Je internet zcela bezpečný?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KYBERŠIKANA ANEB NENÍ PŘÍTEL JAKO PŘÍTEL
Advertisements

Ochrana dětí na internetu
Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie
Když se děti samy nabízejí
Kamarádi :o) :o).
„Jak ovlivňuje můj život současná technika“.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
BOJUJ SE ŠIKANOU! Tento materiál vznikl za finanční podpory EU prostřednictvím programu Daphne. Za obsah je zodpovědný příjemce podpory The BB Group a.
Můj blog Veronika Partiková
Bezpečně On-line Kubíková Lucie.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Bezpečnost na internetu! 
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Než něčemu uvěříš, koukni na to znovu, lépe a z jiného úhlu.)
Hoaxy? Neboli jak se budí panika…… Kateřina Procházková.
Domácí násilí.
Definice a znaky Happy Slapingu Nejrozšířenějším druhem kriminality spojené s násilím prostřednictvím elektronických prostředků je tzv. Happy slapping.
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Cyberbullying Neboli kyberšikana.
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Dopis od Boha.
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Voda Adéla Kalužová.
DĚTI VE SVĚTĚ MÉDIÍ Úvod Média jako potrava pro duši naše cíle: 1) umět děti ochránit před tím, co jim škodí.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
počítačová BEZPEČNOST
Kyberšikana.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Jak na bezpečný internet?
Jak na bezpečný internet?
závislost na internetu
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Sociální sítě v našem životě Umíte používat Facebook?
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz.
Zahrajte svůj part pro lepší internet Bezpečnost online …aneb bavte se a diskutujte s dětmi o problémech online D en bezpečnějšího internetu 2016.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Mateusz Wojnarowicz, Jan Lukovský. KYBERŠIKANA SEXTING P Ř ÍB Ě H KYBERSTALKING WEBCAM TROLLING KYBERGROOMING HOAX A PHISHING HESLA ZÁV Ě R
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
KYBERŠIKANA.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Je internet zcela bezpečný? kyberstalking Je internet zcela bezpečný? kybergrooming @ happy slapping Hmm,není … netholismus Rozhodně není! Rozhodně není. kyberšikana

Co to? Z toho mi jde hlava kolem … Co ti hrozí na netu? Grrrrr! Co to? Z toho mi jde hlava kolem … kyberšikana … kyberstalking kybergrooming

Upozorňujeme Cílem této prezentace je v následujících slidech ukázat, jaká nebezpečí se na síti skrývají, jak se proti nim bránit a podobně. Tím však nechceme uživatele internetu od používání sítě odradit. Některé části následujících příběhů jsou smyšlené, jiné můžou být skutečné.

Tedy žádné pochybné osoby. V následujících slidech budeme rozebírat tzv. kybergrooming. Cíl groomera : Zmanipulovat a často se s obětí setkat. Častými oběťmi jsou děti. Nebezpečí : Možné zneužití. Obrana : Neposkytovat důvěrné informace neznámým lidem. Kybergrooming Tedy žádné pochybné osoby.

21. 2. 2003 Milý deníčku, dnes mi psal na chatu jeden kluk, chtěl vědět, kolik mi je, kde bydlím. Nevěděla jsem, co mám říct. Tak jsem mu napsala pravdu. Že je mi 8 let a bydlím v Ostravě. Říkal, že taky bydlí v Ostravě a chtěl by si se mnou popovídat. Protože jsem už musela jít, napsala jsem mu, že na počítači budu zítra kolem tří hodin.

co dělám za sport, kam ráda chodím, a také o škole. 22. 2. 2003 Milý deníčku, ten kluk, o kterým jsem ti psala, přišel i dneska. Začali jsme si spolu povídat o tom, co ráda dělám, co dělám za sport, kam ráda chodím, a také o škole. Pak se mě ptal, kolik mám ve škole hodin, že by mě mohl vyzvednout . To by bylo super, kdybychom spolu někam šli, holky by mi záviděly. Proto jsem mu napsala, že bych byla ráda, kdyby mě někdy vyzvedl.

když jsem si s tím klukem psala dneska, viděla to mamka. 23. 2.2003 Milý deníčku, když jsem si s tím klukem psala dneska, viděla to mamka. Vynadala a vysvětlila mi, že se s nikým cizím nemám bavit, dokonce ani na internetu, že to může být zlý člověk a mohl by mi ublížit. Byla jsem na mamku naštvaná, ale asi měla pravdu.

