Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace Seznámení s opravami vnitřních omítek Klíčová slova Trhliny, udržovací práce, odpouchlá omítka, sedání, spáry PředmětPřestavby budov Autor, spoluautorIvana Businská JazykČeština Druh učebního materiáluVýklad Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola obor Zedník Cílová skupina3. ročník, žáci 17 – 18 let Speciální vzdělávací potřeby ne ZdrojeSeznam viz poslední strana 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_27_544 Opravy vnitřních omítek

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Opravy vnitřních omítek

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Každé stavební dílo podléhá fyzikálním, chemickým a mechanickým vlivům. Stavební materiály na tyto vlivy reagují a tím dochází i k častému porušení omítek. Opravy vnitřních omítek patří do udržovacích prací, jejichž cílem je udržovat budovy v bezpečném, použivatelném a hygienickém stavu.

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje K opravám vnitřních omítek dochází z různých příčin: Trhliny v omítce – vznikají na styku nesourodých materiálů, sedáním budovy Otlučená a poškrábaná omítka – vzniká při zřizování nového otvoru, výměně dveří, instalačních pracích Odpouchlá omítka – příčinou bývá vlhkost nebo omítka z „hubené malty“

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Opravy trhlin v omítce Drobné neškodné trhliny se vyškrábou, vyčistí, navlhčí a vyplní sádrovou maltou v poměru 1 díl sádry a 1 díl písku. Potom se uhladí. Po zatvrdnutí omítku lehce přebrousíme smirkovým papírem. U širších trhlin se otluče podél trhliny pruh omítky široký cca 100 mm. Spáry ve zdivu vyškrábeme, vyčistíme a navlhčíme. Trhlinu vyplníme maltou i úlomky zdícího materiálu a začistíme do líce okolní omítky.

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Otlučená a poškrábaná omítka Odstraníme starý nátěr – navlhčíme a seškrábeme ocelovou stěrkou. Porušenou omítku vyspravíme jádrovou vrstvou a vápenným štukem nebo sádrovou maltou. Nakonec celý povrch zpevníme vápenným mlékem „pačokem“. Po vyschnutí vymalujeme celou stěnu.

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Odpouchlá omítka Odpouchlá omítka zní při poklepu dutě. Příčiny narušení omítky jsou různé - rychlé vysušení, silná vrstva omítky, špatná příprava před omítáním. Narušenou omítku otlučeme a vyškrábeme spáry do hloubky 15 mm. Zdivo se očistí od prachu a navlhčí. Provedeme novou omítku a dbáme na hladké připojení vyspravované části na starou okolní omítku.

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje

9 9

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Opakování: 1)Jak vznikají trhliny v omítce? 2)Jak opravíme širší trhliny v omítce? 3)Jak opravíme odpouchlou omítku?

11 11 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje: KÁRNÍK, V. Přestavby budov, Praha: SNTL, 1985 č.j. 13 272/85/220. PODLENA, V. Přestavby budov, Praha: PARTA, 2006, ISBN 80-7320-018-X. http://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-opravovat-omitky-praskliny-a-diry- 20583.html http://www.ceskestavby.cz/clanky/jak-opravovat-omitky-praskliny-a-diry- 20583.html


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google