Jsem zemědělec a potřebuji podpořit… Seminář 8. září 2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
WTO World Trade Organisation
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
Jaká je budoucnost SZP po roce 2013?
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Proč CAP? Strategicko politické důvody (soběstačnost 85%) Zájem na rovnoměrném osídlení Ochrana drobných zemědělců Stabilita cen primárních surovin je.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Společná zemědělská politika Michal Částek. Historie SZP SZP zakotvena v zakladatelských smlouvách – Smlouva o EHS Sektor získal po druhé světové válce-
Společná zemědělská politika EU
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
FONDY EU Programové období
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Společná zemědělská politika ES/EU Představení problematiky; vývoj a reformy SZP 21. září 2009.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
ZEMĚDĚLSKÉ DOTACE OD VSTUPU DO EU PO SOUČASNOST. Platební agentura SZIF zprostředkovává finanční podporu z EU a národních zdrojů. Jedná se o následující.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

Jsem zemědělec a potřebuji podpořit… Seminář 8. září 2010 Ing. Tereza Svačinová Katerda západoevrospkých studií IMS FSV UK Email: tsvacinova@fsv.cuni.cz

Obsah prezentace Specifika agrárního trhu Některé důvody vzniku Společné zemědělské politiky (dále jen SZP) Proč je SZP tak kontroverzní politika? Stručné seznámení s problematikou SZP. Základní principy a regulační mechanismy SZP Kompenzační platby Přehled možných dotací pro ČR Vize českého zemědělství Shrnutí a budoucnost SZP

Specifika agrárního sektoru Proč je třeba ho finančně podporovat? závislost na přírodních podmínkách nevýhodné postavení producentů biologický charakter výroby ekologie a krajinotvorba specifický produkt a omezená skladovatelnost nesoulad výrobního procesu s požadavky trhu nesoulad nákladů a výnosů rostoucí požadavky na kvalitu

Další důvody vzniku SZP historicko - politické, strategické, konkurenční důvody Po válce - Evropa dovozce potravin, - srovnání s USA nelichotivé, - evropské zemědělství neefektivní ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Pro zajímavost pár čísel: EHS - 17,5 mil. zemědělců, 65 mil. ha, živilo 150 mil. lidí USA - 4 mil zemědělců, 400 mil. hektarů, živilo 200 milionů lidí.

Stručné seznámení s problematikou SZP Proč je SZP tak kontroverzní politika? vysoké výdaje do agrárního sektoru přibližně 55 miliard EUR ročně = 40 % z rozpočtu EU (zdroj:Evropská Komise, 2010) Rozdílná významnost agrárního sektoru (AS) v členských zemích (ČZ) – podíl zemědělství na HDP Odlišné podmínky pro zemědělství a úroveň agrárního sektoru v ČZ Ale pozor!!! SZP nejsou jen zemědělští producenti, ale též celý zpracovatelský průmysl!!!

Cíle SZP Vymezeny v Římských smlouvách (1957), zejména čl. 39, odstavec 1. Zvýšení produktivity práce v zemědělství Zajištění životní úrovně zemědělcům - tzv. příjmová parita Stabilizace zemědělských trhů Zajištění plynulého zásobování Zajištění dodávek potravin spotřebitelům a zemědělských surovin zpracovatelům za rozumné ceny

Vytvoření SZP a její realizace v počátcích SZP – komunitární charakter tj. všechny pravomoci a jednání na úroveň Společenství Klady - ↑ objem produkce, z importéra exportér, rozvoj AS, stabilizace ekonomické situace na venkově, ↑ životní úrovně zemědělců Zápory - rostoucí finanční náročnost, pěstitelské a chovatelské postupy nešetrné k ŽP Problémem bylo, že se některé cíle SZP navzájem trochu vylučovaly!!!

