Hodnocení webových stránek MČ 1 / 17. 12. 2009 Hodnocení webových stránek MČ Prahy 2009 František Balogh, PMP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Personální managament
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Portál hl. m. Prahy – Co předcházelo úspěchu
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Řízení přístupových práv uživatelů
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Únorové počítání.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Teorie a praxe městského marketingu v České republice Jiří Ježek Západočeská univerzita v Plzni Středisko pro výzkum regionálního rozvoje.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Přednost početních operací
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
KONTROLNÍ PRÁCE.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Seminární práce z předmětu SIPOL
Portál hlavního města Prahy Ivan Seyček Jitka Pankrácová Magistrát hl
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Transkript prezentace:

Hodnocení webových stránek MČ 1 / Hodnocení webových stránek MČ Prahy 2009 František Balogh, PMP

Hodnocení webových stránek MČ 2 / STRATEGIE CESTA K E-PRAZE ■ Informační strategie Cesta k e-Praze ■ Rozvíjet kvalitu a rozšířit množství informačních on-line služeb pro občany Prahy, pro veřejné i privátní subjekty a také pro návštěvníky Prahy. ■ Pro všechny, kteří zvolí elektronickou formu komunikace eliminovat na nejnižší možnou míru povinnost předkládat dokumenty v listinné podobě. ■ Umožnit občanům elektronický přístup k výpisům, které občané potřebují pro vyřizování agend, jež vedou úřady a organizace městské správy. ■ Umožnit občanům elektronický přístup k informacím o stavu a výsledku podání. ■ Programové prohlášení Rady hl. m. Prahy ■ Hlavní město Praha zajistí poskytování on-line veřejných a informačních služeb prostřednictvím Portálu a Pražského informačního centra. Podpoří vytváření celoměstsky významných datových celků, jako jsou informace o území, rozvoji města, investiční politice, stavu životního prostředí, cenových mapách atd.

Hodnocení webových stránek MČ 3 / MÁME PŘÍLEŽITOST APLIKOVAT E-GOVERNMENT JAKO CESTU K DOSAŽENÍ VYŠŠÍ VÝKONNOSTI A EFEKTIVNOSTI V RÁMCI MĚSTSKÉ I REGIONÁLNÍ SAMOSPRÁVY. Ing. Václav Kraus ředitel odboru informatiky MHMP 2007–2010

Hodnocení webových stránek MČ 4 / POŽADAVKY NA METODIKU HODNOCENÍ ■ Vysoký stupeň objektivity a replikovatelnosti ■ Musí umožňovat kvantitativní hodnocení ■ Musí umožňovat zhodnotit dosažený pokrok ■ Měla by umožnit mezinárodní srovnání ■ Digital Governance in Municipalities Worldwide ■ Od roku 2003, následně 2005, 2007, 2009 ■ Spolupráce e-Governance Institute, Rutgers University, Newark a Global e-Policy e-Government Institute, Sungkyunkwan University, Seoul ■ S podporou UN Division for Public Administration and Development Management a American Society for Public Administration ■ První globálně aplikovaná metodika s komprehensivní sadou hodnotících kritérií

Hodnocení webových stránek MČ 5 / HODNOCENÍ MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ ■ 98 otázek (219 bodů) v 5 okruzích ■ zabezpečení, obsah, přístupnost, služby, participace ■ 43 ukazatelů indexu dichotomních (ano/ ne) ■ Zbývající ukazatele - jedna ze čtyř možností (0, 1, 2, 3) ■ Všechny stránky byly hodnoceny v české jazykové verzi ■ Každá stránka byla v zájmu spolehlivosti ohodnocena dvěma hodnotiteli ■ V případě výrazného rozdílu v hodnoceních (více než 10 %) byla internetová stránka ohodnocena potřetí a rozdíly byly narovnány

