Internetové telefonování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

MSN vs. Skype MSN vs. Skype souboj IM. MSN vs. Skype MSN vs. Skype IM souboj Instant Messaging • zasílání textových, okamžitě zobrazovaných zpráv mezi.
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Icq Zuzana Jírová.
Elektronická komunikace
Informatika Internet.
Skype Music Server Vojtěch Ouška. S kype M usic S erver Cíl projektu ● Návrh a implementace veřejného hudebního serveru ● Přenos zvukových dat pomocí.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Skype Music Server Vojtěch Ouška České vysoké učení technické v Praze Katedra počítačů ODKAZY [1] JSkype - Java API pro Skype [
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Typy elektronické komunikace
Elektronická pošta a další možnosti komunikace majitel: Tomáš Holusek
Telefonování přes Internet
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
IP telefonie v síti CESNET2 Sven Ubik Brno,
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
Přenos telefonních hovorů v IP sítích Petr Štěpaník.
Střední škola teleinformatiky Ostrava
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
VoIP Velmi opatrná Integrace Pokroku Jakub Ditrich CIF.
2N® EasyGate PRO. 2N® EasyGate PRO 2N® SmartGate UMTS.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Internet.
Multimediální elektronická komunikace
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
GSM.
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
KOMUNIKACE ON-LINE VY_32_INOVACE_63. CHAT komunikace dvou nebo více lidí prostřednictvím komunikační sítě. Textem Zvukem - audiochat Zvukem a obrazem.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
Co je to skype ? je peer-to-peer program, umožňuje provozovat Instant messaging, internetovou telefonii(VoIP), videohovory a přenos souborů instalace.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Typy připojení k internetu
2N® Omega Series 2N TELEKOMUNIKACE a.s..
Možnosti připojení k internetu
Inf Elektronická komunikace
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
TELEFONNÍ KOMUNIKACE Mgr. Michal Oblouk.
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
INTERNET - TERMINOLOGIE
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Mobilní ústředna pro Liberecký kraj
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internetové telefonování Eva Frélichová, Daniela Menšíková Anna Rozmánková

Historie 1876 - A.G.Bell vynalézá přístroj, který pomocí elektřiny přenáší hlas. 1878 - E.Berliner získává v Paříži patent na první telefonickou síť. 1892 - V USA se objevuje první automatické propojení hovoru. 1948 - C.Shannon z Bell Labs navrhuje zpracování informací v dvojkové soustavě, která je základem digitálního telefonování. 1961 - Byly vyvinuty první tlačítkové telefony. 1970 - Běžně používané měděné dráty jsou nahrazovány prvními optickými kabely.

Historie 1973 - Objevují se první bezšňůrové telefony. 80.léta - První generace mobilních telefonů pracujících v sítích NMT. 1995 - Druhá generace mobilních telefonů. VocalTec přichází s prvním softwarem pro přenos hlasu internetem v protokolu VoIP. 1998 - Volání mezi počítači přes Internet dosahuje kvality běžného telefonního hovoru. 2005 - Levné volání se stává běžnou záležitostí.

Jak to funguje ? Princip VoIP je vcelku jednoduchý. Chytrý algoritmus zkomprimuje hlas (ořeže zbytečné výšky, hloubky, prodlevy mezi voláním) a tím zmenší velikost přenášených dat. Poté je zvuk digitalizován, rozdělen do paketů a ty jsou přes internet poslány druhému účastníkovi. Tam je zvuk znovu složen a přehrán. Nutnou podmínkou je samozřejmě počítač a připojení k internetu. Ne každý má ale dostatečně kvalitní a rychlé připojení k Internetu. Pomalejší linka, ač bohatě postačí na zpřístupnění datových služeb, je zpravidla nevhodná.

Lidské ucho je mnohem citlivější a vnímavější na výpadky Lidské ucho je mnohem citlivější a vnímavější na výpadky. I krátký půlsekundový výpadek může znamenat neporozumění mluvenému slovu. Zdlouhavá odezva linky při telefonování pak znemožňuje dostatečně rychlé reakce. Jednou z nejdůležitějších vlastností internetového spojení na kterém bude provozován hovor je proto dostatečně rychlá odezva (Ping). V níže uvedené tabulce je zobrazena vhodnost různých druhů připojení k internetové telefonii.

