Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola teleinformatiky Ostrava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola teleinformatiky Ostrava"— Transkript prezentace:

1 Střední škola teleinformatiky Ostrava
Mobilní síť GSM

2 Obsah: Co je to GSM Funkce GSM Architektura GSM
Z čeho se skládá síť GSM Celulární (buňkový) princip GSM sítě Princip časového multiplexu Rádiové rozhraní systému GSM Zpracování signálu v Mobilní stanici GSM Poděkování

3 Co je to GSM „Global System for Mobile “ – Světový systém pro mobilní telefony digitální buňková radiotelefonní síť II. generace s více než 400 operátory ve více než 150 zemích umí přenášet nejen hlas ale i textové zprávy SMS a data (fax, obrázky, internet, …)

4 Funkce GSM Základní funkce: klasické volání na zadané telefonní číslo
funkce volání tříznakových emergency čísel(150, 155, 158) faxové volání při použití dodatečného faxového adaptéru posílání krátkých textových zpráv (SMS)

5 Funkce GSM Doplňkové služby: identifikace volajícího
přesměrování hovoru zdržení hovoru konferenční hovor (více než dva účastníci jednoho telefonního hovoru) blokování odchozích hovorů Přenos dat

6 Architektura GSM Sítě

7 Z čeho se skládá síť GSM Mobilní stanice – MS (Mobile Station)
Sít‘ GSM je možno rozdělit na čtyři základní části: Mobilní stanice – MS (Mobile Station) vysílač nebo přijímač komunikující se základnovou stanicí BTS MS je jednoznačně identifikována pomocí čísla IMEI (International Mobile Equipment Identity), uloženého v její paměti. účastník je identifikován pomocí SIM karty (Subscriber Identification Module).

8 Z čeho se skládá síť GSM Subsystém základnových stanic – BSS (Base Station Subsystem) hlavním úkolem je pokrytí území rádiovým signálem a zprostředkování spojení MS s radiotelefonní ústřednou MSC

9 Z čeho se skládá síť GSM Síťový a spínací subsystém – NSS (Network and Switching Subsystem) řídí komunikaci mezi mobilními účastníky sítě GSM a komunikaci s dalšími externími sítěmi.

10 Z čeho se skládá síť GSM Operační a podpůrný subsystém - OSS (Operation and Support Subsystem) zajišťuje řádnou činnost a údržbu celé sítě GSM. Je zde prováděn monitoring, diagnostika a opravy poruch systému Další funkcí tohoto bloku je také administrativní  podpora.

11 Celulární (buňkový) princip GSM sítě
Princip buňkového systému spočívá v rozdělení území na mnoho částí (buněk), mezi které se rozdělí dostupné frekvence tak, aby bylo možné použít stejnou frekvenci vícekrát.

12 Princip časového multiplexu
V daném frekvenčním pásmu jsou vytvořeny časové úseky (intervaly, sloty) a ty jsou poté přidělovány jednotlivým uživatelům.

13 Rádiové rozhraní systému GSM
v systému GSM se používají tři standarty: • GSM 900 • GSM 1800 • GSM 1900

14 Zpracování signálu v Mobilní stanici GSM

15 To bylo z mé strany vše, děkuji za pozornost.
Poděkování To bylo z mé strany vše, děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Střední škola teleinformatiky Ostrava"

Podobné prezentace


Reklamy Google