Dále se budeme věnovat tzv. kyberstalkingu Dále se budeme věnovat tzv. kyberstalkingu. Cíl stalkera : Potupit, znemožnit svoji oběť (př. : celebrity, expartneři, …). Nebezpečí : Psychické zničení oběti. Obrana : Neexistuje prevence, avšak útok je nutné nahlásit policii. Kyberstalking Jo, céélebrity, tak to je smutný.

http:// www.pomoc-v-nesnazich.cz Diskuse Poradna soňa --------------------------------------------- Dobrý den, mám velký problém. Neustále mi píše nějaký chlap,protože jsem ho prý zradila.Píše mi sprosté vzkazy a říká, že zabije mě, mé děti i mého manžela. Dokonce zná i jejich jména.Napsal, že pokud jen něco ceknu policii, najde si nás. Nevím vůbec co mám dělat. Odp. I přes jeho výhružky byste to měla policii oznámit. Kontakty Historie Dotazy Napište nám Vzkazy Poradna-vztahy Poradna

http:// www.pomoc-v-nesnazich.cz Diskuse Poradna fildas --------------------------------------------- Dobrý den, nedávno jsem na internetu objevil blog, na němž jsou o mně šířeny pomluvy a urážky. Nevím,jak se mám proti tomu bránit. Prosím Vás o radu, předem děkuji. Odp. Jedná se o tzv. kyberstalking, který je trestný. V podstatě jde o šikanu přes internet. Být Vámi,oznámil bych celou věc na policii. Kontakty Historie Dotazy Napište nám Vzkazy Poradna-vztahy Poradna

Happy slapping Dalším problémem bude tzv. happy slapping. Cíl slappera : Nečekaně fyzicky napadne svoji oběť, záznam napadení zveřejní pro pobavení na síť. Nebezpečí : Psychické ponížení, fyzická zranění (mohou být i vážná). Obrana : Prevence neexistuje, útok je třeba nahlásit policii. Happy slapping Pakáž jedna mizerná!

Případy napadení : Anglie (2005) - dívka byla napadena dvěma mladíky, poté byla střelena vzduchovkou do nohy Anglie (2005) - David Morley byl ukopán k smrti čtyřčlennou partou Austrálie (2006) - dívka byla znásilněna dospělými mladíky a poté jí byly páleny vlasy

Ta dnešní mládež nemá ani kousek studu! A nyní? Tzv. sexting. Počínání agresora : Citlivé, intimní materiály své oběti rozešle, zveřejní na různých webech. Zde je může shlédnout kdokoli. A co oběť? : Ta se často tomuto ponížení neumí bránit. Může být velmi zdeptaná, dokonce si i vzít život. Oběti ? : Ex-partneři, celebrity, … Sexting Ta dnešní mládež nemá ani kousek studu!

Zaslal intimní fotky své nezletilé Některé případy : Jessie Logan Její intimní fotky byly jejím expřítelem vyvěšeny na síti, později byly objeveny spolužáky. Jessie vystavili posměchu, ta to nevydržela a vzala si život (18). Phillip Albert Zaslal intimní fotky své nezletilé přítelkyně jejím příbuzným a přátelům, celkem asi 70 lidem. Později odsouzen k 5 letům podmíněně.

Na řadě je tzv. HOAX. Co to je ? : Falešná poplašná zpráva, ne moc nebezpečná, když z vás zrovna neláká peníze. Příklady : Facebook bude zpoplatněn pangasius je závadné maso v Ikei uneseno děvče, později nalezeno ostříhané a převlečené na toaletách HOAX Howgh, domluvil jsem!

