Vznik a vývoj teorie informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vestavné mikropočítačové systémy
Advertisements

“Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky.”
Tato prezentace byla vytvořena
CIT Základní pojmy Díl I.
RYCHLOST PŘENOSU INFORMACE
Teorie čísel Nekonečno
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Základy informatiky přednášky Kódování.
Metody zkoumání ekonomických jevů
Teorie informace Radim Farana Podklady pro výuku pro akademický rok 2013/2014.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Teoretické Základy Informatiky
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy informatiky přednášky Pojem informace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Základy informatiky přednášky Efektivní kódy.
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Informatika pro ekonomy II přednáška 2
Základy informatiky přednášky Entropie.
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Principy snížení chybovosti přenosu dat Hunvedo kunda:
SWI072 Algoritmy komprese dat1 Algoritmy komprese dat Teorie informace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Matematický aparát v teorii informace Základy teorie pravděpodobnosti
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Základy číslicové techniky
Základy informatiky přednášky Bezpečnostní kódy.
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Přenos dat, kódování.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
Experimentální fyzika I. 2
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Radim Farana Podklady pro výuku
Modulace.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Radim Farana Podklady pro výuku
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Základní pojmy v automatizační technice
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Orbis pictus 21. století Přenosové schéma
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Kódy
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Vědní obory zabývající se informacemi
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Teorie informace z latiny, už 1stol. př. n. l.
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Transkript prezentace:

Vznik a vývoj teorie informace Základy informatiky přednášky Vznik a vývoj teorie informace

ZÁKLADY INFORMATIKY – Vznik a vývoj teorie informace Matematický aparát v teorii informace Základy teorie pravděpodobnosti – Náhodné veličiny Číselné soustavy Informace Základní pojmy – jednotka a zobrazení informace, informační hodnota Entropie – vlastnosti entropie Zdroje zpráv – spojité zdroje zpráv, diskrétní zdroje zpráv Přenos informace – vlastnosti přenosu kanálů, poruchy a šumy přenosu, způsoby boje proti šumu Kódování Elementární teorie kódování Rovnoměrné kódy – telegrafní kód Nerovnoměrné kódy – Morseova abeceda, konstrukce nerovnoměrných kódů Efektivní kódy – Shannonova – Fanova metoda, Hoffmanova metoda Bezpečností kódy Zabezpečující schopnosti kódů, Systematické kódy, Nesystematické kódy

V denním životě : dostáváme různé informace uchováváme je (např. v notesu) odevzdáváme je dále Při dopravování informací je často nutné zpracovat je různými způsoby, například : - posílání telegramu  písmena se mění na speciální znaky - televizní přenos  části obrazu se mění na rychle za sebou následující znaky, které jsou dále dopravovány prostřednictvím elektromagnetických vln.

Teorie informace patří mezi největší vědecké úspěchy posledních 50. Let je tedy jedním z nejmladších odvětví teorie pravděpodobnosti a tvoří část obecné kybernetiky Zabývá se matematickými problémy, vznikajícími při získávání, uchovávání a přenášení informace. Původně byl zájem teorie informace soustředěn na technickou informaci což byla potřeba sdělovací techniky a to přenést maximum zpráv v nejkratším čase a co nejbezpečněji.

k=B.T První pokusy o kvantifikaci přenášené informace jsou z roku 1924 : KÜPFMULLER – vyjádřil obsah zprávy rovnicí : k=B.T kde: k…………………kvantum informace B………………..potřebná šíře frekvenčního pásma přenášených signálů T…………………doba trvání zprávy převedené na signály

I=n.log s Podstatný zvrat v chápání teorie informace znamenala publikace R.V.L. Hartleyho s názvem - Přenos informací (1928)  podle něj odesílatel disponuje soustavou symbolů, z kterých vytváří posloupnosti.  upravil vzorec pro měření kvantity informace na formu : I=n.log s Kde: s……počet symbolů se stejnou pravděpod. výskytu n…..celkový počet symbolů ve zprávě

C l a u d a E. S h a n n o n a : Za datum zrození TEORIE INFORMACE možno považovat vědecké práce C l a u d a E. S h a n n o n a :  MATEMATICKÁ TEORIE SDĚLOVÁNÍ (1948)  zavedl pojmy jako : ENTROPIE MNOŽSTVÍ INFORMACE RYCHLOST PŘENOSU ZPRÁV

SHANNON zdokonalil míru vyjádření informace, za míru informace považuje ENTROPII uvažuje o ní jako o míře neurčitosti, zatímco informace je pro něj mírou určitosti. Při růstu informace klesá entropie a naopak. Odstraněním neurčitosti se získá informace.

Vyšel u následující myšlenky : Máme-li dvě možnosti a dozvíme se, že jedna z nich platí, získáme nejmenší množství informace  Toto nejmenší množství informace nazval : BIT-BINARY DIGIT – dvojkové číslo Dále zjistil, že ve sdělovacím kanále pracujícím vždy s určitými chybami, lze přenášet informace s dostatečně malou pravděpodobností chyb bez podstatného snížení rychlosti přenosu.

KVANTITATIVNÍ TEORIE INFORMACE. Práce, jejichž cílem je postavit teorii informace na pevný matematický základ, se začaly objevovat až později. Významné práce : A. J. CHINČIN Zobecnění myšlenek Hartleyho pomocí matematické statistiky a teorie pravděpodobnosti Shannonem, Wienerem, Fischerem a dalšími se pokládá za vznik: KVANTITATIVNÍ TEORIE INFORMACE. zabývá se problémem množství informace ale ne jejím charakterem (Ashby. Kotelnikov, Kolmogorov)

V této souvislosti se začíná mluvit o komplexním oboru – INFORMATICE. S rozvojem programových prostředků došlo ke sjednocování techniky, metod i zpracování a uchování informace. V této souvislosti se začíná mluvit o komplexním oboru – INFORMATICE. Informatiku chápeme jako: oblast vědy a techniky, která se zabývá všeobecnými vědeckými problémy souvisejícími s poznáním a realizací objektů, jevů a procesů týkajících se získávání, zpracovaní, přenosu a využívání informací a znalostí.

V poslední době nachází teorie informace stále širší uplatnění: - spojovací technice - lingvistice - genetice - neurologii atd. V teorii informace jsou nejdůležitější zejména tyto otázky: - míra množství informace - kódování a dekódování zpráv - přenos zpráv

KONEC