Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU PENÍZE ŠKOLÁM Učíme se pro život 2010 – 2013 reg. č. CZ 1.07/1.4.00/
Advertisements

Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Zápis 2014 ZŠ Ostrava-Michálkovice.
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Didaktika tělesné výchovy Pedagogická fakulta JU v ČB KTVS
Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE _10.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Vysoké mýto.
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
P.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
Ing. Eva Horejcová Honza Smolík. Skotsko 14. století.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Individuální výchovný plán
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2005.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
Yeovil NEJMENŠÍ FOTBALOVÉ MĚSTO V BRITÁNII. Yeovil MĚSTO Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Městečko.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Příprava na výkon povolání
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
2.1 Systém vzdělávání Zásady a cíle vzdělávání
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace SEVERNÍ EVROPA.
Evropa: severní Evropa
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Financování regionálního školství
Regionální školství. Preprimární vzdělávání Zařazení do školské soustavy od roku 1948, poslání výchovné a sociální Zařazení mateřských škol mezi školy.
Přínos programu SVES pro činnost ČŠI PaedDr. Jaroslav Müllner.
Mgr. Zdeněk Nosek ředitel školy Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/ Podpora zdravého životního.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Organizace předškolního vzdělávání
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY V ZAHRANIČÍ A VĚCI SOUVISEJÍCÍ…
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Bc. Magdalena Zábranská
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Poloha České republiky
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
„Velká“ novela školského zákona
Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Primární vzdělávání a povinná školní docházka u nás a ve vybraných státech EU   10.1.2014 Jaromír Oranský, Martina Rachačová, Kateřina Uvírová, Lada Ukašíková, Markéta Jarošová, Milan Mojžíš

Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné školní docházky Vytváří se základní gramotnost: rozvoj čtení, psaní, počítání základní porozumění ostatním předmětům – dějepis, zeměpis, přírodní vědy, výtvarné umění a hudba.

Primární vzdělávání Pro zahájení primárního vzdělávání je obvyklý věk mezi 5-7 lety. V ČR -  6 let Slovensko, Německo, Rakousko, Francie, Island či Norsko – 6 let Anglie či Skotsko – 5 let Irsko - 4 roky Polsko, Dánsko, Finsko či Švédsko – 7 let Hodnotící kritérium - vždy věk dítěte. Někdy se přihlíží i ke školní zralosti či k názoru rodičů, kteří mohou žádat o odklad nebo časnější nástup do školy.

Rakousko Věk nástupu do školy a zahájení primárního vzdělávání je 6 let. Povinná školní docházka – 9 let a člení se do tří etap: primární vzdělávání, nižší sekundární vzdělávání první rok vyššího sekundárního vzdělávání. Ukončení povinné školní docházky- v 15 letech Počet dětí v primární třídě – min. 10 dětí V primární třídě je jeden učitel na všechny předměty. Výjimka: Náboženství a ruční práce

Dánsko Věk nástupu do školy a zahájení primárního vzdělávání je 7 let. V roce 2009 zde byly zavedeny povinné přípravné třídy. Toto pre-primární vzdělávání je zahájeno v 6 letech dítěte. Povinná školní docházka - 10 let a zahrnuje: pre-primární vzdělávání primární vzdělávání nižší sekundární vzdělávání Ukončení povinné školní docházky - v 16 letech Počet dětí v primární třídě - maximum 28. V primární třídě je jeden učitel na všechny předměty

Německo Věk nástupu do školy a zahájení primárního vzdělávání je 6 let Povinná školní docházka trvá 9 let a zahrnuje: primární vzdělávání nižší sekundární vzdělávání. Ukončení povinné školní docházky - zpravidla v 15 letech. Počet dětí v primární třídě – průměrně 20 žáků V primární třídě je jeden učitel na všechny předměty

Francie Věk nástupu do školy a zahájení primárního vzdělávání je 6 let. Povinná školní docházka trvá 10 let a zahrnuje: primární vzdělávání nižší sekundární vzdělávání první rok vyššího sekundárního vzdělávání. Nejsou předepsány počty žáků ve třídě. V primárním vzdělávání činí průměr 25 žáků ve třídě V primární třídě je jeden učitel na všechny předměty. Výjimka: moderní jazyky a sport.

Anglie Věk nástupu do školy a zahájení primárního vzdělávání je 5 let. Povinná školní docházka trvá 10-11 let a zahrnuje: Pre-primární vzdělávání Primární vzdělávání Nižší sekundární vzdělávání Povinná školní docházka začíná přípravnou třídou Odklad školní docházky zde neexistuje Rodiče mají možnost výběru vzdělávací instituce: státní instituci – 94% soukromou instituci domácího vyučování. V primární třídě je jeden učitel na všechny předměty

Slovensko Věk nástupu do školy - 6 let Odklad školní docházky je umožněn Povinná školní docházka – 10 let a zahrnuje: Primární vzdělávání Nižší sekundární vzdělávání po povinném absolvování prvního stupně si žáci mohou zvolit, zda budou dále navštěvovat stupeň druhý nebo gymnázium V primární třídě je jeden učitel na všechny předměty

Česká republika Věk nástupu do školy - 6 let Odklad školní docházky je umožněn Povinná školní trvá 9 let a zahrnuje a zahrnuje: primární vzdělávání nižší sekundární vzdělávání. Povinná školní docházka – pro děti ve věku 6 – 15 let V primární třídě je jeden učitel na všechny předměty

Použité zdroje http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/lf/js06/mfpe0821/EU_skolstvi_trendy_2006.pdf http://www.clovekvtisni.cz/uploads/file/1360764270-an_KA3_komparace.pdf http://flek.cz/clanky/do-zahranici/skolske-systemy-v-zahranici https://www.euroskop.cz/456/sekce/slovensko---studium-prace-cestovani/ http://jdemedoskoly.cz/zs1stupen/temata/jakfungujezs/zahajeniskolnidochazkycrsvet.asp Ležalová, R: Odklady povinné školní docházky, Praha, Raabe Mertin, V: Vstup dětí mladších šesti let narozených mezi lednem a červnem do první třídy základní školy, Praha, Raabe, 2009 Zelinková, O: Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program, Praha, Portál 2001 Wahla, A.: Povinná školní docházka ve světě, 1982 www.eurydice.org http://londyn.worldcity.cz/skolstvi.php