Významné osobnosti fyziky a chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christiaan Huygens ŽIVOTOPIS.
Advertisements

Albert Einstein.
18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3
Síly a jejich vlastnosti
Skot Matematik a Fyzik Maxwellova rovnice a první barevná fotografie Zemřel na rakovinu ve věku 48 let.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Isaac Newton 1643 – 1727.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Georg Simon Ohm ( století).
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _607.
Významné osobnosti fyziky a chemie
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
KOF/FI – Gravitační síla Země
Významné osobnosti fyziky a chemie
Isaac Newton.
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Významné osobnosti fyziky a chemie
SVĚTELNÉ JEVY.
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Významné osobnosti fyziky a chemie
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Gravitační síla, gravitační pole
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_04 Název materiáluVýznamné.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
Fyzici a fyzikální jevy
Speciální teorie relativity
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Ak som videl ďalej, bolo to preto, že som stál na pleciach obrov.
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

Významné osobnosti fyziky a chemie Isaac Newton - geniální anglický fyzik, matematik a astronom Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika 6. - 9. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

Isaac Newton

Isaac Newton se narodil 4. ledna 1643 ve Woolsthorpu v Anglii. Zemřel 31. března 1727 v Kensigtonu. Už jako chlapec se zálibou sestrojoval složité mechanické hračky, modely, brousil zrcadla a čočky, zabýval se chemií a rád kreslil. Studoval matematiku, fyziku, teologii a klasické jazyky na Trinity College v Cambridgi. V r. 1665 dosáhl hodnosti bakaláře a o tři roky později se stal magistrem. V prvních letech vědecké činnosti zaujala Newtona optika.

Rozkladem bílého světla dokázal, že se skládá z barevného spektra. Vysvětlil barvu předmětů a vlastnoručně zhotovil první zrcadlový dalekohled. Dále objevil interferenci světla na úkaze, který je dnes známý jako Newtonovy kroužky. Všechny své výzkumy o světle shrnul v 3-dílné Optice, která vyšla až v roce 1704. Od roku 1676 se začal zabývat studiem mechaniky.

Základní objevy v mechanice vyslovil Newton ve svém monumentálním díle Matematické principy přírodní filozofie. První dva díly se zabývají teoretickou a třetí nebeskou mechanikou. V Principech bylo shrnuto všechno, co se během předcházejících tisíciletí zjistilo o nejjednodušších formách pohybu hmoty. Sám Newton říkal o svých úspěších: „Jestli jsem viděl dál než druzí, tak proto, že jsem stál na bedrech gigantů.“

Newtonovo učení o prostoru, času, hmotnosti a síle mělo obrovský vliv na vývoj fyziky. A až objevy 20. stol., zejména Planckovy a Einsteinovy, ukázaly hranice platnosti zákonů, na kterých byla vybudována Newtonova klasická mechanika. V r. 1701 se vzdal profesorského místa a o dva roky později ho zvolili za prezidenta Londýnské královské společnosti, kterým zůstal až do konce života. V r. 1705 ho královna Anna povýšila do šlechtického stavu.

Newtonův rukopis

Úvodní list Principů

Newtonův gravitační zákon F = k . (m1 . m2) / r2 kde k - gravitační konstanta m1, m2 - hmotnosti obou těles r - vzdálenost jejich středů. Replika Newtonova dalekohledu

Pověst o jablku není zcela přesná, ale pravdou nejspíš je, že při pozorování úplňku Měsíce si všiml jablka na stromě a uvědomil si ekvivalenci mezi silou přitahující padající jablka k zemi a silou držící Měsíc na oběžné dráze.

Zdroje: www.converter.cz www.techmania.cz www.wsd1.org www.odmaturuj.cz/zivotopisy/isaac-newton/ www.aldebaran.cz www.teachertech.rice.edu