1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institucionální rámec EU © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Na cestě k Lisabonské smlouvě …
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Základní škola Evropské unie
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D. Univerzita Hradec Králové
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
PRÁZDNINOVÝ TEST NEJEN NA CESTY PO EVROPĚ Na prázdniny pro vás redakce Evropských zpráv připravila vědomostní test. Každý týden budeme uveřejňovat 10 otázek,
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Participace občanů v Evropské unii Problémy demokratického vládnutí.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Kontrola veřejné správy
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
TEST 17. POLITOLOGIE
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Evropská unie - instituce
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Společná obchodní politika EU
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Společné a koordinované politiky EU
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.

2 Lisabonská smlouva historické pozadí produkt dlouhodobého reformního procesu, jehož kořeny leží už někde v 90. letech, kdy se debatuje o tom, jaký bude dopad masivního rozšíření EU o země SVE na rozhodovací proces EU 1997 (1999) Amsterdamská smlouva 2001 (2003) Niceská smlouva –obě smlouvy přinesly změny v primárním právu, ale ty jsou obecně považované za nedostatečné 2001 Deklarace o budoucnosti Evropy (Laekenská deklarace) –vyzývá k pokračování v institucionálních reformách –reformy by měly směřovat k demokratičtější, průhlednější a efektivnější EU

3 3 Cesta k Lisabonsk é smlouvě? Smlouva z Nice – nutn á revizi institucí EU  Laekenská deklarace – problémy EU = demokracie a výkonnost  Konvent o budoucnosti Evropy  Smlouva o Ústavě pro Evropu  Reformní (Lisabonská) smlouva

4 EVROPSKÝ PARLAMENT

5 Evropský parlament I Pravomoci –Legislativní (v řadě oblastí rozhoduje spolu s Radou) –Rozpočtová (schvaluje rozpočet EU a může nově měnit i jeho jednotlivé položky) –Kontrolní (kontroluje Komisi) –Politická pravomoc –Role EP v otázce vystoupení členského státu z EU –Ochrana občanů EU

6 Evropský parlament II nadnárodní instituce jediný přímo volený orgán EU (volby od roku 1979) volební období 5 let 736 evropských poslanců (do roku 2014 má EP dočasně 754 poslanců, protože poslední volny probíhaly ještě podle smlouvy z Nice) orgány –předsednictvo (současný předseda Jerzy Buzek) –parlamentní výbory –konference předsedů –politické skupiny (obdoba parlamentních klubů) od roku 1989 posilování pravice

7 EP a Lisabonská smlouva Evropský parlament: –posílení jeho role při přijímání evropských norem –definován „řádný legislativní postup“ –posílení v oblasti kontroly rozpočtu: nejenom že schvaluje rozpočet jako celek, ale může zasahovat i do jednotlivých položek

8 Rozšíření procedury spolurozhodování Lisabonskou smlouvou dojde k výraznému přesunu oblastí a politik EU do režimu řádného legislativního postupu, tedy procedury spolurozhodování, kde Evropský parlament vystupuje jako rovnocenný partner Rady EU. Výrazné posílení role Evropského parlamentu, a to především v jeho zákonodárné pravomoci.

9 Oblasti, kde se rozšiřuje pravomoc Evropského parlamentu oblast justiční spolupráce v trestních věcech a policejní spolupráce provádění společné zemědělské politiky volný pohyb osob vízová politika a přistěhovalecká politika přijímání některých opatření hospodářské a měnové politiky doprava, strukturální fondy, společná obchodní politika zdroj: Pítrová a kol.: Analýza dopadů Lisabonské smlouvy

10 Posílení rozpočtové pravomoci EP spolurozhoduje o všech typech výdajů (doposud EP nemohl vstupovat do rozhodování o povinných výdajích unijního rozpočtu) EP tak může potencionálně ovlivňovat jakoukoliv politiku a aktivitu, která si vynucuje výdaje z rozpočtu EU

11 Je EP skutečným parlamentem? národní politické strany hrají v EP důležitější roli než politické skupiny, význam evr. pol. stran je mizivý politická odpovědnost EP (a jednotlivých politických skupin) je slabá, vítěz voleb nesestavuje Komisi neexistuje tradiční dělení vládnoucí strana - opozice

12 Jsou volby do EP skutečně evropské? národní strany sestavují kandidátní listiny voliči volí národní politické strany (evropské pol. strany nemohou kandidovat) neprobíhají celoevropské kampaně

13 Složení Evropského parlamentu po volbách 2009

14 Účast na plenárních zasedáních

15 Příklon k národním pozicím

16 Loajalita českých národních stran evropským politickým skupinám

17 Aktivity českých europoslanců – 1.

18 Aktivity čes. europoslanců – 2.

19 Aktivity čes. europoslanců – 3.