Mléčná banka Fakultní nemocnice Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Kemira DesinFix™ Dezinfekce pro vaše životní prostředí
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Analýza Centra ProEquality
TEST AKTIVACE BAZOFILŮ
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků
Mapa zájmu - plány.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Dielektrická elektrotepelná zařízení
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Komunální odpadní vody a kaly
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
Biopotraviny ve školním stravování
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
TERMOREGULACE NOVOROZENCE
Test akutní toxicity na rybách
Mikrobiologické požadavky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
UGO.
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Ekolabeling a ekologicky šetrné výrobky
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potraviny pro zvláštní výživu
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
HACCP.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
Základy firemních financí
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Jištění kvality technologických procesů
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Statistika a výpočetní technika
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Transkript prezentace:

Mléčná banka Fakultní nemocnice Hradec Králové P. Měřička, M. Houška, A. Landfeld, P. Čermák, K. Pavlišová, Z. Kokštein Fakultní nemocnice Hradec Králové, Výzkumný ústav potravinářský, Praha

Cíle presentace 1. Informovat o činnosti Mléčné banky Fakultní nemocnice Hradec Králové 2. Informovat o nových metodických postupech použitelných i na jiných pracovištích Finanční podpora: Grant NAZV č. MZe 1B44040

Mateřské mléko z mléčné banky Přirozený, avšak náhradní pokrm kojenců Konzumace indikována pediatrem Připravují mléčné banky – jsou v postavení výrobců pokrmů

Mléčná banka - výrobce pokrmu Zodpovídá za kvalitu a bezpečnost produktu Vytváří si tým spolupracovníků Mikrobiolog Pediatr Technolog potravin Pediatrická oddělení - spotřebitelé Zodpovídají za použití podle návodu výrobce

Mléčné banky První založena ve Vídni 1907 V 70. letech 20. stol. existovala řada mléčných bank v Evropě i ve světě Používalo se i nepasterizované mléko – obsahuje ochranné faktory humorální i celulární - pasterizace je ničí nebo jejich obsah snižuje Používalo se i mléko pasterizované nezmrazené, příklad Lactarium de Paris

Mléčné banky Po zjištění možnosti přenosu viru HIV nepasterizovaným mlékem řada bank zanikla Ostatní poskytují pouze pasterizované mléko - je to kompromis mezi biologickou účinností a bezpečností Většina bank uchovává mléko po pasterizaci ve zmrazeném stavu

Mléčná banka FN Hradec Králové Založena v roce 1958 jako součást Tkáňové ústředny – prof. Klen Do roku 1974 ne více než 500 l ročně Velký kvantitativní vzestup mezi lety 1975- 1990 (až 9 000 l ročně) Technologie vypracována počátkem 80. let -pouze pasterizované zmrazené mléko Používáno i pro fyziologické novorozence - balení 300 ml Chlazení na –20°C relativně pomalé

Mléčná banka FN Hradec Králové Od roku 1993 mateřské mléko hrazeno pojištovnou v omezených indikacích Použití limitováno na neonatologická centra V roce 1996 se banka přemístila do nových přísně oddělených prostor - finanční podpora MZ ČR Od roku 2000 postupně zaváděn systém analýzy rizika a kritických bodů - zavedeno rychlé zchlazení Technologie splňuje podmínky vyhlášek MZ ČR

Mléčná banka FN Hradec Králové Omezení indikací pojišťovnou vedlo ke snížené produkci - menší balení (100 nebo 50 ml) odpovídají potřebám neonatologických center Značný podíl mléka pochází od matek, jejichž děti jsou hospitalizovány (buď pro vlastní dítě nebo i pro ostatní) Podmínky zpracování v bance pro obě kategorie stejné Příjem a spotřeba mléka v rovnováze

Mléčná banka FN Hradec Králové a mléčné banky v ČR V současnosti jedna z 5 bank uvedených na internetu: Česká Lípa, České Budějovice, Most, Praha-ÚPMD, Podolí Další pracoviště mají statut tzv. sběren Produkt musí v obou případech odpovídat požadavkům vyhlášky MZ ČR Každoročně se účastníme schůzky představitelů mléčných bank

Mléčné banky v Evropě a ve světě Velká Británie, Francie, Itálie - národní asociace mléčných bank Mléčné banky četné ve Skandinávii USA – Asociace mléčných bank

Diagram výrobního procesu Odběr mléka od dárkyně nebo matky Transport mléka do banky Příjem mléka v bance Pasterace mléka Chlazení mléka Rychlé zmrazení Skladování –18°C

