Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU090110 Název: Lineární nerovnice Autor: Mgr. Ludmila.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU090110 Název: Lineární nerovnice Autor: Mgr. Ludmila."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU090110 Název: Lineární nerovnice Autor: Mgr. Ludmila Lorencová Datum ověření: 17. 9. 2012 Třída: 5. V Doporučený čas:20 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219. Stručná anotace Prezentace je určena k osvojení a procvičení lineárních nerovnic.

2 Lineární nerovnice Lineární nerovnice s neznámou x je nerovnice, kterou lze vyjádřit ve tvaru: Lineární nerovnice s neznámou x je nerovnice, kterou lze vyjádřit ve tvaru: https://khanovaskola.cz/reseni-linearnich-nerovnic/reseni-nerovnic/lekce

3 Ekvivalentní úpravy při řešení nerovnic: vzájemná výměna obou stran nerovnice se současnou záměnou znaku nerovnosti. přičítání (odečítání) reálného čísla k oběma stranám rovnice přičítání (odečítání) neznámé (nebo výrazu obsahujícího neznámou), vynásobení obou stran nerovnic stejným kladným číslem nebo výrazem. vynásobení obou stran nerovnice záporným číslem se záměnou znaku nerovnosti.

4 POZOR, ZMĚNA: násobení nebo dělení nerovnice záporným číslem nebo výrazem, který nabývá záporných hodnot. MUSÍME POTÉ ZMĚNIT ZNAMÉNKO V OPAČNÉ!

5 Řešte nerovnici v R:

6

7 Zdroje: Polák J.: Přehled středoškolské matematiky. SPN Praha 1991 Petáková J.: Matematika – příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy. Prometheus Praha 2009 Bušek I.,Calda E.: Matematika pro gymnázia: základní poznatky z matematiky. Prometheus Praha 2009. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana https://khanovaskola.cz/


Stáhnout ppt "Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU090110 Název: Lineární nerovnice Autor: Mgr. Ludmila."

Podobné prezentace


Reklamy Google