Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
počítačová síť - propojení počítačů, které vzniklo za účelem pohodlnějšího a rychlejšího šíření informací. Počítače mohou být propojeny buďto kabely nebo.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_07.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
SIPVZ – úvodní modul P Elektronická komunikace metodické poznámky (3 h)
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Hromadná korespondence
Elektronická komunikace
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_385_Odeslání u AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
Elektronická pošta Název školy
Zálohování a posílání fotografií Hrušková Markéta.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Obchodní korespondence
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Elektronická komunikace Radek Pinc
Elektronická pošta Informatika 5. třída.
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_233.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
VY_32_INOVACE_01-52 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Vyhledávání.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_10.
ový klient počítačový program sloužící k přijímání,odesílání ů nejčastěji ukládá poštu na lokální disk a server poskytovatele ové schránky.
, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ .
INTERNET Pro 5. ročník.
Vyhledávání v Internetu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Informační a komunikační technologie
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Elektronická pošta.
(1) (Electronic Mail) je služba určená pro zasílání zpráv (pošty) mezi uživateli Každý uživatel, který chce přijímat poštu, musí mít zřízenou.
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha INTERNET 6. Ročník E-mail Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie

E-mail aneb internetová komunikace E-mailová schránka e-mailová schránka je malý prostor na disku serveru, kam se uživateli dočasně ukládá příchozí pošta odkud uživatel posílá odchozí poštu k této schránce pak může přistupovat z počítače přes software, který umožňuje číst a odesílat elektronickou poštu (např. Microsoft Outlook) E-mailová adresa Musí být v každé e-mailové schránce, to proto aby bylo možné do schránky posílat e-maily. E-mailová adresa je vlastně podobná skutečné adrese, ale na místo města, ulice, PSČ slouží identifikátor odesílatele a příjemce 1 jedený údaj – emailová adresa.

E-mailová adresa - SLOŽENÍ petr.novak@centrum.cz Je složena ze dvou částí, které rozděluje tzv. „Zavináč“ @. Část vpravo od zavináče určuje server, na kterém je schránka zřízena. Část vlevo od zavináče může být zatím neobsazený text, resp. Vlastní název schránky (nesmí obsahovat háčky, čárky, mezery apod..) Snaha každého uživatele je, aby jeho e-mailová schránka byla pokud možno co nejkratší a snadno zapamatovatelná! E-mailová adresa

Jak najde e-mail cestu k adresátovi? Odešleme e-mail Odeslaný e-mail hledá server adresáta (např. centrum.cz, seznam.cz apod..) – vše za zavináčem. Potom zjišťuje, zda daný adresát existuje (např. petr.novak, karel.svoboda) – vše před zavináčem. Pokud e-mail správně pošleme, tak se doručí, pokud ne, tak se nám vrátí zpět informace, že zpráva čili e-mail nebyla doručena. Způsoby práce s E-mailem 1. Prostřednictvím internetového rozhrání – služby WWW (např. Seznam.cz, Centrum.cz, Google.cz aj..) VÝHODA – poštu můžete číst kdekoliv, kde máte přístup k internetu, NEVÝHODA – poštu nemáte pod kontrolou, pracovat s nimi můžete jen pokud jste připojeni k internetu 2. Prostřednictvím poštovního klienta – musí být na počítači nainstalovaný program pro práci s poštou, např. (Microsoft Outlook) VÝHODA – obsahuje oproti E-MAILU velké množství nástrojů pro práci (plánovač času, kontrola pravopisu aj.., nejste omezeni místem na poštovním serveru NEVÝHODA – nespustíte jej na všech počítačích, jen na tom, kde máte nainstalovaný software 3. Prostřednictvím mobilního klienta – VÝHODA – kontakt s e-mailem doslova a do písmene všude, kde se pohybujete NEVÝHODA – musí být signál mobilního telefonu, rychlost připojení, malé schéma zobrazení aj..

