K čemu slouží Výbor regionů?  Zapojuje místní a regionální orgány do tvorby právních předpisů EU (70 % předpisů EU se provádí na místní či regionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Nová směrnice o energetické účinnosti
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
OSN OSN= organizace spojených národů
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
EU a Česká republika Instituce EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Nástroj změny v místním prostředí
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
OMC Pracovní expertní skupina
Evropská unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
EU.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Obce a regiony ve sjednocující se Evropě. Význam obcí a regionů v současné Evropě státy delegujívýznamné kompetence na nadnárodní sdružení na územní samosprávné.
Konference „ČR a budoucnost kohezní politiky”. MUDr. Luděk Sefzig Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Welcome to the Committee of the Regions European Union LT HU MT NL PL PT SK SL FI SV BG RO Regionsudvalget CS DA DE ET EL EN FR IT LV ES Comité de las.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NATO Severoatlantická aliance.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

K čemu slouží Výbor regionů?  Zapojuje místní a regionální orgány do tvorby právních předpisů EU (70 % předpisů EU se provádí na místní či regionální úrovni).  Přibližuje Evropu občanům a podporuje kulturu subsidiarity.  Je místem setkání, kde regiony a obce mohou sdílet osvědčené postupy a zapojit se do dialogu s evropskými institucemi.

Výbor regionů Politické shromáždění Evropské unie zastupující místní a regionální orgány Zřízen Maastrichtskou smlouvou (1993) 353 členů (regionální a místní zástupci) První plenární zasedání v březnu plenárních zasedání ročně 6 tematických komisí a 1 Komise pro rozpočet a administrativu 28 národních delegací 5 politické skupiny

Významná data VR je zřízen Maastrichtskou smlouvou První plenární zasedání v Bruselu Počet členů VR se po rozšíření EU na 15 členských států zvyšuje ze 189 na Amsterdamská smlouva posiluje úlohu VR rozšířením oblasti povinných konzultací a umožňuje Evropskému parlamentu podat žádost o vypracování stanoviska Niceská smlouva stanovuje, že členové VR musejí mít volební mandát nebo musejí být politicky odpovědní Počet členů VR se po rozšíření EU na 25 členských států zvyšuje z 222 na Počet členů VR se po rozšíření EU na 27 členských států zvyšuje z 317 na Lisabonská smlouva posiluje postavení a politickou úlohu VR Počet členů VR se po rozšíření EU na 28 členských států zvyšuje z 344 na 353

Výbor regionů a Lisabonská smlouva Soudní dvůr má pravomoc rozhodovat o žalobách podaných Výborem regionů na ochranu jeho práv. VR má možnost podávat žaloby týkající se porušení zásady subsidiarity některým legislativním aktem. Smlouva rozšiřuje oblast konzultací. Prodloužení funkčního období členů ze 4 na 5 let.

NÁVRH SPOLUROZHODOVÁNÍ KONZULTACE Evropská komiseEvropský parlamentRada EU ROZHODNUTÍ Evropský hospodářský a sociální výbor

Politické oblasti Konzultace Výboru regionů je povinná v následujících politických oblastech: Hospodářská, sociální a územní soudržnost Vzdělávání a mládež Kultura Veřejné zdraví Transevropské sítě Doprava Sport Zaměstnanost Sociální politika Životní prostředí Odborná příprava Energetika Změna klimatu Strukturální fondy Evropský fond pro regionální rozvoj

Členové VR a jejich jmenování 353 členů (plus 353 náhradníků) od 1. července 2013 Francie, Itálie, Německo a Spojené království Polsko a Španělsko Rumunsko……………………………………………………… Belgie, Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko a Švédsko….. Dánsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Litva a Slovensko.…. Estonsko, Lotyšsko a Slovinsko…………..……………….…. Kypr a Lucembursko…….………………….……………….…… Malta………………………………………….…………...…….… zástupci místních a regionálních orgánů navržení členskými státy formálně jmenováni Radou EU pětileté obnovitelné funkční období 6 plenárních zasedání ročně a přijetí přibližně 60 stanovisek

Organizace Výboru regionů předseda/ předsedkyně generální tajemník sekretariát generálního tajemníka komise EDUC+CIVEX komise ECOS+COTER komise NAT+ENVE Koordinace, monitorování atd. Obecná administrativa Pracovní podmínky, práva, odb. příprava Nábor zaměstnanců, kariéra Rozpočet, finance Registrace, členové, nár. delegace atd. Vnitřní služby Právní služby Administrativa, rozpočet, publikace Akce, fóra, OPEN DAYS Tisk, vnitřní a vnější komunikace ARLEM, decentralizovaná spol. Sítě, platformy pro monitorování Prognózy, studie atd. Administrativa Služby pro členy a registrace Poradní činnost Komunikace, tisk a akce Horizontální politiky a sítě Oddělení vnitřního auditu sekretariáty politických skupin sekretariát předsedy předsednictvo Společné služby Překlad Společné služby Logistika