Dárcovství a sběr mateřského mléka Dobrovolné s informovaným souhlasem matky nebo dárkyně Dárkyně:nezdanitelný příspěvek na stravu Serologické testy: HIV, HBsAg, HCV, u všech matek a dárkyň Mléko odstříkáváno do 250 ml sterilizovaných lahví, skladováno při +4°C nebo zmrazeno Před zahájením dárcovství - bakteriologické vyšetření vzorku mléka K dodávce přikládáno prohlášení dárkyně

Distribuce a použití mléka z banky Distribuce na pediatrická oddělení ve zmrazeném stavu v izolovaných boxech Skladování na odděleních v malých mrazničkách (teplota –18°C nebo nižší) Rychlé rozmrazení, aplikace gastrickou sondou do 1 hodiny K dispozici 4 produkty (balení 50 a 100 ml) cena 1 balení cca 110 Kč Náklady na banku za rok cca 1,7 milionu Kč

Výdej mléka 2004 – Dětská klinika FNHK Odd. 100 M 50 M 100 D 50 D Celk. l Nov. 10 117 514 632 89,9 ON 582 142 1682 734 291,2 JIP 4418 2552 2547 855 866,9 JIP VD 28 1,4 Koj. 18 122 14,0 Celk. 3 501 2 015 3 690 1 594 1 263,4

Výdej mléka mimo Fakultní nemocnici -2004 Odd. nem. 100M 50M 100D 50D Celk. l Jičín 1 45 2 413 23,2 Opočno 35 135 7 17,4 Pardubice 12 3,5 Svitavy 30 9 Turnov 5 2,0 Samoplátci 0,5 Celkem 41 184 504 50,0

Systém analýzy rizika a kritických bodů Původně používán v USA při výrobě potravin pro kosmonautiku Obecné zavedení v USA vedlo k 16% snížení incidence chorob ze závadných potravin V Evropské unii platí od roku 2000 V ČR povinný pro všechny výrobce pokrmů Ve FN Hradec Králové zaváděn ve spolupráci s VÚP Praha Plnění pravidelně kontrolováno

Analýza nebezpečí Fyzikální – hlavně střepy z vratných skleněných obalů Chemické - cizorodé látky akumulované v těle dárkyně – těžké kovy, PCB, dusičnany, pesticidy Léky – přerušení dárcovství Biologické, resp. mikrobiologické - hlavní nebezpečí ovlivnitelné technologií

Analýza mikrobiálního nebezpečí Vstupní kontrola Mezioperační kontrola Výstupní kontrola Použití prediktivní mikrobiologie - Food Micromodel (Leatherhead, Velká Británie) Podpora granty: GAČR 101/02/0649, Nár. program výzkumu č. 1B44040

Hlavní kritické body pro mikrobiální nebezpečí 1. Pasterizace 2. Manipulace s pasterizovaným a zchlazeným mlékem v laminárním boxu při +15°C 3. Rychlé zmrazení 4. Rozmrazení a ohřátí před použitím K predikci růstu mikroorganismů použit Food MicroModel

Pasterizace, rychlé zchlazení a zmrazení a skladování mateřského mléka Mléko se pasterizuje ve 250 ml lahvích při 62,5 °C 20 minut (měřeno v kontrolní lahvi) Rychlé zchlazení na +15°C v chladicí sekci pasterizačního zařízení (vodní lázeň +2°C) nebo v šokéru

Mikrobiologická kontrola při výrobním procesu Kvantitativní vstupní - použití kritérií Pařížské mléčné banky (Lactarium de Paris, France): Celkový počet kolonií – méně než 106 v 1 ml mléka St. aureus – méně než 104 v 1 ml mléka Mezioperační kontrola po pasterizaci - kvalitativní – žádný růst (vlastní SOP) Výstupní kontrola - kvantitativní – kritéria vyřazení podle vyhlášky MZ ČR

Četnost nálezů v nepasterizovaném mléce u 100 žen Koagulázoneg. stafylokoky 73 88 St. aureus 15 8 Alfa hem. streptokok 4 1 Enterokok 5 Enterobacter 18 Ostatní koliformní 7

Kvanititativní nálezy v nepasterizovaném mléce Vyšetřeno mléko od 160 žen Nález pod mezí detekce (1 CFU/ml) u 9 žen Pozitivní nález u 151 žen Nejčastější Staphylococcus epidermidis u 134 žen

