Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"— Transkript prezentace:

1 I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Struktura vesmíru Mgr. Vladimír Nulíček

2 Současný vesmír má velmi nízkou celkovou hustotu, zhruba 9,9×10-30 gramů na centimetr krychlový.
Tato hmota a energie je rozdělena na 73% temné energie, 23% chladné temné hmoty a 4% obyčejné hmoty.

3 Na čtyři metry krychlové připadá jeden atom vodíku.
Vlastnosti temné energie a temné hmoty jsou z velké části neznámé. Temná hmota podléhá gravitaci stejně jako obyčejná hmota a tudíž zpomaluje expanzi vesmíru, naopak temná energie toto rozpínání urychluje.

4 Galaxie ve vesmíru nejsou rozloženy rovnoměrně.
Pozorování a vytváření trojrozměrných map galaxií ukázalo, že galaxie se shromažďují do skupin (hnízd) velkých rozměrů.

5 Mléčná dráha je součástí místní skupiny galaxií obsahující asi 30 galaxií různých velikostí, hmotností a tvarů v pomyslné kouli o poloměru 5 milionů světelných let. Do této skupiny patří např. Velká galaxie v Andromedě.

6 Vývoj vesmíru Velký třesk
Podle teorie velkého třesku vznikl vesmír z nekonečně malého bodu o velké hustotě. Tato singularita byla jak počátkem hmoty a prostoru tak i počátkem času. Vznikl první okamžik a od něho se začal odvíjet vývoj vesmíru.

7 Ten probíhal zpočátku velmi rychle a měl (nebo mohl mít) podobu nesmírné exploze (v podstatě se rozepnul ve velmi malém čase na ohromný objem a to ještě daleko rychleji než probíhá rozpínání vesmíru v dnešní době - to je nazýváno inflace). I když slovo třesk navozuje představu zvuku, jakési rány, je v tomto případě ekvivalentem slova výbuch.

8 Původně malý vesmír se společně s prostorem rychle rozpínal
Původně malý vesmír se společně s prostorem rychle rozpínal. „Uvnitř“ se nacházela velmi hustá a žhavá látka.  Standardní model popisuje dost přesně, co se dělo v prvních třech minutách po vzniku vesmíru (vzhledem k tomu, že vesmír je starý asi 13,7 miliard let, je to doba skutečně nepatrná). Vystřídalo se několik fází. V těch prvních převládalo především světlo (fotony) a jiné elementární částice. A v posledních fázích už byl vesmír dost chladný (jen několik miliard stupňů Celsia) na to, aby se mohla tvořit stabilní jádra atomů.

9 Původně malý vesmír se společně s prostorem rychle rozpínal.
Uvnitř se nacházela velmi hustá a žhavá látka. Teoreticky rozpracoval rozpínání vesmíru Alexandr Fridman a využil k tomu Einsteinových rovnic obecné teorie relativity. Toto rozpínání lze pozorovat nepřímo na velmi vzdálených objektech (kvasary) a jejich světelných spektrech. Známý je takzvaný rudý posuv.

10 Rozpínání vesmíru

11 Struktura V pozorovaném vesmíru existuje pravděpodobně více než 100 miliard galaxií a podle nejnovějších studií je v pozorovaném vesmíru přes 300 triliard hvězd. Nejpřesnější odhad věku vesmíru je 13,73±0,12 miliardy let. Země a Měsíc

12 Vesmír nebyl stejný po celou dobu své existence; například poměr mezi populacemi kvasarů a galaxií se změnil a sám prostor se patrně rozšířil. Tato expanze umožnila, že pozemští vědci mohou pozorovat světlo z galaxie vzdálené třicet miliard světelných let od Země, a to i v případě, že světlo k nám cestovalo “pouhých“ třináct miliard roků. Galaxie M31

13 Relativní podíly chemických prvků, především nejlehčích atomů, jako je vodík, deuterium a helium, se zdají být stejné v celém vesmíru a jsou pozorovatelné po celou jeho historii. Zdá se, že ve vesmíru se vyskytuje více hmoty než antihmoty. Také se zdá, že vesmír nemá žádný souhrnný elektrický náboj, proto má gravitace dominantní postavení v kosmologických měřítkách délky. Zdá se také, že vesmír nemá žádnou souhrnnou hybnost či moment hybnosti. Absence náboje a hybnosti by vyplývaly ze známých fyzikálních zákonů, pokud by vesmír byl konečný.

14 Mléčná dráha

15 Vznikem a vývojem vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie.
Během staletí lidského poznání se pohled na vesmír a jeho vývoj neustále měnil a je tomu tak stále.

16 Zdroje:


Stáhnout ppt "I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"

Podobné prezentace


Reklamy Google