Vhodnost různých druhů připojení k internetové telefonii.

Služby Skype - program umožňuje telefonovat mezi svými uživateli zdarma, za poplatek lze telefonovat do tradičních telefonních sítí (služba SkypeOut) a případně získat telefonní číslo a přijímat telefonáty z pevných a mobilních sítí se službou SkypeIn. ICQ -funkce programu ICQ zahrnují posílání textových zpráv, offline posílání zpráv, chatování ve více uživatelích, omezené odesílání SMS zpráv zdarma, posílání souborů, pohlednic a multiplayerové hry převážně v technologii Flash.

Služby VoIP - je technologie, umožňující přenos digitalizovaného hlasu v těle paketů rodiny protokolů UDP/TCP/IP prostřednictvím počítačové sítě nebo jiného média, prostupného pro protokol IP. Využívá se pro telefonování prostřednictvím Internetu, intranetu nebo jakéhokoliv jiného datového spojení.

Další služby IPphone X-Lite Tlen.pl Ekiga (H.323 a SIP, videohovory) Emphaty (SIP, XMPP pro linux) linphone SJphone wxCommunicator

Ceny V současné době nabízí společnost Fayn tři cenové programy s výhodnými minutovými sazbami, a to Fayn Free bez měsíčního paušálu, Fayn Tayfun s paušálem 118Kč a Fayn NonStop s měsíčním paušálem 366Kč. Velkou výhodou tarifu Fayn NonStop je to, že po zaplacení měsíčního paušálu je možné volat zcela zadarmo do všech pevných sítí v ČR. Navíc u všech tarifů je volání mezi klienty sítě Fayn zcela zdarma.

Řídicí a zprostředkující zařízení komunikační server SIP proxy server konferenční jednotka MCU VoIP vrátný - gatekeeper VoIP brána, zvaná též VoIP gateway

Koncová zařízení Koncovými zařízeními mohou být hardwarově řešené IP telefony, VoIP adaptéry - jistá zmenšená podoba VoIP brány, určená jen pro koncové zařízení typu analogový telefon, fax apod., softwaroví klienti na běžném počítači se zvukovou kartou.

Problémy VoIP Ne všechna VoIP zařízení musí patřit uživateli. V souvislosti s otevřením trhu VoIP služeb vznikl nový druh poskytovatele, tzv. VoIP poskytovatel nebo VoIP operátor. Nabízí svoje řídící a zprostředkující zařízení a často i přivedení média (internetového rozhraní) k uživateli. Tomu pak zůstává úkol vybrat si vhodné koncové zařízení a využít nabízených služeb.

Problémy Faxy - problémy při odesílání faxových zpráv kvůli softwarovým a síťovým omezením Připojení k Internet - závislost na další samostatné službě - internetovém připojení. Požadavky na připojení k Internetu - konektivita WiFi s výpadky packetů (packet losses) Výpadky elektřiny - neschopnost uskutečňovat telefonní hovory během výpadku napájení Problémy s implementací - problém s latencí (zpožděním) a jitterem (kolísaním zpoždění) Nezájem domácích uživatelů - nutnost platit za dvě telefonická připojení

Problémy Spolehlivost a kvalita služby - pakety ztrácejí nebo zpožďují na libovolném místě v síti mezi koncovými uzly, dochází k výpadkům hlasu. Nouzové volání - znemožňuje přesné geografické zaměření uživatelů → proto nemohou být jednoduše přesměrovány na nejbližší operační středisko záchranného systému. Konkurence mobilních telefonů - mobilní telefony dosáhly téměř úplnou penetraci trhu Bezpečnost - většina běžných spotřebitelských řešení VoIP zatím nepodporuje šifrování. Zobrazení čísla volajícího - je u různých poskytovatelů IP telefonie odlišná