Rozložení kvantitativních nálezů u St. epidermidis

Maximální kvantitativní nálezy v nepasterizovaném mléce Mikrob Max. CFU/ml Četnost max. koncentrace St. epidermidis 106 28 St. aureus 1 Enterococcus Str. alfa hemolyticus 103 Koliformní 4

Inaktivace mikroorganismů vypočtená s použitím Food Micro-Modelu pro teoretickou pasterizační historii, aktivitu vody 0.989 a pH 6.8

Výpočet koeficientů inaktivace vybraných mikroorganismů během šetrné pasterizace

Kritéria podle vyhlášky MZ ČR-pasterizované mléko Mikroorganismus Maximální hodnota CFU/ml Celkový počet 103 Koliformní 50 E. coli méně než 50 Salmonella 0 v 50 ml Koagulázopoz. stafylokoky Bacillus cereus Kvasinky

Dodatečná frekvence vyřazení z důvodu výsledků výstupní kontroly (kritéria podle vyhlášky MZ ČR)

Vliv změn technologie a metod kontroly na procento vyřazení mléka

Prediktivní mikrobiologie Metoda, která umožňuje kvantifikovat riziko produktů, jejichž vlastnosti se mění v čase Znalost: pH, aktivity vody, teploty, druhu mikroba Růstové modely pro mikroby vyskytující se v potravinách V rámci grantu vypracován růstový model pro Enterococcus faecium

Prediktivní mikrobiologie Aplikace na technologické kroky před zmrazením - skladování mléka v kapalném stavu před pasterizací Rozplňování mléka po pasterizaci do distribučních lahviček Aplikace na skladování pasterizovaného mléka v kapalném stavu

Prediktivní mikrobiologie – chlazené mléko U chlazených produktů předepsána teplota +4°C V praxi vždy určité rozmezí teplot – to je nutno určit validací konkrétního chladicího zařízení Získaná data - mezní teploty se pak mohou použít pro predikci růstu mikrobů

Teplotní podmínky v chladničce s nucenou cirkulací – výsledky validace Pracovní meze (°C) Alarmové meze (°C) Farmaceutická chladicí skříň +3.2 až +7.2 +2.2 až +8.2 Kritéria přijatelnosti +2 až +8 -

Stanovení výchozí maximální koncentrace St Stanovení výchozí maximální koncentrace St. aureus bezprostředně po odběru z normy za 24 hodin 104 CFU/ml Norma v čase 0 (logCFU/ml) 7,5 °C 9°C 11°C Bez lag fáze 3,7026 3,5930 3,2831 S lag fází 3,999 3,8997 3,694

Prediktivní mikrobiologie -chlazené pasterizované mléko Chlazené pasterizované mléko musí vyhovovat kritériím stanoveným vyhláškou po celou dobu skladování Norma počítá s maximálním skladováním po dobu 48 hodin Ze zjištěných dat jsme stanovili výchozí normu bezprostředně po pasterizaci pro: St aureus, E. coli a B. cereus

Stanovení výchozí normy pro St Stanovení výchozí normy pro St. aureus – povolená koncentrace za 48 hodin 50 CFU/ml CFU/ml v čase 5,7°C 9°C 11°C 0 hodin 12,5 5,5 méně než 1 2 hodiny 1,1

Stanovení výchozí normy pro E Stanovení výchozí normy pro E.coli - povolená koncentrace za 48 hodin 50 CFU/ml CFU/ml v čase 10°C 11°C 2,7 1,1

Stanovení výchozí normy pro B Stanovení výchozí normy pro B. cereus - povolená koncentrace za 48 hodin 50 CFU/ml CFU/ml v čase 5,7°C 9°C 11°C 0 hodin 6,2 méně než 1 12 hodin 1,0 24 hodin

Možnosti mezinárodní spolupráce mléčných bank Iniciativa v rámci Evropské unie Možnosti standardizace používaných metod: - kritéria pro dárcovství - metody zpracování a kontroly produktu Výzkum vlivu používaných metod zpracování na kvalitu mléka Výzkum vlivu výživy mateřským mlékem na zdravotní stav dětí Předloženo Evropské komisi v r. 2006, zájem z 11 zemí

Závěry Technologie zpracování mateřského mléka zavedená v mléčné bance FN Hradec Králové v letech 2000-2003 odpovídá požadavkům vyhlášek MZ ČR Zavedení systému analýzy rizika a kritických bodů vedlo ke snížení procenta vyřazovaného mléka Metoda prediktivní mikrobiologie potvrdila výhody konzervace mateřského mléka zmrazením Vypracované metodiky lze použít i na jiných pracovištích k ověření bezpečnosti konkrétní používané technologie