velikosti jednoho písma zřetelně odlišené 4 – 5 velikostí v jedné sazbě nejmenší velikost písma 7 bodů – od velikosti 12 bodů používat pouze sudé velikosti písem; čím delší text, tím čitelnější písmo patková písma s jednodušší kresbou (Times, Bookman) bezpatková - lépe čitelná (letáky, titulky, nadpisy)

Typografická pravidla 2 nepoužívat více mezer za sebou – pro odsazení využít tabulátorů, odsazení odstavců nebo tabulek v textu; používat pevnou mezeru – za jednoslabičnými předložkami, mezi iniciálami křestního jména a příjmením (např. K. J. Erben), ke spojení hodnoty a jednotek (např. 500 kg); nadpisy nejvyšší úrovně by měly začínat na nové stránce – to ovšem závisí na charakteru práce; zvýraznění – nepoužívat podtržené písmo, pouze tučné, kurzívu nebo tučnou kurzívu.

Základy psaní textu I Interpunkční znaménka uvozovky(„“) (Alt + 0139, Alt + 147) těsně ke slovu bez mezer " rovné uvozovky – palec závorky těsně ke slovu, vně je mezera spojovník (-) je na klávesnici dělení slov na konci řádku spojování slov česko-anglický pomlčka (–) (Alt + 0150) je delší oddělovač větných celků (s mezerami) rozsah hodnot (a–z) uvození přímé řeči označení měny: 23,– Kč Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,) těsně za slovo bez mezery a za ní mezera mezera se nepíše následuje-li další znaménko končí-li věta zkratkou, další tečka se nepíše nepíše se za nadpisem dvojtečka(:), středník(;), otazník(?), vykřičník(!) dvojtečka u sportovního výsledku bez mezery pomlčka se skoro vždy odděluje mezerami, jen ne u záporných čísel. pomlčka by neměla vyjít na konec řádku – tvrdé mezery

Základy psaní textu II Psaní čísel matemat. znaménka (+ , – , = ) píší se s mezerami výpustek (…) (Alt + 0133,CTRL+.) nahrazuje nevyslovený text nemá se psát jako 3 tečky odsuvník (’) (Alt + 0146) apostrof, nahrazuje písmeno přisazuje se těsně ke slovu stupeň (°) úhel bez mezery 65° teplota s mezerou 30 °C procenta (%) s mezerou ve významu podstatného jména Šance je 50 %. bez mezery jako přídavné jméno Šťáva je 50%. Psaní čísel věta nesmí začínat číslicí v textu vyjadřujeme čísla slovy neplatí pro datum, letopočet, časový údaj neplatí v odborných textech oddělení desetinných čísel – čárka rozdělení mezerou po třímístných skupinách i vpravo od desetinné čárky 0,567 18 ne letopočty, PSČ apod. násobky bez mezer 10krát, 16bitový datum s tečkami a mezerami 27. 10. 2002 označení měny a fyzikálních jednotek se odděluje pevnou mezerou kratší čísla se vyjadřují slovy delší 1356 se píšou číslicí jednopísmenné předložky se píší se slovem dohromady s tvrdou mezerou, nesmí zůstat na konci řádku ZaSeKáVá z, s, k, v

Základy psaní textu III směrovací čísla s mezerou po prvních třech číslech 272 00 telefonní čísla po dvou až třech číslicích 123 456 789 123 45 67 předvolba se odděluje závorkami (+420)221 912 416 Předložky jednopísmenné (z s k v – zasekává) nesmějí zůstávat na konci řádku. mezi písmeno a slovo vložíme pevná mezeru. (CTR+SHIFT+mezerník) Zkratky (např., apod.) ne na začátku věty víceslovné spojené do jednoho slova tj., nepíše se t.j. iniciálové zkratky (USA) nemají tečku pozor M.A.S.H. tečky má viz není zkratka

Literatura: kol.: Pravidla českého pravopisu. Mgr. Dvořáková, Monika: Typografie, GPJP (dostupné na http://www.vyukainformatiky.unas.cz) Pelikánová Lucie, Mgr. Tahalová Lenka PhD.: Psaní textových dokumentů, MFF UK http://eamos.pf.jcu.cz/amos/kat_inf/ppoint/kurz_obsah.php?kod_kurzu=kat_inf_5288 (typografie) http://www.typo.cz (typografie)