Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 18. 10. 2012 Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 18. 10. 2012 Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 18. 10. 2012 Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE – Popis pracovního postupu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3534 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: SLOH A KOMUNIKACE Popis pracovního postupu Ročník: 9. ročník Klíčová slova: sloh, komunikace, popis pracovního postupu, termíny, slova jednoznačná

2 ANOTACE Materiál slouží k opakování popisu pracovního postupu. Formou skupinové práce rozbor ukázek s vyhledáváním termínů, zastaralých slov a slov jednoznačných.

3 POPIS pracovního postupu

4 POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU návodjak s prostředkem, nástrojemzařízením pracovat popis pracovního postupu často slouží jako návod nebo instrukce, jak s určitým prostředkem, nástrojem a zařízením pracovat Důležitá jsou: o jednoznačná pojmenování o termíny jednoslovné o terminologická sousloví

5 Nepoužíváme: zdrobnělá o slova zdrobnělá citově zabarvená o slova citově zabarvená lichotivá ani hanlivá Vyjadřujeme: o časové vztahy Volíme: o časové příslovce o předložková spojení o časové spojky

6 Podtrhni slova, která do popisu pracovního postupu určitě nepatří:  mouka, cukříček, žrádlo  pochoutečka, hrnec, dobrůtka  petržel, něco zeleného, potrava  stůl, židlička, vidlička

7 Podtrhni slova jednoznačná:  lopatka, stůl, vařečka  list, kukačka, hudba  talíř, elektrický sporák, kuchařka  nové koření, omeleta, hlava

8 UKÁZKY Předpis na vaření: o Magdalena Dobromila Rettigová – Polívka tlučená (pro 12 osob) Uvař starou slepici při hovězím mase do měkka, potom vyřízni prsíčka, ostatní slepici v hmoždíři dobře utluč, dej ji do hrnce, přidej k ní rozkrájenou mrkev, petružel, celer a kousek zázvoru, nalej na to polívku, v níž se slepice vařila, můžeš též trochu vody přidat, a nech to hodinu vařit. Zatím usekej drobné ta vyříznutá prsíčka, dej je do hrnku, přidej k tomu kousek nového másla, čtyry

9 žloutky, rozkloktej to s trochou vlažné polívky, tu ostatní polívku proceť skrze husté sejtko, a když se vaří, rozkloktej (zakverluj) ji s těmi žloutky a prsičkama, a vlej ji hned do mísy, sice by se srazila.

10 Předpis na vaření (dnešní): o Medovník  Suroviny: Ve vodní lázni rozehřát celé máslo (250g) + 3 lžíce medu a 200g krystalového cukru. Odstavit a nechat vychladnout. V míse ušlehat 3 vejce, přidat vychladlou směs. Šlehala jsem mixérem se spirálovými hnětači. Přisypat 400g hladké mouky se lžičkou sody.  Postup: Hotové těsto rozdělit na 4 plechy vyložené pečícím papírem a pomocí stěrky rozetřít na opravdu tenké pláty.

11  Postup: Pečeme při 170°C cca 7 minut. Necháme vychladnout a pak rozkrájíme podélně každý plát na 2 díly. Odřezky nevyhazujeme, později rozmixujeme na posypku. Hotové pláty (4 plechy= 8 dílů) promažeme vychladlým, zkaramelizovaným Salkem (v papiňáku vařit 3/4 h) ušlehaným s 300g povoleného másla. Poskládané ještě seřízneme ze všech stran, krémem pomažeme i ze stran a posypeme posypkou (na boky jsem nanášela pomocí stěrky). Přikryjeme průhlednou potravinovou folií a dáme minimálně na tři dny do chladničky.

12 Obrázek 1: Medovník

13 Karel Čapek: o Zahradníkův rok  Zahradníkův červen Zahradníkův červen

14 OTÁZKY NA ZÁVĚR 1)K čemu slouží popis pracovního postupu? 2)Jaké prostředky používáme? 3)Jaký je rozdíl mezi jednotlivými ukázkami předpisů na vaření?  slouží jako návod, instrukce, jak s předmětem pracovat  odborné názvy (termíny)  slova jednoznačná  používání zastaralých výrazů  příprava pro více osob

15 POUŽITÉ ZDROJE Předpis na vaření: Magdalena Dobromila Rettigová AUTOR NEUVEDEN. scanzen.cz [online]. [cit. 16.10.2012]. Dostupný na WWW:. Předpis na vaření (dnešní): Medovník AUTOR NEUVEDEN. vareni.dama.cz [online]. [cit. 16.10.2012]. Dostupný na WWW:. Obrázek 1: Medovník H

16 STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 1998, ISBN 80-85937-87-5.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: 18. 10. 2012 Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_12_SLOH_A_KOMUNIKACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google