Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E020204 Název: Hardware – operační paměť Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E020204 Název: Hardware – operační paměť Autor:"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E020204 Název: Hardware – operační paměť Autor: Mgr. Vojtěch Horák Ročník: první osmiletého gymnázia Doporučený čas:10 – 15 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219. Stručná anotace Materiál seznamuje žáky se základním technickým vybavením osobních počítačů – operační pamětí. Prezentace je doplněna o ukázky fyzického HW. Žáci rovněž v internetovém obchodě zjišťují aktuální ceny komponent.

2 Operační paměť Operační paměť (RAM) Využití operační paměti Cena / výkon Otázky a úkoly Zdroje

3 Operační paměť Extrémně rychlá paměť, ve které procesor pracuje. Operační paměť = procesor v ní vykonává všechny operace. Při odpojení napětí se informace v paměti ztratí. Obr. č. 1: RAM >

4 Využití operační paměti Při spuštění počítače se část operačního systému (Windows, Linux, OSX) nahraje do paměť RAM – Urychlení zpracování informací. Pro urychlení zpracování informací se do této paměti nahrávají používané programy. – Procesor s nimi pracuje mnohem rychleji.

5 Cena / výkon U počítačových komponent rozlišujeme tři kategorie, které se liší cenou Kategorie platí obecně, tedy i pro operační paměti – Low end – nejlevnější, nízký výkon (kapacita) – Mainstream – střední třída, co se nejvíce prodává, většinou rozumný poměr cena / výkon – Hi end – nejvýkonnější komponenty, cena vysoká Většinou se jedná o novinky na trhu, proto vysoká cena

6 Otázky a úkoly Co se stane při odpojení napájení od operační paměti? V internetovém obchodě najdi kategorii operační paměti. – V jakých cenových relacích se paměti RAM pohybují?

7 Použité zdroje Obr.č.1; Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Memory_module_DDRAM_20-03-2006.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vojtěch Horák.


Stáhnout ppt "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E020204 Název: Hardware – operační paměť Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google