Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceZákladní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceZákladní."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceZákladní poznatky o zvuku, závislost šíření zvuku na materiálu Klíčová slovaVlnění, frekvence, rychlost zvuku, zvuková izolace, vakuum PředmětFyzika Autor, spoluautorIng. Ivana Gajdošová JazykČeština Druh učebního materiáluVýklad Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivityDoplňování myšlenkové mapy Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina2. ročník, žáci 16 – 17 let, obory H Speciální vzdělávací potřebyne ZdrojeSeznam viz poslední strana nebo materiály SŠST Ústí nad Labem, Čelakovského 5 Zvuk a jeho šíření 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_12_226

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje ZVUK A JEHO ŠÍŘENÍ

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Chvějící se tělesa vyvolávají vlnění = vznikají zvukové vlny Zvuk potřebuje pro své šíření hmotné prostředí ( ve vakuu se nešíří) Uchem vnímáme vlny o frekvenci 16 – 20 000 Hz

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Rychlost šíření zvuku závisí na prostředí a teplotě. Rychlost zvuku ve vzduchu počítáme podle vztahu: c = 331,7 + 0,6 t [m/s] (t je hodnota teploty ve °C)

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vypočítejte jakou rychlost bude mít zvuk ve vzduchu při teplotě: 25°C 10°C 5°C

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vypočítejte jakou rychlost bude mít zvuk ve vzduchu při teplotě: 25°C346,7 m/s 10°C337,7 m/s 5°C334,7 m/s Jsou to velké rychlosti?

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vypočítejte jakou rychlost bude mít zvuk ve vzduchu při teplotě: 25°C346,7 m/s = 1248,12 km/h 10°C337,7 m/s = 1215,72 km/h 5°C334,7 m/s = 1204,92 km/h Už máte představu jakou rychlostí létají nadzvuková letadla?

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zvuk se šíří v plynech, kapalinách i pevných látkách Víte Ve kterých látkách se šíří zvuk nejlépe? Co jsou zvukové izolanty?

9 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zvuk se šíří v plynech, kapalinách i pevných látkách Víte: Ve kterých látkách se šíří zvuk nejlépe? V pevných látkách. Co jsou zvukové izolanty?

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zvuk se šíří v plynech, kapalinách i pevných látkách Víte: Ve kterých látkách se šíří zvuk nejlépe? V pevných látkách. Co jsou zvukové izolanty? Látky, které nepřenáší vůbec nebo jen špatně zvuk.

11 11 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Pro srovnání: Rychlost zvuku ve vodě je asi 1460 m/s v oceli a skle 5000 m/s ve dřevě 4000 m/s

12 12 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Jaké byste použili zvukové izolace -v hudební zkušebně? -v panelovém bytě ? -v domě u rychlostní komunikace nebo železnice ?

13 13 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Pan Novák a pan Vlasatý si chtějí položit do kuchyně v bytovém domě novou podlahu. Pan Novák koupí keramickou dlažbu a pan Vlasatý korek. Pod kterým byste raději bydleli? Vysvětlete.

14 14 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Příště si povíme proč se ze skal ozývá, když se do nich volá.

15 15 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje: Galerie MS Office Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceZákladní."

Podobné prezentace


Reklamy Google