Hodnocení webových stránek MČ 6 / ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ■ E-governance Institute - Rutgers University at Newark ■ Marc Holzer - vedoucí výzkumu ■ Tony Carrizales, James Melitski, Aroon Manoharan ■ Public Technology Institute (PTI) ■ Alan Shark - výkonný ředitel ■ Magistrát hlavního města Prahy ■ Václav Kraus - ředitel odboru informatiky ■ František Balogh – vedoucí projektu ■ Alan Ruud, František Knotek, Tomáš Jirsa, Roman Pazderník

Hodnocení webových stránek MČ 7 / HODNOTITELÉ

Hodnocení webových stránek MČ 8 / ZABEZPEČENÍ – ZPŮSOB HODNOCENÍ ■ Zveřejnění provozních podmínek informačního serveru (Ustanovení o ochraně soukromí a osobních údajů nebo Pravidla zajištění bezpečnosti) ■ Pravidla pro nakládání s osobními údaji ■ Šifrování dat a zabezpečení serveru ■ Kontaktní údaje a ová adresa pro dotazy ■ Přístup pro registrované uživatele ■ Využití elektronického podpisu

Hodnocení webových stránek MČ 9 / ZABEZPEČENÍ - VÝSLEDKY Městská částUmístěníVýsledek Praha Praha Praha Praha 174. – Praha 134. – Praha 6, 8, 11, 18 a Praha 1, 2, 3, 4, 7, 9, 10, 12, 14, 15, 19 a

Hodnocení webových stránek MČ 10 / OBSAH – ZPŮSOB HODNOCENÍ ■ Kontaktní informace a důležité odkazy ■ Zápisy z veřejných zasedání, zprávy a publikace ■ Zákony a vyhlášky, rozpočet ■ Mapové aplikace ■ Kalendář událostí ■ Dokumenty ke stažení, audio a videozáznamy ■ Obsah pro tělesně postižené návštěvníky ■ Cizojazyčné verze

Hodnocení webových stránek MČ 11 / Městská částUmístěníVýsledek Praha Praha Praha Praha Praha Praha 4, 7, 10, 11 a Praha 2, 3, 8, 9, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 21 a OBSAH – VÝSLEDKY

Hodnocení webových stránek MČ 12 / PŘÍSTUPNOST – ZPŮSOB HODNOCENÍ ■ Přehlednost hlavní stránky ■ Segmentace návštěvníků ■ Přehlednost a konzistentnost navigace ■ Délka stránek ■ Dostupnost alternativních forem rozsáhlých textů ■ Přehlednost a konzistentnost písma a barev ■ Dostupnost elektronických formulářů ■ Dostupnost a kvalita vyhledávacího nástroje

Hodnocení webových stránek MČ 13 / Městská částUmístěníVýsledek Praha Praha Praha Praha Praha Praha 3, 6, 11, 18 a Praha 2, 4, 5, 9, 10, 13, 14, 15, 17, 19, 20 a PŘÍSTUPNOST – VÝSLEDKY

Hodnocení webových stránek MČ 14 / SLUŽBY – ZPŮSOB HODNOCENÍ ■ Žádosti o povolení, možnost sledování stavu podání ■ Žádost o poskytnutí informací ■ Informace o veřejných zakázkách ■ Možnost zaplatit nebo se registrovat on-line ■ Možnost vyhledávat databázích ■ Podávání stížností, nahlášení porušení zákona ■ Uživatelské přizpůsobení domácí stránky ■ Často kladené otázky

Hodnocení webových stránek MČ 15 / SLUŽBY – VÝSLEDKY Městská částUmístěníVýsledek Praha Praha Praha Praha Praha Praha 2, 6, 10, 12 a Praha 3, 5, 7, 8, 9, 13, 15, 18, 19, 20, 21 a

Hodnocení webových stránek MČ 16 / PARTICIPACE – ZPŮSOB HODNOCENÍ ■ Zasílání připomínek a komentářů ■ Možnost přihlásit se k odběru zpravodaje nebo aktualit ■ On-line fórum nebo chat o věcech veřejných ■ Diskusní fórum o politických tématech ■ Ankety či hlasování o specifických tématech ■ Účast na rozhodování (e-referendum, e-petice) ■ Synchronní videa z veřejných událostí ■ Průzkumy spokojenosti a hodnocení veřejné správy

