„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluVitamíny Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_6 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
FIZIOLOGIE VÝŽIVY Látky potřebné pro lidské tělo VITAMÍNY
Naše potrava se skládá ze základních organických živin: a)Bílkoviny b)Glycidy (sacharidy) c)Tuky d)Minerální látky e)Vitamíny f)Voda
Jednotlivé složky potravin Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se rozdělují na: základní (bílkoviny, tuky, sacharidy) nutné (minerální látky, vitamíny)
Význam vitamínů vitamíny jsou mikroživiny, které se nacházejí v malém množství v rostlinné a živočišné stravě, vitamíny se označují písmeny a mají ještě vlastní název odvozený od chemického složení, potřeba vitamínů se mění a je závislá na věku, pohlaví, množství uvolněné energie v organismu,
lidský organismus si je nedovede vytvořit a musí je dostat pomocí potravy v podobě vitamínů nebo provitamínů, jsou to látky ochranné, po splnění své úlohy se vitamíny rozkládají a opouštějí organismus, většinou se neukládají v těle do zásob v dostatečném množství, z těchto důvodů je nutný jejich pravidelný příjem v potravě. nedostatek vitamínů vyvolává specifické chorobné příznaky.
Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné v tucích A rybí tuk, játra, vaječný žloutek, máslo, mléko, karotka, žlutý meloun, rajčata, meruňky, špenát, kapusta, paprika. D rybí tuk, vaječný žloutek, máslo, mléko, vytváří se v kůži působením slunečního záření. E rostlinné oleje, vejce, masa, listová zelenina. K v rostlinách společně s chlorofylem, v mořských řasách. Vitamíny rozpustné ve vodě B používá se asi 16 zástupců těchto vitamínů, říká se jim B komplex, výskyt obiloviny,luštěniny, maso, kakao, černý chléb, med. C ovoce a zelenina (šípky, černý rybíz, lesní jahody, citrony, pomeranče, zelená paprika, zelí, kapusta, petržel, melouny, brokolice, brambory). H pivovarské kvasnice, vejce, játra, ořechy, žloutky, mléko, ovoce, natura rýže.
Vliv vitamínů A Pomáhá očím vidět za šera a barevně. Nedostatek snižuje odolnost organismu. Předávkování působí únavu, nevolnost, bolesti hlavy, zvracení, zhubnutí až cirhózu jater.
B 1 Pomáhá posilovat nervový systém, srdce, ledviny,trávicí trakt. Vitamín B 1 je poměrně netoxický. Velké dávky mohou způsobit bolesti hlavy či slabost.
C C Působí proti virovým chorobám, je důležitý v prevenci nádorových onemocnění. Předávkování zkracuje život červeným krvinkám, omezuje činnost jater atd.
D Pomáhá zpevňovat kosti. Jeho nedostatek působí řídnutí kostí. Zvyšuje přísun vápníku a fosforu. Předávkování se projevuje nechutenstvím, zvracením, nadměrným močením a průjem.
E E Chrání buňky a tkáně proti poškození, zpomaluje stárnutí organismu. Při vyšších dávkách může vzniknout nevolnost či průjem.
K K Důležitý při srážlivosti krve, tvorbě podlitin a krvácivosti, má vliv na kvalitu kostí. Velké dávky vitamínu K jsou toxické. Vysoká dávka může vyvolat horečku a nechutenství.
H Ulevuje při bolesti kloubů, a svalů. Nedostatek způsobuje ekzémy, únavu, nechutenství, bolesti svalů.
Opakování 1)Které vitamíny jsou rozpustné v tucích a které ve vodě? 2)Jaké jsou příznaky nedostatku vitamínu A? 3)V kterých potravinách je obsažen vitamín C? 4)Který vitamín je důležitý při srážlivosti krve? 5)Který vitamín je důležitý při tvorbě kostí a kde se nachází? 6)Při nechutenství můžeme být předávkováni jakým vitamínem?
Odpovědi k opakování 1)V tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K. 2)Šeroslepost, zhoršení vidění. 3)Především v ovoci a zelenině. 4)Při srážlivosti krve pomáhá vitamín K. 5)Vitamín D, nachází se v rybím tuku, vaječném žloutku, másle a mléce. 6)Jsme předávkováni vitamínem K, D.
Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X