Současný vývoj a možnosti pozitivní psychologie v ČR Alena Slezáčková Sympózium o pozitivní psychologii Praha, 29.6.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Pozitivní psychologie: cenná inspirace pro práci s ohroženou mládeží
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
Vymezení a funkce volného času
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
Pedagogika volného času (VČ)
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Etická výchova a Finanční gramotnost
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekt Asistentky v předškolní péči Marcela Machačková Osobní výpověď o absolvování kurzu a praxi v obecních MŠ.
Emoce (city).
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Výstupy z Úvodního semináře
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Zdravá škola.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Duševní zdraví a psychohygiena
Průřezová témata.
Strachy v období rané adolescence
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pozitivní psychologie
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
„Násilí věc (ne)veřejná“ představení projektu konference k průběhu implementace EHP a NF, Praha Nositel projektuSPONDEA, o.p.s. Poskytovatel komplexu služeb.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika jako vědecká disciplína
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Vymezení a funkce volného času
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Současný vývoj a možnosti pozitivní psychologie v ČR Alena Slezáčková Sympózium o pozitivní psychologii Praha,

Pozitivní psychologie je: Aktuální proud v současné psychologii zabývající se kladnými stránkami osobnosti člověka a společnosti. Studuje: pozitivní individuální vlastnosti a rysy: optimismus, nezdolnost, svědomitost, smysl pro humor,… pozitivní prožívání: radost, štěstí, vděčnost, naděje, plynutí „flow“,… pozitivně fungující společenství a instituce: rodina, škola, organizace,… Aktuální témata pozitivní psychologie: štěstí a smysluplnost charakter silné stránky (human strengths)

Pozitivní psychologie není: způsob „pozitivního myšlení“, vyzývající k nasazení „růžových brýlí“ výzva k ignorování negativních aspektů lidské existence, vyhýbání se náročným zkušenostem poskytovatelem zjednodušujících návodů, nabídek přímočarých cest ke štěstí a slibů o okamžitém úspěchu v praxi pozitivní psychologie nic nepředepisuje ani nevnucuje, formuluje pouze doporučení (na základě poznatků založených na empirických vědeckých studií)

Program pozitivní psychologie PP se snaží o: doplnění celkového obrazu psychiky o donedávna zanedbávaná pozitivní témata rozpracování dvou doplňujících se směrů v teorii i praxi (prevence negativních jevů a prožitků, podpora pozitivních fenoménů) vytvoření náplně pro výuku PP na VŠ podporu rozsáhlejšího empirického výzkumu v oblasti pozitivní psychologie v psychoterapii, poradenství a koučingu identifikovat a rozvíjet klientovy kladné vlastnosti a silné stránky

Pozitivní psychologie v ČR I. INSPIRACE A ZDROJE II. VÝZKUM III. VÝUKA IV. PRAXE V. MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE

Pozitivní psychologie v ČR I. INSPIRACE A ZDROJE psychologie zdraví: J. Křivohlavý, J. Mareš, V. Kebza, I. Šolcová, S. Hoskovcová, B. Koukola, V. Břicháček duševní hygiena: L. Míček, J. Křivohlavý psychologie osobnosti: V. Smékal, K. Balcar, M. Blatný klinická psychologie: M. Preiss psychologie sportu: V. Hošek psychologie náboženství: P. Říčan, V. Smékal, P.Halama, M. Stríženec výzkum osobní pohody a kvality života: M. Blatný, L. Osecká, J. Dosedlová, A. Slezáčková, D. Kováč

Pozitivní psychologie v ČR II. VÝZKUM Psychologický ústav Akademie věd ČR: výzkum osobní pohody, kvality života, resilience, posttraumatického rozvoje, silných stránek charakteru,... výzkum na VŠ: grantové projekty, diplomové práce z oblasti pozitivní psychologie (naděje, vděčnost, smysluplnost, PTR,...) ověření intervencí pozitivní psychologie: programy pro ohroženou mládež

oblast PTR počet osobprocent. zastoupení Mezilidské vztahy10287 % Hierarchie hodnot, úcta k životu8573 % Sebepercepce, seberozvoj5144 % Spiritualita a víra3126 % Nové možnosti života1715 % Zdraví podporující chování2118 % Posttraumatický rozvoj u rodičů onkolog. nemocných dětí v kontextu pozit. psych. (Disertační práce – A. Slezáčková)

