Kohezní politika a venkov 2014+

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Příprava krajů na programovací období Praha
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Koordinační výbory NSRR
Transkript prezentace:

Kohezní politika a venkov 2014+ RNDr.Josef Postránecký, Ministerstvo pro místní rozvoj

Balíček nových nařízení EK přijala návrh balíčku legislativních opatření dne 6. 10. 2011 Jednotlivými složkami balíčku jsou: Obecné nařízení, které stanoví společná ustanovení pro čerpání peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), Evropského sociálního fondu (ESF), Fondu soudržnosti (CF), Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a Evropského námořního a rybářského fondu (EMFF) Nařízení o ERDF Nařízení o ESF Nařízení o CF Nařízení Cíl Evropské územní spolupráce Novelizace nařízení o Evropských seskupeních pro územní spolupráci (ESÚS) 2

Novinky, které nařízení přinášejí Pět fondů se bude řídit v některých oblastech jedním souborem pravidel. EK vyjedná s členskými státy Smlouvy o partnerství. Ex-ante kondicionality (rámec provádění). Makroekonomické kondicionality. Nástroj k propojení Evropy (CEF). EK bude mít pravomoc požádat o revizi programů nebo pozastavit financování, pokud nebudou přijata nápravná opatření. Dojde ke zjednodušení a harmonizaci pravidel fondů. 3

Klíčové priority ČR pro vyjednávání o souboru nařízení ČR podporuje: adekvátně financovanou politiku soudržnosti strategický přístup k politice soudržnosti a její významný příspěvek k naplňování cílů Strategie Evropa 2020 zvýšení výkonnosti a efektivity politiky soudržnosti se zaměřením na prokazování jejich výsledků pro občany EU zachování Fondu soudržnosti jako osvědčeného a klíčového nástroje pro financování infrastruktury v méně vyspělých členských státech EU flexibilitu u pravidel pro rušení závazků při respektování řádného finančního řízení a finanční disciplíny geografickou flexibilitu zjednodušení procesů, snížení administrativní zátěže

Klíčové priority ČR pro vyjednávání o souboru nařízení ČR odmítá a vnímá jako rizikové: pojetí tematické koncentrace z pohledu EK vyčlenění prostředků Fondu soudržnosti do nového Nástroje k propojení Evropy pojetí dokumentu Smlouva o partnerství omezení způsobilosti DPH oproti současné praxi extenzívní výklad pravomocí EK v rámci výkonu přenesené pravomoci

Podpora lokálního rozvoje (čl. 28 – 31 Společného Nařízení čl Podpora lokálního rozvoje (čl. 28 – 31 Společného Nařízení čl.55-61 Nařízení k EAFRD) Strategie pro subregiony (metoda LEADER, založeno na MAS) Podpora z jednoho nebo více OP, Podpora z 1 nebo více fondů Přesně definuje obsah strategií i zodpovědnost MAS ČS musí definovat kritéria pro výběr lok. strategií Až 25% může jít na náklady na admin. a řízení 6 6

Příklad „multi-financování“ strategie místního rozvoje

Národní rozvojové priority pro období 2014+ Vláda ČR projednala materiál dne 31. srpna Vzala jej na vědomí svým usnesením č. 650/2011 Vláda také ustanovila Meziresortní koordinační skupinu pro budoucnost kohezní politiky (UV č. 645/2011) a schválila její Statut Národní rozvojové priority: zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky; rozvoj páteřní infrastruktury; zvýšení kvality a efektivnosti veřejné správy; podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví; integrovaný rozvoj území.

Rozpracování priorit do tematických okruhů Na základě usnesení vlády ze dne 31. srpna 2011 č. 650 má MMR mandát: rozpracovat národní rozvojové priority do úrovně vymezení budoucích operačních programů (s příslušnými resorty a MKS) – původně do dubna 2012,nyní stanoven konec června na základě rozhodnutí Vládní koordinační skupiny připravit a vyjednat Smlouvu o partnerství pro rozvoj a investice (která bude obsahovat operační programy) – průběžně, koordinovat přípravu budoucích programových dokumentů - průběžně.

