Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Principy snížení chybovosti přenosu dat Hunvedo kunda:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Principy snížení chybovosti přenosu dat Hunvedo kunda:"— Transkript prezentace:

1 Principy snížení chybovosti přenosu dat Hunvedo kunda:

2 Obsah, dělení kontrolních mechanismů ► bez zabezpečovacích zařízení ► bezpečnostní kódy ► kontrolou kvality signálu

3 Bez zabezpečovacích zařízení ► Zabezpečení je uděláno přidáním nadbytečné informace, a to např. opakování zprávy (redundance)

4 Kontrolní součet – kódování čísel 73421 77 + 3 +4 +2 +1 = 17 Jednomístný součet na hodnotu Jednomístný součet na hodnotu 73421 37 + 3 +4 +2 +1 + 3 = 20

5 Výhody a nevýhody ► Nejsou potřeba žádná přídavná zařízení. ► Nevýhodou je zdlouhavost a velmi velká nadbytečnost.

6 Bezpečnostní kódy ► Bezpečnostní kódy dělíme na detekční a korekční.

7 Bezpečnostní kódy ► Jsou potřeba dodatečné prostředky, jde tedy o druh redundance. ► Hledá se kompromis mezi náklady na bezpečnost a jedno- duchostí.

8 Bezpečnostní kódy Bezpečnostní kódy (detekční korekční) blokové Spojité – rekurentní, konvoluční, řetězové systematickénesystematické S vnitřním zákonem MTA3,isokód 3 z 7, 2 z 5 Bez vnitřního zákona – Plotkinovy kódy Cyklické Hamingovy Golayův kód Reedovy Mullerovy BCH Nelinaární – inverzní kód

9 Blokové vs. spojité ► U blokových kódů se přenášená posloupnost binárních prvků dělí na samostatné bloky, navzájem nezávislé. ► U spojitých kódů je redundance vkládána spojitě do posloupnosti.

10 Systematické vs. nesystematické ► U systematických kódů je rozložení informačních a redundantních prvků ve všech blocích shodné. ► U nesystematických kódů je redundance jakoby rovnoměrně rozptýlena ve všech prvcích bloku. K pochopení je potřeba ty kódy vidět…

11 S vnitřním zákonem a bez něj ► Kódy s vnitřním zákonem se vyznačují tím, že se při dekódování kontroluje splnění daného zákona. ► Bez vnitřního zákona lze správný příjem kódové složky ověřit pouze porovnáním se soupisem (tabulkou) všech složek.

12 Kontrolou kvality signálu ► Jestliže vznikne vlivem poruchy odchylka od jmenovité hodnoty o více než připouští dovolená tolerance – vyšle přijímač žádost o opakování (buď poslední značky nebo celého bloku) během které došlo k poruše.

13 To je vše.


Stáhnout ppt "Principy snížení chybovosti přenosu dat Hunvedo kunda:"

Podobné prezentace


Reklamy Google