VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj vesmíru z hlediska fyziky
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Kosmologie.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Velký třesk a co bylo před nim
Vznik vesmíru.
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Kosmologie Jiří Langer Ústav teoretické fyziky MFF UK.
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vesmír.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Látky mohou mít tři skupenství:
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Energetická smrt Vesmíru Konec všeho života My, jako lidé, si veškeré myšlenky musíme převádět do časových úseků a pojmů, které známe, abychom pochopili.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_358
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
Fyzika kondenzovaného stavu
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Vesmír Jana Střechová.
Pohled na okraj nedohledna. Arbesova metoda v kosmologii v > c V pozemské historii nejde – v>c zakázáno V kosmologii funguje – vesmír všude stejný(kosmologický.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Kmity krystalové mříže  je nutné popisovat pomocí QM  energie tepelného pohybu je kvantovaná  je principiálně nemožné pozorovat detaily atomového a.
Vesmír jako laboratoř. Helium 1868 Pierre Jansen objevil na Slunci Termonukleární reakce Tajemství tmavé hmoty: neznámý druh částic?
Kosmologie I. Einsteinovy rovnice R  - 1/2 R +  =T  R  = R  ( g ,  g ,   g  ) p000 0p00 00p0 000-ρ T  =
Kam zmizela antihmota.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Hmota se skládá z malých, dále nedělitelných částic – atomů (atómós = nedělitelný) Tvar atomů – podle živlů Myšlenky - ověřeny za2500let.
Obecný přehled Reliktní záření Kosmologie Kosmologie Kosmologie
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Astrofyzika – dálkové studium
HVĚZDY.
TEMNÁ HMOTA Vyplňuje celý vesmírný prostor ale stále se neví z čeho se tato substance skladá Označení hypotetické formy hmoty Na rozdíl od temné energie není.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Fyzika kondenzovaného stavu
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Co o velkém třesku víme.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
VESMÍR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU

Co je vesmír? označení pro veškerý prostor a hmotu a energii v něm někdy také jako kosmický prostor, nebo část vesmíru mimo Zemi zkoumáním vesmíru se zabývá hlavně kosmologie a astrofyzika

Standartní model dnes nejuznávanější teorie a pozorování kombinuje teorii kvantové fyziky a obecné relativity popisuje dění hmot a gravitace za velmi extrémních podmínek

Velký třesk vesmír vznikl z nekonečně malého bodu o velké hustotě počátek hmoty, prostoru a času vývoj zpočátku rychlý (rozepnul se ve velmi malém čase na velký objem, rychleji než probíhá rozpínání vesmíru) normálně „třesk“ jako zvuk, v tomto případě jako výbuch

VZNIK HMOTY původně se vesmír s prostorem rychle rozpínal uvnitř velmi hustá a žhavá látka několik fází: v prvních především světlo a jiné elementární částice v posledních příliš chladný na tvoření atomů

DŮKAZY ROZPÍNÁNÍ VESMÍRU teoreticky zpracoval Alexandr Friedmann a využil Einsteinových rovnic obecné teorie relativity podle těchto rovnic je nemožné, aby byl vesmír stacionární lze pozorovat na vzdálených objektech a jejich spektrech (**rudý posuv) **http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Redshift.png

DŮKAZY RELIKTNÍ ZÁŘENÍ = zbytkové záření ( teplota 2,7 K ) přichází izotropně ze všech směrů vesmíru prvními porovnateli byli Panzias a Wilson ( oceněni Nobelovou cenou )

ROZPÍNÁNÍ VESMÍRU

TEORIE STACIONÁRNÍHO VESMÍRU homogenní a izotropní nejen v prostoru, ale i v čase bez ustání se rozpíná a stálou homogenitu zaručuje nově vznikající hmota

KONEC Kateřina Kulasová 1.A