Kategorie pozitivní psychologie ve výpovědích respondentů Kategorie pozitivní psychologie ve výpovědích respondentů Láska, poznání: „Mám teď jiný pohled na dceru a větší lásku.“ Empatie, zlepšení vztahu: „Onemocnění dítěte naše manželství upevnilo, přineslo hlubší vnímání jednoho k druhému, větší souznění.“ Vděčnost: „Uvědomuji si dar života.“ „Mám vděčnější přístup k životu.“ Hodnoty: „Přehodnotili jsme celý náš dosavadní život.“ Spiritualita: „Pevněji si uvědomuji svoji úlohu v řádu stvoření.“

Poměr udávaných pozitiv a negativ více pozitiv než negativ uvádělo 74% respondentů (z počtu různých 103), tj. 65% ze všech zkoumaných osob. pozitivní důsledky a změny alespoň v jedné doméně PTR uvedlo 107 osob (91%). Využití výsledků v praxi: facilitace posttraumaticého rozvoje, podpora kladného prožívání (naděje, vděčnost, smysluplnost,...)

Pozitivní psychologie v ČR III. VÝUKA Na PsÚ FF MU volitelný předmět „Pozitivní psychologie“ - absolvovalo 173 studentů (od počátku r. 2008) Hodnocení studentů (zdroj: výsledky studentské ankety) celkem předmět absolvovalo:173 studentů respondentů v anketě: 93 (54%) hodnocení na škále 0-11 není vůbec zajímavý.....(.)...X. je velmi zajímavý Zajímavost předmětu: průměr 9,6.....(.)...X. Přínosnost předmětu: průměr 9,0.....(.)..X..

Pozitivní psychologie v ČR IV. PRAXE Aplikace poznatků pozitivní psychologie v: poradenství a psychoterapii výchově a vzdělávání zdravotnictví personalistice sociální práci a pomáhajících profesích sportu Význam vzájemného propojení, sdílení zkušeností a mezioborové spolupráce!

Centrum pozitivní psychologie v ČR Pracovní skupina pozitivní psychologie při ČMPS (od dubna 2010) Cíl: rozšiřovat povědomí o směru pozitivní psychologie v ČR, pořádat semináře a workshopy pozitivní psychologie a poskytovat konzultace pro diplomové a jiné práce tématicky související s danou oblastí. Všichni zájemci o spolupráci jsou vítáni!

Pozitivní psychologie v ČR V. MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE začlenění do Evropské společnosti pozitivní psychologie ENPP (5. Evropská konference PP, Kodaň ) spolupráce s mezinárodní asociací pozitivní psychologie IPPA zvané sympózium na 15. Evropské konferenci psychologie osobnosti (ECP 15, Brno ) účast na mezinárodním výzkumu osobní pohody (International Well-being Study, New Zealand)

Má pozitivní psychologie v ČR své místo a uplatnění? Má pozitivní psychologie v ČR své místo a uplatnění? Z výpovědí absolventů předmětu Pozitivní psychologie: “Mám pocit, že jsme se učili věci, které fakt každý využije a má šanci změnit svůj pohled na život i svoje chování.“ “Děkuji pozitivní psychologii za možnost introspektivně se zamyslet nad vlastními morálními kvalitami.“ “Absolvování i průběh konání kurzu pro mě byl výjimečným zážitkem. Téma silných stránek osobnosti ve mně podnítilo motivaci pro jejich pěstování a důvěru v to, že každý člověk je nositelem těchto silných stránek - lišíme se pouze v tom, do jaké míry je máme rozvinuty a jak jsme motivováni pro jejich pěstování.“

Děkuji za pozornost. Kontakt: