Další prostředky spotřebitelské orientace I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Ekologické zemědělství
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Propagace ve firmách Zlínského kraje – FINCLUB plus, a.s.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
České zemědělství a potravinářství na přechodu do rozpočtového období Petr Bendl, ministr zemědělství ČR.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Volný pohyb zboží.
Název projektu: Moderní škola
Bio a Ekologické zemědělství
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
DPH – daň z přidané hodnoty
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
Praha, 1. června 2012 Ministerstvo zemědělství Regionální potravina tisková konference.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Bio není jenom zrní.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Asociace hotelů a restaurací
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Společná obchodní politika EU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Právní režim nakládání s odpady
Zelená kancelář. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Fair trade Označení materiálu:
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Ekoznačky. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
Kampaň Fairtradová města
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv potravin na planetu
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ekologické zemědělství
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Další prostředky spotřebitelské orientace I.

Klíčová slova: Zelený bod Bio-produkt ekologického zemědělství (Zelená zebra) Označení biopotravin dovezených do EU Fair trade Květina Organic farming

Osnova Cíl prezentace Metodika Zelený bod Bio-produkt ekologického zemědělství (Zelená zebra) Označení biopotravin dovezených do EU Fair Trade Květina (The Flower) Ekologické zemědělství (Organic farming) Zdroje

Cíl prezentace: Objasnit vybrané ochranné známky používané v České republice, představit jejich loga a základní charakteristiky těchto známek

Metodika: Pro sestavení této prezentace jsme použily informace získané z odborných knih a internetových stránek.

Zelený bod Logo Zeleného bodu

Tato ochranná známka informuje, že byl zaplacen finanční poplatek na náklady spojené s obalovým odpadem Značku lze používat pouze po souhlasu (uzavření smlouvy) s EKO-KOM, který je nositelem práv v ČR (od 7. září 2000) Při vývozu takto označeného výrobku je nutné seznámit se s podmínkami používání této známky na daném území Značka nesmí být využívána v jiném smyslu a nesmí být obohacena o žádný text

Bio-produkt ekologického zemědělství (Zelená zebra) Logo Zelené zebry

Zelená zebra je česká národní značka pro biopotraviny Tato značka zaručuje, že byla dodržena pravidla ekologického zemědělství Zaručuje, že výrobek prošel kontrolou jednou z kontrolních organizací Tuto známku je oprávněn udělit: KEZ, ABCERT a BIOKONT

Správně značená biopotravina musí mít na obalu zeleně pruhované logo – BIO-produkt ekologického zemědělství a kontrolní kód organizace (CZ-KEZ-01, CZ-ABCERT-02, CZ-BIOKONT-03) Používat tuto zebru jsou oprávněni například tito výrobci: Pro-bio Country Life Life food Od roku 2005 patří státu (spadá pod ministerstvo zemědělství) a je upravena zákonem č. 242/2000 Sb

Pro-bio Country life Life food

Označení biopotravin dovezených do EU Logo EU (motiv listu s evropskými hvězdami)

Pro potraviny dovezené do EU ze třetích zemí je logo DOBROVOLNÉ Produkty dovezené z EU MUSÍ být označené logem Od 1. 7. 2010 (nařízeno Komisí EU č. 271/2010) je povinnost uvést na obalu místo, kde byly vyprodukovány zemědělské suroviny, ze kterých se produkt skládá

Fair trade Logo Fair trade

= spravedlivý obchod Základní cíle: Podpora rozvoje malých producentů Příležitost výdělku na základě vlastních schopností Umožnění lepšího přístupu na trh Stanovení minimální ceny výkupu, která je nezávislá na světových cenách a zaručí alespoň minimální zisk Zákaz dětské a nucené práce Zvýšení uvědomění spotřebitelů, aby mohli využít svou kupní sílu Obchodní partnerství je transparentní, spravedlivé obchodní praktiky Ochrana lidských práv prostřednictvím sociální spravedlnosti, ochrana životního prostředí