Struktura elektronické zprávy - obrázek Každý e-mail má pevnou strukturu, která je neměnná! Odesílatel (od): Komu (příjemce): Kopie: Slepá: Předmět: Text e-mailu: Důležitost: Přílohy:

Struktura elektronické zprávy + orientace v prostředí e-mailové schránky příslušného serveru 1. Registrace E-mailu (centrum.cz, seznam.cz, atlas.cz aj..) 2. Přihlášení do e-mailové schránky (obrázek poštovní schránky na Seznam.cz) 3. Příjem pošty (doručená pošta) doručené, odeslané, rozepsané, Spam a viry, Koš 4. Odeslání pošty Nová zpráva či dpověď na doručenou zprávu (zkratka Re: od anglického pojmu - Reply - odpovědět 5. Připojení přílohy k odesílanému e-mailu

Orientace v prostředí e-mailové schránky příslušného serveru

E-mailování v praxi Dobré mravy při e-mailování Na konci e-mailu uvádět své jméno a pozdrav Pokud si nejste jisti, že příjemce e-mailu přijme e-mail s diakritikou, piště raději bez háčků a bez čárek a v další komunikaci si dohodněte, zda budete psát i s diakritikou. Neposílejte moc velké přílohy (cca. Nad 6 MB) – každý příjemce má jinou kapacitu schránky a také můžete e-mail posílat hodně dlouho. Také stahování velkého e-mailu na straně příjemce může být potom velice zdlouhavé! Posíláte-li 1 e-mail více lidem najednou, každý uvidí v dialogu Komu všechny ostatní adresy. Když to nechceme tak použijeme dialog slepá (jen v Outlooku). Nerozesílejte zbytečně hromadné a nevyžádané e-maily (spamy) – pozor na vir, ostatním to nemusí být příjemné, je to ztráta času apod..)

Možné chyby při e-mailování 1. E-mail nedojde - Špatná adresa – e-mailovou adresu musíte zadat úplně přesně a správně! 2. Příliš velký e-mail - Příliš velký e-mail – schránka je většinou velikostně omezena na cca 10 MB, lepší je posílaný soubor rozdělit a poslat po několika menších za sebou (umožňují nám k tomu např. komprimační programy ZIP a RAR – to až v 8. ročníku) 3. Špatná čeština v přijatém e-mailu - Některý e-mail můžete psát s diakritikou (háčky a čárky) a některý ne. Je to dáno tím, že poštovní server na straně odesílatele zpracovává e-maily v jiném kódování jazyka než poštovní server na straně příjemce. 4. E-mail se vrátí zpět z různých důvodů - Neexistující adresa, momentálně odpojený server, velký objem posílaných dat apod.. Většinou je vrácen textový dopis, proč se tak stalo.

Odpovědí je hned několik: SPAMY „SPAM“ – je nevyžádaný e-mail, rozesílaný obvykle hromadně více uživatelům současně. Obsah textových e-mailů má nejčastěji reklamní charakter (tj. nějaká firma nabízí určité služby, výrobky, stránky apod..) Spamů je na internetu čím dál více a většina uživatelů e-mailu by se spamu nejraději zbavila!!! Kde vzali mou adresu? Jistě si říkáte, jak je možné, že jste zrovna vy dostali spam od firmy, se kterou jste nikdy nepřišli do styku a nikdy nekomunikovali? Odpovědí je hned několik: Z internetových stránek – stačí když je váš e-mail uveden např. na stránkách školy či firmy. Speciálně vyvinuté „roboty“ zkoumají internet Ze serverů s databázemi firem – stačí když kdykoliv v minulosti vyplníte nějaký formulář či si něco koupíte a objednáte přes internet. Z internetových vyhledávačů – internetové vyhledávače jsou přímo ideální databází e-mailových adres. Z běžné komunikace – když posíláte e-mail, neznamená to, že s příjemcem komunikujete soukromě. E-mail totiž putuje přes řadu serverů (i přes několik desítek) a odchytit z něj adresu odesílatele a příjemce je pro zdatného „robota“ skutečně maličkost.

Děkuji za pozornost