Základní principy SZP Princip jednotného společného trhu – v rámci EU volný pohyb produktů, tj. stejná možnost uplatnění, stejné podmínky pro všechny, jednotná legislativa, jednotná pravidla v rámci každé Společné organizace trhu (SOT) Princip komunitární preference – přednostní odběr výrobků z EU, toto pravidlo má chránit před levnými dovozy Princip finanční solidarity – rozložení nákladů na SZP rovnoměrně na všechny členské země

Regulační mechanismy SZP Cenové regulace Produkční kvóty Zvláštní prémie Regulace zahraničního obchodu (např. vývozní subvence) KOMPENZAČNÍ PLATBY Společné tržní organizace (STO) O regulačních opatřeních, cenách, přímých platbách atd. informuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

Kompenzační platby Hrají dnes klíčovou roli Významná položka zemědělské části rozpočtu Rozlišujeme tři druhy kompenzačních plateb: Přímé platby (Direct payments) – kompenzují snižování cen Kompenzační platby za produkci ve znevýhodněných oblastech (LFA – Less Favoured Areas) Platby zemědělcům za agroenvironmentální opatření (Agri-environment measures)

Přímé platby - vývoj Cíl: zajistit zemědělcům dostatečný příjem, jak se postupně snižují ostatní regulační opatření 1. typ PP - vázán k produkci Důsledky: nadprodukci, nešetrné k ŽP (intenzivní způsob hospodaření) zemědělci kladli důraz na kvantitu a ne na kvalitu 2. typ PP - vázán k zemědělské ploše (zaveden reformou z r. 2003) Výhody: platby na hektar už nemotivují zemědělce ke zvyšování produkce, šetrný k ŽP a tedy i větší bezpečnost potravin, umožňuje zemědělcům větší svobodu výběru plodin, stejná podpora na cokoli

Jak platby fungují v praxi? Platby SPS (Single Payment Scheme, jednotná platba na farmu) - platí pro staré členské země + Slovinsko a Malta Aby mohl zemědělec získat přímou platbu, musí mu být vyměřen finanční nárok, ten se vypočítá: buď podle přímých plateb obdržených v referenčním období 2000 -2002 nebo podle počtu způsobilých hektarů v majetku zemědělce během prvního roku fungování režimu jednotné platby na farmu

Jak platby fungují v praxi? Platby SAPS (Single Area Payment Scheme,jednotná platba na plochu) využívají nové členské země, které přistoupily v roce 2004 a 2007 SAPS ve formě jednotné platby na hektar se stanovují jednou ročně výpočtem podle tohoto vzorce: Roční finanční rámec daného státu -------------------------------------------------------------- Zemědělská plocha daného státu k 30.6. 2003 Pozn. Postupně dochází k procentuálnímu navyšování finančního rámce, jak se přibližujeme k roku 2013, kdy má dojít k vyrovnání úrovně dotací. Pro představu: v období od 1.12. 2008 do 30.6. 2009 byla stanovena výše jednotné platby na plochu pro ČR – 3 072,70 Kč/ha

Jak platby fungují v praxi? „cross- compliance“ Podmínkou získání přímých plateb pro staré členské státy je dodržování zásady „cross- compliance“ (křížový soulad) - zavedena reformou z r. 2003 - čerpání plateb je podmíněno ochranou ŽP, péčí o zvířata nebo například respektováním požadavků na kvalitu a nezávadnost potravin Nové členské státy jsou dočasně osvobozeny od povinného plnění všech požadavků.

Jak platby fungují v praxi? Doplňkové platby Na některé plodiny jsou k platbám SAPS připláceny ještě tzv.doplňkové platby neboli Top-Up platby. Národní doplňkové platby byly v roce 2007 v ČR poskytnuty například na: len na vlákno (3843 Kč/ha), chmel (6430 Kč/ha), přežvýkavce a další. !!! Top-Up platby jsou vypláceny až po přiznání dotace SAPS, jinak není nárok ani na Top-Up!!!

