Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Advertisements

Připojení k internetu.
Módy bezdrátového připojení
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Internet - historie.
INTERNET.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Základy informatiky část 6
Internet.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Internet.
Internet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
INTERNET.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internet - historie.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
VY_32_INOVACE_21_Co_je_internet
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v listopadu 2011 Vzdělávací oblast - Informační a komunikační technologie Tematický okruh - Vyhledávání informací a komunikace Téma - Internet

Očekávaný výstup Metodické pokyny Zná význam pojmů Internet a web. Prezentace slouží k seznámení s historií internetu. S ohledem na věk cílové skupiny objasňuje, jak internet funguje, jaké jsou nejrozšířenější služby internetu. Dále jsou vyjmenovány možnosti připojení k internetu. Na závěr žáci odpoví na kontrolní otázky.

Zdroje Kliparty MS Office http://ihistory.webzdarma.cz/index.php http://www.technik.estranky.cz/clanky/clanky/vznik-internetu.html http://www.earchiv.cz/a95/a504c501.php3 http://www.earchiv.cz/a95/a504c507.php3

Historie Vše začalo koncem 60. let 20. století projektem amerického ministerstva obrany, které chtělo prozkoumat možnosti výměny dat mezi velmi vzdálenými počítači. Toto dostala za úkol organizace ARPA - od ní je odvozen název ARPAnet, který je považován za předchůdce internetu. V rámci tohoto projektu byly nejdříve propojeny některé vojenské počítačové systémy. Později se postupně připojila většina amerických univerzit, úřadů a dalších veřejných institucí - tak získal Internet i "civilní" obsah. Nakonec získaly možnosti této celosvětové sítě i průmysl a obchod.

Rozšíření internetu Kolem roku 1993 se Internet dostává výrazněji do povědomí široké veřejnosti. Mnoho jednotlivců i celých firem náhle zjišťuje, že jejich případné připojení k Internetu by jim přineslo mnoho užitečného, a tak se skutečně připojují. Začínají využívat služby, které jsou jim prostřednictvím Internetu nabízeny, včetně služeb nabízených za úplatu - což dále zvyšuje zájem těch, kteří takovéto služby poskytují, motivuje je ke zdokonalování a rozšiřování své nabídky atd.

Co je to internet Internet je celosvětová počítačová síť, která spojuje jednotlivé menší sítě. Název pochází z anglického slova network (síť), podle něhož tradičně názvy amerických počítačových sítí končily „-net“, a mezinárodní (původně latinské) předpony inter- (mezi), vyjadřující, že internet propojil a vstřebal různé starší, dílčí, specializované nebo lokální sítě.

Jak internet funguje? Počítače připojené k Internetu mezi sebou komunikují na základě protokolů TCP/IP (Transmission Conrtol Protocol/Internet Protocol). Protokol označuje způsob přenosu dat. Pro možnou komunikaci počítačů mezi sebou byl zaveden jednotný systém adres - IP adresy, která se skládá ze čtyř dekadických čísel vzájemně oddělených tečkou a je pro každý počítač nebo síť jedinečná (např. 192.168.30.92). Protože přístupnější používat jména než čísla, byl v roce 1984 zaveden tzv. DNS (Domain Name System), který umožňuje převod IP adresy na symbolické jméno a opačně.

Služby internetu WWW (World Wide Web) ... Nejvíce využívaná služba Internetu založená na www stránkách (hypertextových dokumentech). E-mail (Electronic Mail) ... e-mail usnadňuje posílání zpráv mezi počítači připojenými k Internetu FTP (File Transfer Protocol) ... umožňuje přenos dat mezi dvěma k internetu připojenými počítači. …

Připojení k internetu ADSL Vysokorychlostní internet pomocí pevných telefonních linek. Je potřeba ADSL modem. Přes mobilní telefon Připojení, které se používá hlavně u notebooků. Kabelová televize Rychlé a kvalitní připojení, cenově velmi výhodné, závislé na dostupnosti kabelové televize. Je potřeba síťová karta a kabelový modem. Bezdrátové připojení Slouží většinou k připojení lokálních sítí k internetu nebo k realizaci bezdrátových lokálních sítí.

Připojení k internetu Wi-Fi (Wireless Fidelity) Tato technologie je zejména v České republice velmi rozšířená pro poskytování připojení k internetu. Poskytovateli (providery) jsou budovány sítě vysílačů - přístupových bodů (access point - AP). Nutná podmínka je přímá viditelnost mezi AP. Optické systémy Používá světla k přenosu informací. Vysoká cena pokládání optických kabelů předurčuje tuto technologii pro páteřní sítě.

Otázky a úkoly Kdy došlo k rozšíření Internetu? Co je to Internet? Kdy došlo k rozšíření Internetu? Jak se nazývá nejvíce využívaná služba Internetu? Jaké připojení k Internetu používáte doma? Jaké připojení k internetu máme ve škole? Zjisti, kdy se začal používat Internet v České republice.