Obrana : Nevěřte hned všemu! Poddruhem HOAXU je tzv. Fake, „náhodně“ natočený obrázek, video (př. Yetti, Lochneska, …) Cíl HOAXU? : Vystrašit, pošpinit společnost, … Obrana : Nevěřte hned všemu! Životní naděje je v trapu. Nessie

Netholismus Další kapitolou je tzv. netholismus. Co dodat ? : Jedná se o závislost na netu. Oběti : Jedinci s nízkým sebevědomím. Odpojení pro ně může znamenat i katastrofu. Objevují se i případy vražd kvůli odpojení sítě. Obrana : Všeho (i internetu) s mírou! Pro odlehčení : Netholismus

Phishing Nyní k tzv. phishingu (= rhybaření). Postup rhybáře : Pomocí vydávání se za nějakou oficiální společnost vymáhá peníze z „klientů“. Profíci : Vzhledy jejich stránek jsou téměř totožné s pravými weby firem. Obrana : Zakoupení si antiphishingového programu. Phishing

Viry Poslední zde zmíněné nebezpečí jsou tzv. viry. Nebezpečí ? : Samy se šíří v počítači, zneužívají počítač i jeho data. Proč jsou tvořeny ? : Kvůli pomstě, většímu prodeji antivirových programů, … Důvodů je mnoho. Obrana : Dobrý a spolehlivý antivirový program. Viry

Co takhle si to na závěr shrnout? Nebezpečí na netu 1) Útoky na člověka (na jeho osobu) : a) kybergrooming b) kyberstalking c) happy slapping d) sexting e) HOAX f) netholismus g) , … 2) Útoky na jeho vlastnictví: a) phishing b) viry c) , … Co takhle si to na závěr shrnout?

Kde hledat pomoc ? Bílý kruh bezpečí (www.bkb.cz) linka Bezpečí online (www.internethelpline.cz) Bílý kruh bezpečí (www.bkb.cz) Krizová telefonní linka k šikaně pro učitele, žáky a jejich rodiče (tel.: 286 881 059) Safer Internet (www.saferinternet.cz) Policie ( 158 )

Stránky, které můžou pomoci www.cms.e-bezpeci.cz www.nebudobet.cz www.kybersikana.eu

Doufáme, že Vám tato prezentace nějakým způsobem pomohla a že Vás alespoň minimálně zaujala. A zároveň Vám přejeme, abyste s kyberšikanou neměli nikdy co do činění a aby se internet stal vaším sluhou, ne pánem. Vypracovali: Daniel Nekvinda Marek Rychetský Aleš Skucius Dan Šindelka

Zdroje? http://owebu.bloger.cz/Internet/Historie-vzniku-internetu http://www.cms.e-bezpeci.cz/content/view/14/39/lang,czech/ http://www.nebudobet.cz/ http ://www.kybersikana.eu/ http://www.sdims.com/site/sad/sad-child.htm http://blog.mrsoft.cz/category/marosova-poradna/page/3 http://www.sdims.com/site/sad/sad-child.htm http://doma.nova.cz/clanek/rodina/v-pomnenkovy-den-si-pripominame-pohresovane-deti.html http://blogs.toorakcollege.vic.edu.au/abbiew1/2011/05/16/english-persuasive-writing/ http://www.flickriver.com/photos/pinksherbet/tags/freckles/ http://en.wikipedia.org/wiki/File:A_child_sad_that_his_hot_dog_fell_on_the_ground.jpg http://womenforfathersrights.blogspot.com/2010/10/looking-for-list-of-child-abuse-and.html http://ladyjahoda.blog.cz/ http://remix.nicm.cz/jak-se-chranit-na-internetu/ http://ct.counseling.org/2011/08/childhood-abuse-has-an-impact-later-in-life/sad-child/ http://www.cellphones.ca/news/post002097/ http://www.nebudobet.cz/?page=happy-slapping http://www.nebudobet.cz/?page=happy-slapping http://stupidcelebrities.net/2009/03/06/jesse-logan-committed-suicide-over-sexting-photos/jessie-logan-reclining/ http://www.time.com/time/quotes/0,26174,1890301,00.html http://www.noguru.com/catalog/item/440416/135929.htm http://www.cryptomundo.com/bigfoot-report/plesiosaur-hoax-photo/ http://www.nebudobet.cz/?page=netholismus http://radovan.bloger.cz/IT-internet/Nebezpeci-na-Internetu http://www.kdosiodjinud.cz/osobni-informace-a-internet-prostreno.a174.html http://www.web4men.eu/pg/pocitace/pocitacove-viry/?IdDir=822&Lang=1