VY_32_INOVACE_A3-03 HISTORIE POČÍTAČŮ III. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Stručná historie výpočetní techniky
Advertisements

Odtud vznikl název kalkulačka.
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Historie počítačů současnost.
Historie počítačů Nedávná minulost.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Zákon zachování energie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 04.
Filip Benda G1. A 22. listopadu 2013 Bill Gates a Steve Jobs.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Historie PC Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Konektory napájecího zdroje
Přehled a vývoj elektronických počítačových generací
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozdělení technického vybavení PC
Zpracoval: Michal Kadlec a Petr Mikulica, EI4. Verze 2.0.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_139_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Nejsložitější integrovaný obvod
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – operační paměť Autor:
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Historie OS 1. část Od firmy Microsoft. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Přehled a vývoj mikroprocesorů
VY_32_INOVACE_E3-01 MONITOR AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: PERIFERIE POČÍTAČE – MONITOR Časová.
Tablety (mobilní zařízení)
Historie a vývoj počítačů
NázevDigitální zařízení – druhy počítačů Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Bill gates (William Henry Gates III.)
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Hardware osobních počítačů
Historie počítačů.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
aneb od MANIACa k počítačovému maniakovi
Identifikátor materiálu: EU
Historie výpočetní techniky
INFORMATIKA Historie pc.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Vývoj osobních počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
VY_32_inovace_01_infhistoriePC_04 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:6. ročník Škola - adresa:Základní.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie výpočetní techniky
HISTORIE POČÍTAČŮ III. VY_32_INOVACE_A3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_A3-03 HISTORIE POČÍTAČŮ III. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ Časová náročnost: minut Předmět: INFORMATIKA Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

GENERACE – DRUHÁ (1958) 1.Využívají tranzistory 2.Rychlost – tisíce operací za sekundu 3.Velikost už jen do cca 10 skříní 4.Dávkový režim práce 5.První programovací jazyky (Cobol, Fortran)

Rok 1960 Vznikají první komerční tzv. „sálové počítače“. Průkopníkem byla americká firma IBM.

GENERACE – TŘETÍ (1964) 1.Využívají integrované obvody 2.Rychlost – desetitisíce operací za sekundu 3.Velikost už pouze do 5 skříní 4.Paralelní zpracování několika programů – první mikroprocesor (Intel)

Převrat ve velikosti počítačů a jejich výpočetním výkonu byl způsoben vynálezem integrovaného obvodu – paměti EPROM

GENERACE – ČTVRTÁ (1981) 1.„Mozkem“ této generace jsou integrované obvody vysoké hustoty 2.Rychlost – miliony operací za sekundu 3.1 skříň Intel DX2 velikost 12x6,75 mm

Počítače této generace již začali používat miniaturní víceprocesorové systémy, které umožnily vznik dnešních osobních počítačů.  V roce 1975 vytvořil Edd Roberts v USA počítač Altair  Obsahoval mikroprocesor od firmy Intel a 1KB paměti.  Neměl obrazovku ani klávesnici –programoval se pomocí přepínačů a neměl programovací jazyk na vytváření aplikací.  Byl to počítač pro nadšence.

Po nabídce od Billa Gatese a Paula Allena se prodával s jejich jazykem Basic. Kterou firmu založili Bill Gates a Paul Allen?

Firma IBM uvedla na trh v roce 1981 v tajnosti vyvíjený počítač IBM PC, orientovaný na podnikový sektor. Měl operační paměť 16 kB, procesor firmy Intel, 2 disketové mechaniky, byl rozšiřitelný a umožňoval textové zobrazení na monitoru. Obsahoval operační systém DOS firmy Microsoft.

* V roce 1984 uvedla IBM výrazně vylepšený model PC AT. Protože její počítače byly vyrobeny z komponent různých dodavatelů, měla IBM výhradní licenci jen na BIOS (program ovládající technické díly počítače). * Konkurenční firmy vytvořily vlastní verze BIOSu, což byl základ pro výrobu množství kompatibilních počítačů, vyráběných velmi levně v jihoasijských zemích.

Firma dnes všeobecně známější než IBM, která paralelně vedle PC IBM vyvíjela svůj typ osobních počítačů.

* Na vysoké škole se dali dohromady Steve Jobs a technik Steve Wozniak. * V garáži vytvořili první osobní počítač, pojmenovaný Apple I. * Počítač Apple II. si získal srdce zákazníků. Měl procesor Motorola s frekvencí 1MHz, paměť 16KB, klávesnici, obrazovku a mohl mít i disketovou mechaniku.

ObdobíVelikostAktivní prvky VyužitíVyráběné množství 40. létahalyelektronkyvojenské účelyjednotlivé kusy 50. létamístnostitranzistoryvoj. účely, hromadné zpracování dat malosériová výroba 60. létaskříněintegrované obvody hromadné zpracování dat, vědecké výpočty sériová výroba 70. létamalé skříně lepší integrované obvody široké využití v ekonomice a vědě velkosériová výroba 80. létakrabice na stole mikro- procesory proniká do všech oblastí zpracování a přenosu informací hromadná velkovýroba 90. létasešit A4výkonnější mikro- procesory hromadně se objevuje v domácnostech hromad.velkovýroba, koncentrace firem