Zhodnocení kompenzačních plateb Klady LFA plateb - horké oblasti – nejsou eroze Klady plateb na plochu - požáry v Řecku povodně ČR úroda zničena, ale dotace stejně dostali

Dlouhodobý vývoj prostředků vynakládaných na zemědělský sektor

Přehled dotací pro ČR Dobíhající a ukončené dotace: Dotace podle nařízení vlády č. 505/2000 Sb. ( k podpoře mimoprodukčních funkcí zemědělství, udržování krajiny, LFA oblasti atd.) Energetické plodiny (Podpora ve výši 45 € / ha a rok pro plochy oseté energetickými plodinami do maximální garantované plochy 2 000 000 ha v rámci celé EU – tzv. uhlíkový kredit) Horizontální plán rozvoje venkova 2004 - 2006 Operační program Zemědělství 2004 - 2006 LEADER ČR SAPARD Od období let 2004 – 2009 dostali čeští zemědělci přibližně 150 mld. Kč v dotacích, z toho: Přímé platby – cca 97 mld. Kč Rozvoj venkova – cca 38 mld Kč Tržní opatření – cca 13 mld Kč

Přehled možných dotací pro ČR Současné dotace: Přímé platby Program rozvoje venkova ČR na období 2007 - 2013 Operační program Rybářství na období 2007 - 2013 Dotace v rámci Společné organizace trhu Národní dotace Podpůrný a garanční lesnický fond OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství (RVMZ) (navazuje na SAPARD) Seznam příjemců dotací dostupný na: http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/spd

Jednotná žádost o dotace Od 12. dubna 2010 - možné podávat tzv. Jednotné žádosti, která může obsahovat žádosti o dotaci pro následující opatření: jednotná platba na plochu (SAPS), národní doplňkové platby k jednotné platbě na plochu (Top-Up), oddělená platba za cukr (SSP) (kompenzace snížení garantované ceny cukrové řepy) platba na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka (dojnice), oddělená platba za rajčata (STP) (pouze rajčata určena ke zpracování) platby v rámci méně příznivých oblastí (LFA), agroenvironmentální opatření (AEO), platby v rámci oblastí Natura 2000 na zemědělské půdě.

Budoucnost českého zemědělství - vize po roce 2010 Bývalý ministr Šebesta zřídil v prosinci 2009 skupinu pro strategické otázky. 12 pracovních týmů vedených koordinátory z Mze V týmech odborníci vládních i nevládních zemědělských organizací, z akademické sféry, zástupci regionů, politické reprezentace atd. 27. května 2010 vyšel dokument s názvem Vize českého zemědělství po roce 2010 Volně ke stažení na stránkách Mze: http://eagri.cz/public/eagri/file/56419/VIZE.pdf

Budoucnost českého zemědělství - některé vybrané cíle Kampaň za účelem zvýšit zájem o regionální produkty – např.farmářské trhy – velký potenciál do budoucna Vhodně vyvážit produkční a mimoprodukční funkce zemědělství Vyjasnit na národní úrovni kompetence v oblasti rozvoje venkova Zvýšit a udržet míru zaměstnanosti ve venkovských oblastech Zvýšit podíl českých potravin na tuzemském trhu Posílit propagaci a marketing kvalitních českých výrobků Zvýšit podíl obhospodařovávané půdy ve vlastnictví českých zemědělců

Shrnutí a budoucnost SZP SZP – komplikovaná politika, zájmy ČZ odlišné, občas protichůdné, těžké sjednotit pravidla, aby vyhovovala všem! Rozvoj venkova a ochrana ŽP nabývají stále většího významu, ale POZOR!!! nezapomenout také na základní cíle SZP jako zajistit stabilní zemědělské trhy, omezit výkyvy cen, zajistit stabilní příjmy zemědělcům a dostatek kvalitních a nezávadných potravin spotřebitelům! Velké změny SZP nelze očekávat především díky silnému vlivu zájmových skupin na instituce EU (COPA-COGECA atd.) Přijetí Lisabonské smlouvy – Evropský parlament z konzultační role do role spolurozhodovací Nový komisař pro zemědělství Dacian Ciolios je rumunské národnosti a tedy dobře ví, jaký je stav agrárního sektoru v nových členských zemích, mimo jiné slíbil, že se zasadí o srovnání úrovně dotací

Doporučení pro SZP Nadále posilovat zemědělství a jeho konkurenceschopnost Udržovat stabilní úroveň cen Snížit náklady na SZP Srovnat úroveň dotací Častější revize a reformy SZP Pozor na odklon od produkce Věnovat pozornost také situaci vně EU Zlepšit informovanost a vzdělanost o SZP u široké veřejnosti

Děkuji za pozornost