POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mladé choroše šupinaté jsou šťavnaté a chutné…
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Číslo v digitálním archivu školy
Popis. Grafy vět. Český jazyk 2. stupeň
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pokrmy z těstovin.
Pokrmy z brambor.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
Hovězí vnitřnosti žáludky.
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava stravy v rodině
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projektový Den Vánočka Chléb Rohlík zpracovali Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Štědrovečerní večeře.
Lasaně zapečené se zeleninou
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Polévky Tec 1 / str
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Omáčky.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
HKATENKWAN (Mustafa) 04/05/15 | Recept | GhanaGhana
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE.
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Příprava pokrmů ze skopového masa
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava drůbeže vařením, dušením
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
BRAMBORÁK Tradiční český recept
Transkript prezentace:

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU ( příprava pokrmu) Český jazyk ( sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

Zkus si vzpomenout, co všechno můžeme popisovat? věc osobu činnost, pracovní postup dům, byt, třídu filmovou nebo pohádkovou postavu

Chybí ti něco v tomto receptu? Také návod ( předpis) je popisem pracovního postupu. Přečti si pozorně následující předpis: BRAMBOROVÁ POLÉVKA 1,5 l vody, 500g brambor, 200g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), 1 cibule, kousek kapusty, 50g čerstvých hub, 70g másla nebo sádla, 50g hl. mouky, sůl, 4 stroužky česneku, špetka majoránky. Chybí ti něco v tomto receptu?

Správně – recept není celý! Chybí postup přípravy polévky! Očištěnou zeleninu ( mrkev, celer, petržel, kousek kapusty, cibuli) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené houby, sůl a na kostičky pokrájené brambory. Vaříme, až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme rozetřený česnek a majoránku.

Co všechno se dozvíme z takového receptu? V receptu bývá uveden přehled surovin v přesném množství a postup přípravy krok za krokem ( činnosti v pořadí tak, jak skutečně probíhají).

Kde mohu najít recepty?

Práce do sešitu:  Víš, co znamenají zkratky v receptech? g = ………., l = ……………, hl. mouka = ………………… prdopeč = …………………………….., ml = ………………. Co je to špetka ( majoránky, soli)? ………………………………………………………………………… Jaké je tvoje oblíbené jídlo? ………………………… Vypiš suroviny, které jsou potřeba k jeho přípravě: Nakonec se pokus sestavit recept pro přípravu jídla, které bys dokázal(a) sám(a) uvařit.

Přečti si ukázku z knihy Jídlo a pití za Rudolfa II.: Uvař kuřata. Oloupej asi dvacet až dvacet pět cibulí a nech je celé uvařit ve víně. Potom je rozetři s kořenem petržele, přidej víno, ve kterém se cibule vařily, a trochu čistého vinného octa. Okořeň zázvorem, skořicí, muškátovým květem a dobře ošafraň. Do této omáčky dej vařená kuřata. Pakli chceš ozdobně učiniti, dej mandle a rozinky, jako u velikých dvorů jest obyčej. Které jídlo v receptu připravují? Je recept něčím zvláštní? Chybí něco v receptu? Nerozumíš některému slovu? Bylo by možné recept předělat pro dnešní kuchařky?

Prameny:: http://recepty.celkove.cz/ http://www.obrazky.cz/ Z. Krausová – Český jazyk pro 6. ročník ZŠ ( Fraus 2003) J. Vašák – Česká kuchařka ( Agave 2002)