Tematické okruhy – prvotní úvaha Efektivní trh práce – cíle: efektivní trh práce, vzdělávání, celoživotní učení, zvyšování kvalifikace, udržet zaměstnanost osob nad 55, zvýšit zaměstnanost žen s dětmi, aj. Funkční výzkumný a inovační systém – efektivní řízení aplikovaného výzkumu a vývoje, propojení poptávky podnikatelů s nabídkou VaV institucí, vznik nových technologických podniků, aj. Konkurenceschopné podniky – zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky s důrazem na aktivity ne přímo vázané na VaV, aj. Mobilita dostupnost, sítě, energetika – dobudování páteřních komunikací, dostupnost a udržitelná doprava, moderní technologie. Efektivní správa a instituce – zvýšení kvality státní správy a samosprávy, transparentnost, soudnictví. Integrovaný rozvoj území – posílení konkurenceschopnosti regionů (zdůraznění významu rozvojových pólů) a posilování územního principu/soudržnosti (zapojení venkovského prostoru). Boj s chudobou, inkluze, zdraví – řešení problémů vyloučených lokalit, dostupnost sociálních služeb, aj. Životní prostředí – snížení energetické náročnosti ekonomiky, budov, řešení vybraných problémů ochrany prostředí a přírody, aj.

Integrovaný rozvoj území Problémy Rostoucí diferenciace na všech reg.úrovních Nevyužitý rozvojový potenciál aglomerací Nevyužitý potenciál menších obcí Hrozba úpadku malých obcí   Cíle Posílení růstu aglomerací s důrazem na konkurenceschopnost Vyvážený rozvoj menších měst s důrazem na standardy veřejných služeb Selektivní opatření na úrovni mikroregionů Stabilizace a rozvoj venkova

Integrovaný rozvoj území Posílení regionální konkurenceschopnosti Posílení a koordinace vazeb mezi integrovaným rozvojem území a ostatními národními rozvojovými prioritami Modernizace regionální a místní dopravní infrastruktury Podpora využívání veřejné dopravy budováním potřebné infrastruktury,… Dobudování a posílení místní a regionální infrastruktury Podpora rozvoje cestovního ruchu…. Podpora územní soudržnosti Posílení a koordinace vazeb mezi městy a mezi městem a venkovem Podpora vzniku sociálních bytů, snižování energetické náročnosti domů pro bydlení Integrace sociálně vyloučených a ohrožených skupin obyvatelstva na místní úrovni Zlepšování kvality životního prostředí v území Ochrana přírodních zdrojů, přírody a krajiny Obnova a zlepšování kvality území s poškozenými životním pros. Preventivní opatření proti přírodním a antropogením rizikům v ohrožených územích Priorita „Inteligentní růst“ Stěžejní iniciativy: SI 1: Inovace v Unii SI 2: Mládež v pohybu SI 3: Digitální program pro Evropu. Integrované hlavní směry: IHS 1: Zajistit kvalitu a udržitelnost veřejných financí; IHS 2: Vyřešit makroekonomické nerovnováhy; IHS 3: Snížit nerovnováhy v eurozóně; IHS 4: Optimalizace podpory výzkumu, vývoje a inovací, posilování trojúhelníku znalostí a uvolnění potenciálu digitální ekonomiky IHS 9: Zlepšení výsledků systémů vzdělávání a odborné přípravy na všech úrovních a zvýšení účasti na terciárním vzdělávání Priorita „Udržitelný růst“ Stěžejní iniciativy: SI 4: Evropa méně náročná na zdroje SI 5: Průmyslová politika pro éru globalizace Integrované hlavní směry (vč. IHS 1,2,3): IHS 5: Zefektivnění využívání zdrojů a snížení emisí skleníkových plynů IHS 6: Zlepšení podnikatelského a spotřebitelského prostředí a modernizace průmyslové základny Priorita „Růst podporující začleňování“ Stěžejní iniciativy: SI 6: Program pro nové dovednosti a pracovní místa SI 7: Evropská platforma pro boj proti chudobě Integrované hlavní směry (vč. IHS 1,2,3): IHS 7: Zvýšení zapojení do trhu práce a snížení strukturální nezaměstnanosti IHS 8: Rozvíjení kvalifikované pracovní síly reagující na potřeby pracovního trhu, prosazování kvality pracovních míst a celoživotní učení IHS 10: Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě

Postup přípravy na Leader 2014+ Dohoda o úzké součinnosti MMR a Mze a zapojení dalších relevantních partnerů (MPSV, AK, SMO, SPOV, Asociace MAS) „Certifikace“ MAS (gesce Mze) Metodika přípravy Strategií místního rozvoje (gesce MMR)