63 č lenů, jejichž počet za členský stát odpovídá národní a politické rovnováze: předseda a první místopředseda 1 místopředseda za každý členský stát 5 předsedové politických skupin 28 dalších členů. Organizace činnosti VR: schází se osmkrát do roka připravuje program jednání plenárních zasedání sestavuje politický program Výboru přiděluje stanoviska komisím rozhoduje o stanoviscích z vlastní iniciativy. Předsednictvo

Politické skupiny VR umožňují nadnárodní myšlení a jednání spojují politické skupiny různých institucí EU a členských států naplňují mandát VR jako politické a demokraticky legitimní instituce

Politické skupiny SES Strana evropských socialistů EA Evropská aliance ELS Evropská lidová strana ALDE Aliance liberálů a demokratů pro Evropu SES ALDE EA NEZAŘAZENÍ ELS EKR Skupina Evropských konzervativců a reformistů EKR

Poradní činnost: stanoviska VR k legislativním návrhům Plánování a příprava stanovisek VR – 60–70 ročně – k legislativním aktům EU každý rok pro 6 komisí VR Zapojení orgánů EU do tematických diskusí Sběr informací od expertů a zainteresovaných subjektů (konference, semináře) Monitorování legislativních aktů a dopadu stanovisek VR

Rozpočet EU na období 2014–2020: postoje regionů a měst Koncem roku 2012/počátkem roku 2013 EU přijme nový víceletý finanční rámec na období 2014–2020. VR ve stanovisku z prosince 2011 prohlásil, že navrhovaná výše finančních prostředků by měla být chápána jako naprosté minimum potřebné ke splnění náročných cílů EU, na nichž se členské státy dohodly ve Smlouvě a ve strategii Evropa Podpořil zavedení nového systému vlastních zdrojů včetně daně z finančních transakcí. VR rovněž důrazně připomněl svůj hluboký nesouhlas s jakoukoli formou makroekonomické podmíněnosti a navrhl naopak uzavření formální dohody o partnerství daného členského státu s jeho místními a regionálními orgány jako zvláštní podmínky ex ante pro vyplácení prostředků ze strukturálních fondů EU.

Komunikace o regionální a místní Evropě Komunikace s tiskem, televizemi a regionálními a místními orgány Evropy prostřednictvím zpravodajů, internetu a audiovizuálních médií Organizace přibližně 200 konferencí ročně (Evropský týden regionů a měst, summity VR, EuroPCom; spolupořádání a pořádání přibližně 120 konferencí s orgány EU, zastoupeními regionů a sdruženími) za účasti zainteresovaných subjektů 600 skupin návštěvníků každý rok, celkem účastníků Příprava publikací ve všech jazycích EU

Evropský týden regionů a měst – OPEN DAYS Již 10 let VR spolu s Evropskou komisí pořádá OPEN DAYS – Evropský týden regionů a měst. 200 regionálních a místních orgánů, 200 regionů a měst, 100 seminářů, 6,000 účastníků a 600 řečníků činí z OPEN DAYS největší událost roku na téma regionálního a městského rozvoje. Kromě toho přibližně 350 místních akcí pod hlavičkou „Evropa v mém regionu/městě“ přináší diskusi z Bruselu na místní úroveň publiku čítajícímu na posluchačů ve více než 30 zemích.

Horizontální politiky, studie a sítě Monitorování několika průřezových priorit a příprava střednědobých a dlouhodobých politických vizí. Strategické plánování činnosti VR. Příprava 40 studií ročně a spolupráce s akademickými sítěmi. Sítě a platformy pro monitorování subsidiarity, strategie Evropa 2020, Pakt starostů a primátorů a evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS). Podpora zástupců Evropsko-středomořského shromáždění zástupců regionů a měst (ARLEM), Konference regionálních a místních orgánů zemí Východního partnerství (CORLEAP) a decentralizované rozvojové spolupráce.

Strategie Evropa 2020 – zapojení regionů a měst Platforma pro monitorování strategie Evropa 2020, sestávající z více než 150 regionů a měst ze všech členských států EU, je nástrojem pro místní a regionální orgány, který jim má zajistit zapojení do politického procesu a provádění strategie EU na podporu inteligentního a udržitelného růstu podporujícího začlenění v tomto desetiletí. Prostřednictvím schůzek regionálních a místních zástupců a expertů, konzultací a zpráv platforma zajišťuje lepší plnění cílů strategie Evropa 2020, zabývá se jejím vztahem k politice soudržnosti, monitoruje zapojení procesu správy strategie a podněcuje ke změnám. Kontakt

„Růst a zaměstnanost v regionech a městech EU – realizace strategie Evropa 2020 v praxi“ Plnění cílů strategie Evropa 2020 s regionálními a místními orgány Zajištění lepší „investiční“ úlohy regionálních a místních orgánů Probuzení zájmu občanů a diskuse o Evropě Rozvíjení územního rozměru ve vztazích EU s vnějšími partnery Posílení postavení VR v nové Evropě