ZVUK Třída : VIII. Datum : 18.5.2010 Vypracovala : Zuzana Svitáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

záznam a reprodukce zvuku
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
Akustika.
Veličiny pro hodnocení zvuku
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
FY_082_Zvuk_ Vlastnosti zvuku
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zvuk.
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
Rychlost a šíření zvuku
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Ultrazvuk Tomáš Vaculík.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vznik a šíření zvuku.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Thomas Alva Edison.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Akustika.
Smyslové vnímání Sluch
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ochrana před nadměrným zvukem (Učebnice strana 178) Z lidských smyslů bývá sluch často podceňován. Slyšíme zvuky, i když výchylky kmitání ušního bubínku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceZákladní.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk a jeho vnímání Roman 2009, SPGŠ Futurum s.r.o.
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
PaedDr. Jozef Beňuška
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Vlnění šíření vzruchu nebo oscilací příčné vlnění vlna: podélné vlnění.
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

ZVUK Třída : VIII. Datum : 18.5.2010 Vypracovala : Zuzana Svitáková

Definice Zdroj zvukového vlnění se stručně nazývá zdroj zvuku a hmotné prostředí, ve kterém se toto vlnění šíří , jeho vodič. Zvuk je každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem.

Zdroj a vodič Vodič zvuku, obyčejně vzduch, zprostředkuje spojení mezi zdrojem zvuku a jeho přijímačem kterým bývá v praxi ucho, mikrofon nebo snímač. Vzduchoprázdno, vakuum, je dokonalou zvukovou izolací. Zvuky se šíří i kapalinami (vodou) a pevnými látkami (např. stěnami domu). Zdroj zvukového vlnění se stručně nazývá zdroj zvuku a hmotné prostředí, ve kterém se toto vlnění šíří, jeho vodič.

Rozdělení zvuku Tón Zvuk Šum Tóny bývají označovány jako zvuky hudební . hluky bývají označovány jako zvuky nehudební. Šum V běžném slova smyslu znamená šum zvukové nebo hlukové znečištění.

Frekvence a intenzita zvuku Udává se v decibelech. Při vysokých intenzitách může dojít k poškození sluchu. Dynamika lidského sluchu je 120 dB. Dynamika zvuku je rozdíl mezi intenzitou nejtiššího a nejhlasitějšího zvuku. Nejnižší hodnotě intenzity zvuku odpovídá práh slyšení (0,00001 Pa), nejvyšší intenzita zvuku určuje práh bolesti (100 Pa).

Lidské vnímání ( ucho ) Zvuk lidé vnímají pomocí sluchové orgánu - ucho . Lidské vnímání zvuku je velice složitý proces.

Rychlost zvuku Příklady Rychlost zvuku není konstantní, závisí na teplotě prostředí, vlhkosti a dalších fyzikálních parametrech. Závislost rychlosti zvuku ve vzduchu , kde v je rychlost zvuku, t je teplota ve stupních Celsia. Příklady ve vodě o teplotě 25°C rychlost zvuku činí přibližně 1500 ms-1, v oceli při 20°C 5000ms-1

Akustika Akustika je obor zabývající se fyzikálními ději a biologickými procesy, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem. Fyzikální akustika - studuje způsob vzniku a šíření zvuku. Dále se zabývá jeho odrazem a pohlcováním v různých materiálech.

Ozvěna Vhodnou překážkou pro vznik ozvěny je …. skála dno studny jeskyně dno propasti rozlehlá budova. Ozvěna je jev, který je důsledkem vlastnosti sluchu. Díky této vlastnosti dokáže člověk rozlišit zvuk vydaný zdrojem od zvuku, který se odrazil. Ozvěna je akustický jev, který vzniká odrazem zvuku od rozlehlé překážky.

Historie zvuku Kdo byl vynálezce těchto vynálezů ? Odpověď 1877 – fonograf a jeho vývoj probíhal dalších 10 let, než mohl být první model uveden na trh . Thomas Alva Edison . 1914 - gramofonová deska

Google Seznam ZDROJE Wikipedia Centrum