IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Plán města, významná místa města
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Michal Klaus
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Myslitel, reformátor a kazatel
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Používání státních symbolů a státní svátky
Anotace Naše obec 4. – rozpočet obce Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se dozví, jakým způsobem hospodaří obec a co je to rozpočet.
Státní symboly a státní svátky ČR
Ve znamení gotického slohu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Václav, sv. Ludmila Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Mgr. Miloslava Pucandlová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/40 Anotace Dávní Slované – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Průlet liturgickým rokem
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/47 Anotace Přemyslovské knížectví – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Státní svátky.
Občanská výchova 6. ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Identifikátor materiálu: EU –
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ICT – 2 – 3 – 7 Hudební výchova
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_12_ČR – demokratický.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
KALENDÁŘ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 17 - 5 Anotace Cyklus přírody a kalendáře – Zvyky během roku č. 2 Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování cyklů přírody Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Kalendář, rok, roční období, Juliánský a Gregoriánský kalendář Druh učebního materiálu Pracovní list / Prezentace / Test / Laboratorní práce / … Druh interaktivity Aktivita / Výklad / Test / Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 2,6 MB

KVĚTEN ČERVENEC ČERVEN SRPEN V předvečer 1. máje se slaví Čarodějnice. 8.5. Výročí konce 2. světové války Dříve hlavně práce na polích 5.7. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje 6.7. Upálení Jana Husa ČERVEN SRPEN 1.6. Den dětí Oslava příchodu léta 21.6., později 24.6. památka narození Jana Křtitele V srpnu padají hvězdy, říká se, že si máme vždy něco přát. 15.8. Svátek Nanebevzetí Panny Marie

ZÁŘÍ LISTOPAD ŘÍJEN PROSINEC 28.9. Den české státno- sti, Sv. Václav 2.11. Dušičky – den zesnulých ŘÍJEN PROSINEC 5.12. Sv. Mikuláš 24.12. Vánoce – největší české svátky 28.10.1918 Den založení 1. samo- statného Československa - prezident TGM

ČARODĚJNICE Někdy také Filipojakubská noc. se odehrává v noci z 30.4. na 1.5. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Lidé se schází u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Také se staví Májka, vztyčený dřevěný sloup. Tradičním zvykem na venkově také bývá „kradení“ Májky mezi vesnicemi navzájem. Zpět

MISTR JAN HUS Mistr Jan Hus římskokatolický kněz, náboženský myslitel, reformátor. Od roku 1398 vyučoval na UK a v letech (1409–1410) byl jejím rektorem. Ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev.Katolická církev ho označila za kacíře. Na kostnickém koncilu byl odsouzen jako kacíř, vydán světské moci k upálení na hranici, když odmítl odvolat své učení. V roce 1999 prohlásil papež Jan Pavel II., že lituje kruté smrti Jana Husa a uznal ho jako reformátora církve. Byl upálen 6.7.1415. Zpět

DEN ČESKÉ STÁTNOSTI (Sv. Václav) …aneb svátek Sv. Václava. Tento den byl zabit Sv. Václav svým bratrem. Stalo se tak ve Staré Boleslavi asi roku 935. Svátek se oficiálně slaví od roku 2000, kdy ho schválila poslanecká sněmovna. Podle legend byl vychováván svou babičkou sv. Ludmilou. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem, dokázal zachovat suverenitu českého státu a založil chrám Sv. Víta, hlavní kostel knížectví. Zpět

VÁNOCE 24.12. V křesťanské tradici svátky narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi patří k největším svátkům pro křesťany. Slaví se již od 7. století. V řadě zemí se slaví jinak než u nás. Keňa – zde slaví jen turisté Austrálie – slaví se v místním létě, tj. griluje se, dělá piknik Rusko – po jejich zákazu v roce 1918 upadly v zapomnění, místo nich se slaví Nový rok Čína – Vánočního muže nazývají Tun Čche Lao-žen Židé – Vánoce neslaví, mají svátek Chanuka Pokračuj dále

TEST Červenec a srpen znamenal pro lidi spíše práci, jakou? …………………………………………………………………………………………………………………………………… Kdo to byl Mistr Jan Hus? …………………………………………………………………………………………………………………………………… Jak se slaví Dušičky? …………………………………………………………………………………………………………………………

Zdroje: Text: www.wikipedie.cz Vlastní text z archivu autora Janošková, D.: Občanská a rodinná výchova, Fraus, Plzeň, 2003 Obrázky: http://www.centralbohemia.cz/data2/dep_5/PAM_018_Bazilika_sv._Vaclava_a_kostel_sv.jpg http://www.belec.cz/data/USR_042_DEFAULT/hranice_hori_05.jpg http://skanzen.nulk.cz/images/stories/picture/zahajeni/2009/zahajeni_09.jpg http://home.tiscali.cz/zavodsky/hus/hus.jpg http://prazskychytrak.cz/wp-content/uploads/photo5.jpg Archiv autora