Hodnocení webových stránek MČ 17 / PARTICIPACE – VÝSLEDKY Městská částUmístěníVýsledek Praha Praha Praha Praha Praha Praha 4, 10, 11, 16, a Praha 3, 5, 7, 8, 9, 13, 15, 17, 18, 20, 21 a

Hodnocení webových stránek MČ 18 / CELKOVÉ VÝSLEDKY HODNOCENÍ ■ Nejlepší v kategorii SLUŽBY ■ Nejlepší v kategorii OBSAH ■ 2. místo v kategorii PARTICIPACE Městská částUmístěníVýsledek Praha Praha Praha Praha Praha Praha 2, 4, 11, 12 a Praha 3, 7, 8, 9, 10, 13, 15, 18, 19, 20, 21 a

Hodnocení webových stránek MČ 19 / PŘÍPADOVÉ STUDIE NEJLEPŠÍ PRAXE ■ Identifikovat a popsat příklady nejlepší praxe ■ Inspirovat k dalšímu zkvalitňování elektronické správy ■ Ukázat příležitosti k dosažení vyšší účinnosti nebo úspor ■ Identifikovat příznivé okolnosti a klíčové faktory úspěchu ■ Popsat překážky, se kterými se pracovníci městských částí Prahy při zavádění elektronické správy setkávali.

Hodnocení webových stránek MČ 20 / PŘÍPADOVÉ STUDIE - STRUKTURA ■ Úvod - identifikace důležitých zainteresovaných subjektů, popis formálních i neformálních rozhodovacích mechanizmů ■ Pozadí - identifikace klíčových faktorů a historických precedentů, hlavních problémů a příležitostí, analýza prostředí ■ Popis případu - role řídících struktur organizace, metody a postupy realizace projektů, identifikace podpůrných mechanizmů, identifikace strategických iniciativ ■ Analýza - popis možných způsobů řešení, analýza silný a slabých stránek, příležitostí a hrozeb, vize a doporučení dalšího rozvoje e-Governmentu v příštích 3-5 letech

Hodnocení webových stránek MČ 21 / PŘÍPADOVÉ STUDIE ■ Vybráno pět nejlepších městských částí: ■ Zabezpečení – PRAHA 5 ■ Obsah – PRAHA 1 ■ Přístupnost – PRAHA 16 ■ Služby – PRAHA 14 ■ Participace – PRAHA 6

Hodnocení webových stránek MČ 22 / KLÍČOVÉ FAKTORY ÚSPĚCHU ■ Osobní ■ Uživatelská přívětivost prezentací a aplikací ■ Získání a udržení kvalitních motivovaných zaměstnanců ■ Organizační ■ Dostatek finančních zdrojů a času, podpora vedení ■ Efektivní komunikace a profesionální projektové řízení ■ Strategické ■ Zapojení a zájem veřejnosti, politická podpora ■ Jasná kritéria úspěchu a jejich vyhodnocování ■ Kvalitní infrastruktura a technická podpora

Hodnocení webových stránek MČ 23 / PŘEKÁŽKY ÚSPĚCHU ■ Osobní ■ Nedostatek lidských či jiných zdrojů ■ Nedostatečné školení a kvalifikace ■ Organizační ■ Nedostatečná podpora vedení nebo špatná vnitřní komunikace ■ Podcenění plánování či přílišné ambice projektu ■ Strategické ■ Nedostatečná podpora volených zástupců ■ Nedostatečná infrastruktura

Hodnocení webových stránek MČ 24 / BUDOUCNOST ■ Spontánní změna ■ Re-evaluace pravidelně po roce ■ Spontánní iniciativa městských částí ■ Podporovaná změna ■ Workshopy, předávání zkušeností nejlepších městských částí ■ Konzultace s experty veřejné, akademické i podnikové sféry ■ Řízená změna ■ Řídící orgán a průběžné vyhodnocování pokroku ■ Podpora změn formou dotací a investic do vybraných projektů

Hodnocení webových stránek MČ 25 / Děkuji za pozornost frantisek.