Státy zapojené do Fair trade (pro rok 2012) Zdroj: Fairtrade Česká republika

Zastřešující organizace Fair trade: WFTO (World Fair Trade Organization), FLO (Fairtrade Labelling Organizations International), EFTA (European Fair Trade Association), NEWS (Network of European Worldshops) Tyto organizace společně vytvořily platformu FINE

Fairtrade Česká republika Spojuje většinu organizací zabývajících se Fair trade v ČR (Ekumenická akademie Praha o.s., Fairově s.r.o., Fair Trade Centrum s.r.o.  a další) Kontroluje a propaguje známku Fair Trade v ČR Fairtradová města Označení měst, která podporují Fair trade. V České republice jsou jimi Litoměřice, Volyně, Český Krumlov a Vsetín Status mohou nést i univerzity a školy Celkový obrat v ČR za rok 2011 činil 92 milionů Kč

Podíl výrobků na celkovém obratu Fair trade v ČR za rok 2011 Zdroj: Fairtrade Česká republika

Podíl jednotlivých prodejců na celkovém prodeji v ČR v roce 2011 Zdroj: Fairtrade Česká republika

Květina (The Flower) Logo Ekoznačky EU

Někdy Euroekokvětina, Eko Květina Ochranná známka EU, která je udělována výrobkům a službám, jež jsou šetrné vůči životnímu prostředí a zdraví člověka od výroby až po samotnou likvidaci Dobrovolný systém, který má více než 23 kategorií výrobků a služeb Uznáván všemi členskými státy EU, dále pak Norskem, Lichtenštejnskem a Islandem

Výrobky a služby nesoucí evropskou Ekoznačku

V České republice se používají tato dvě loga, která jsou udělována Ministerstvem životního prostředí:

Ekologické zemědělství (Organic farming) Staré evropské logo Nové evropské logo

Známka informuje o tom, že výrobek je produktem ekologického zemědělství Toto označení je povinné pro všechny biopotraviny dovezené z Evropské Unie Typickými znaky ekologického zemědělství jsou: Střídání plodin Přísné limity pro využití syntetických pesticidů, hnojiv, antibiotik u hospodářských zvířat Zákaz používání geneticky modifikovaných rostlin a živočichů Výběr rostlin a živočichů zvyklých na místní podmínky Chov na pastvě, ve výbězích, výkrm ekologickými krmivy

Děkujeme za pozornost

Zdroje: Ekokom. [online]. [cit. 2013-03-02]. Dostupné z: http://www.ekokom.cz/cz/ostatni/o-spolecnosti/zeleny-bod/vyznam-zeleneho-bodu EnviWeb. [online]. [cit. 2013-03-02]. Dostupné z: http://www.enviweb.cz/clanek/archiv/30367/zeleny-bod Bonavita. [online]. [cit. 2013-03-09]. Dostupné z: http://www.bonavita.cz/zdravy-zivotni-styl/bio.html BIO for life. [online]. [cit. 2013-03-09]. Dostupné z: http://www.bioforlife.cz/certifikaty/bio-produkt-ekologickeho-zemedelstvi EAGRI. [online]. [cit. 2013-03-09]. Dostupné z:http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/biopotraviny-1/ Eagri. [online]. [cit. 2013-03-27]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/loga-a-znaceni/

Fair Trade: Spravedlivý obchod v České republice. Hejkrlík, J. 2004 Fair Trade: Spravedlivý obchod v České republice. Hejkrlík, J. 2004. vyd. Praha : Asociace pro Fairtrade, 2004. 17 s. Fairtrade Česká republika [online]. [cit. 2013-03-28]. Dostupné z: http://www.fairtrade-asociace.cz Euroskop.cz - Ekoznačka EU - Květina. In: Euroskop.cz: Věcně o Evropě [online]. [cit. 2013-03-28]. Dostupné z: https://www.euroskop.cz/599/sekce/ekoznacka-eu---kvetina/ Ekologické zemědělství - EVROPA. Evropská komise [online]. [cit. 2013-03-28]. Dostupné z: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming_cs FAIRTRADE.CZ [online]. [cit. 2013-03-28]. Dostupné z: http://www.fairtrade.cz/